Υδροκήλη

Τι είναι η υδροκήλη;

Η υδροκήλη είναι η συλλογή αυξημένου υγρού στο όσχεο που περιέχει τους όρχεις.  Πιο συγκεκριμένα, το όσχεο είναι η σακούλα που εμπεριέχει τους όρχεις, οι οποίοι περιβάλλονται από μια ελάχιστη ποσότητα υγρού. Σε φυσιολογικές συνθήκες, αυτό το υγρό παράγεται και αναρροφάται συνεχώς ώστε να μένει σταθερή η ποσότητά του. Η υδροκήλη έχει ως αποτέλεσμα την προοδευτική και συνήθως ανώδυνη διόγκωση του όσχεου εξαιτίας της μεγάλης συγκέντρωσης υγρού στην περιοχή.

Επιπλέον, αποτελεί μια ακίνδυνη πάθηση που ορισμένες φορές δεν απαιτεί θεραπεία, αλλά συχνά ανησυχεί τους πάσχοντες για τυχόν εμφάνιση όγκου. Η εμφάνισή της είναι πολύ συχνή σε νεογέννητα και μάλιστα στον πρώτο χρόνο ζωής. Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση να εμφανιστεί και σε αγόρια μεγαλύτερης ηλικίας αλλά και στους άντρες.

Ποια είναι τα αίτια δημιουργίας της υδροκήλης;

Στα μικρά αγοράκια, μπορεί να σχηματιστεί κατά τη διάρκεια της ενδομήτριας ζωής. Στο αρχικό στάδιο, οι όρχεις βρίσκονται μέσα στην κοιλιά και σταδιακά κατεβαίνουν στο όσχεο. Το στόμιο του σάκου που κοιτάει προς την κοιλιά φυσιολογικά κάποια στιγμή κλείνει και το υγρό απορροφάται στο πρώτο έτος της ζωής. Όταν δεν συμβαίνει αυτό, το υγρό παραμένει μεταξύ οσχέου και όρχεως.

Στους ενήλικες, μπορεί να δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα κάποιας φλεγμονής ή τραυματισμού του όρχεως ή ύστερα από χειρουργείο για κιρσοκήλη.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το κύριο σύμπτωμα της υδροκήλης είναι η ανώδυνη διόγκωση του ενός ή και των δύο όρχεων. Όμως, στους ενήλικες, εάν πάρει μεγάλες διαστάσεις δημιουργεί ένα αίσθημα δυσφορίας και βάρους τόσο στην όρθια θέση όσο και στο περπάτημα. Επιπλέον, το δέρμα του όσχεου χάνει συνήθως την φυσιολογική ρυτίδωσή του.

Τι επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει η υδροκήλη;

Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εντελώς ακίνδυνη και εάν δεν πάρει σημαντικές διαστάσεις, δεν επηρεάζει τη γονιμότητα.

Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να αποκλειστεί η πιθανότητα να προκλήθηκε από κάποια πιο σοβαρή πάθηση όπως φλεγμονή ή καρκίνο των όρχεων.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση πραγματοποιείται με την λήψη του ιστορικού και την κλινική εξέταση από τον γιατρό σας, τα οποία συνήθως αρκούν.

Επιπλέον, ο ουρολόγος κατά την κλινική εξέταση τοποθετεί ένα μικρό φακό στο όσχεο ώστε να διαπιστώσει εάν πρόκειται για υγρό και όχι για κάποια άλλη πάθηση.

Τι προετοιμασία χρειάζεται για το χειρουργείο;

Δεν απαιτείται καμία ιδιαίτερη προετοιμασία εκτός και αν ο άνδρας λαμβάνει αντιπηκτική αγωγή. Σε αυτήν την περίπτωση η αγωγή πρέπει να διακοπεί για κάποιες μέρες πριν από το χειρουργείο και ο ιατρός σας μπορεί να σας αντικαταστήσει την αντιπηκτική αγωγή με ενέσεις στην κοιλιακή χώρα.

Σε περιπτώσεις που οι ασθενείς έχουν χρόνια νοσήματα όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριακή πίεση και άλλα, οι ιατροί φροντίζουν να είναι ρυθμισμένος ο ασθενής πριν από το χειρουργείο.

Πως θεραπεύεται η υδροκήλη;

Στα βρέφη συνιστάται μια απλή παρακολούθηση, καθώς μπορεί να εξαφανιστεί από μόνη της μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, σε άντρες μεγαλύτερης ηλικίας το χειρουργείο είναι απαραίτητο, εφόσον τα συμπτώματα προκαλούν έντονη δυσφορία ή η διόγκωση είναι πολύ μεγάλη. Αν τα συμπτώματα δεν είναι έντονα, προτείνεται για αρχή μια παρακολούθηση για διάστημα 4-6 μηνών.

Σε περίπτωση που η υδροκήλη είναι πολύ μεγάλη ή υποτροπιάζουσα, η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει μια μικρή δερματική τομή στο όσχεο ώστε να αδειάσει το υγρό και να γίνει αναστροφή ή πτύχωση του ελυτροειδή αδένα. Η επέμβαση αυτή διαρκεί 30 λεπτά χωρίς να απαιτείται νοσηλεία και στόχος της επέμβασης είναι να αποφευχθεί η εκ νέου συλλογή υγρού στο μέλλον.

Παρόλα αυτά, η παρακέντηση της συλλογής του υγρού δεν αποτελεί θεραπευτική μέθοδο, αφενός γιατί η ανακούφιση είναι προσωρινή και αφετέρου γιατί η πιθανότητα επανεμφάνισης της υδροκήλης είναι μεγάλη.

Οδηγίες για μετά το χειρουργείο

Η ανάρρωση είναι γρήγορη και ο ασθενής μπορεί να βγει την επόμενη μέρα από το νοσοκομείο. Είναι όμως απαραίτητο το όσχεο να διατηρηθεί ψηλά προς τους όρχεις για περίπου 2 εβδομάδες. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση ειδικού τύπου εσωρούχου που ονομάζεται σπασουάρ, και έχει μια μικρή θήκη στην οποία τοποθετούνται οι όρχεις.

Ο γιατρός θα σας δώσει οδηγίες σχετικά με:

  • Τη χορήγηση της αντιπηκτικής κρέμας, εάν παίρνατε πριν την επέμβαση
  • Την έντονη σωματική άσκηση και την επιστροφή στην εργασία
  • Την αντιβίωση που θα λάβετε μετεγχειρητικά
  • Την φροντίδα του τραύματος
  • Την αφαίρεση των μη απορροφήσιμων ραμμάτων. Εάν υπάρχουν θα πρέπει να τα αφαιρέσετε σε 7-10 μέρες μετά το χειρουργείο