Σύνδρομο του Καρπιαίου Σωλήνα

Τι είναι το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα;

Μια από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις των χεριών είναι το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα. Προκαλείται από τις επαναλαμβανόμενες καθημερινές κινήσεις του καρπού με βασικό σύμπτωμα το μούδιασμα, τον πόνο και εν τέλη την αδυναμία στο χέρι. Είναι το πιο συχνό αίτιο πόνου στα χέρια και στα δάκτυλα, προσβάλλοντας σε μεγαλύτερο ποσοστό τις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες.

 

Η ανατομία

Ο καρπιαίος σωλήνας είναι ένας στενός σωλήνας που βρίσκεται στην παλαμιαία επιφάνεια του καρπού. Το κάτω μέρος αυτού του σωληνωτού σχηματισμού διαμορφώνεται από ΄τα οστά του καρπού. Στο επάνω μέρος υπάρχει ένας σκληρός συνδετικός ιστός που ονομάζεται εγκάρσιος σύνδεσμος του καρπού. Μέσω του καρπιαίου σωλήνα διέρχονται οι καμπτήρες τένοντες των δακτύλων και το μέσο νεύρο. Το μέσο νεύρο είναι αυτό που ελέγχει την αίσθηση στην παλάμη, τον δείκτη και το μέσο δάκτυλο, καθώς και όλους του μυς γύρω από τη βάση του αντίχειρα. Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα προκαλείται όταν το μέσο νεύρο πιέζει την περιοχή του καρπού.

 

Ποια είναι η αιτιολογία για το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα;

Τα αίτια που μπορεί να οδηγήσουν στην πίεση του μέσου νεύρου μέσα στον καρπιαίο σωλήνα είναι αρκετά. Τα πλέον συνήθη είναι:

 • Επιβάρυνση των χεριών: από την έντονη χρησιμοποίηση των χεριών και από επαναλαμβανόμενες κινήσεις του καρπού. Τα άτομα που ασκούν χειρωνακτικά επαγγέλματα είναι πιθανό να εμφανίσουν το σύνδρομο 3-7 φορές περισσότερο από άλλους.
 • Φλεγμονές: φλεγμονώδης παθήσεις, με πιο συνηθισμένη αυτή της ρευματοειδής αρθρίτιδας, σε ποσοστό 50%. Η φλεγμονή των τενόντων που βρίσκονται γύρω από το μέσο νεύρο μπορεί να προκαλέσουν πίεση σε αυτό.
 • Τραυματισμοί: παλιά ή πρόσφατα τραύματα στην περιοχή του καρπού, όπως ένα κάταγμα του περιφερειακού τμήματος του αντιβραχίου.
 • Ενδοκρινολογικές διαταραχές: όπως είναι ο υπερθυρεοειδισμός.
 • Ορμονικές διαταραχές: μετά την εμμηνόπαυση ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 • Ανατομικές ανωμαλίες: όπως ο στενός καρπιαίος σωλήνας. Υπάρχουν άτομα που είτε από κληρονομικούς παράγοντες είτε από την κατασκευή τους παρουσιάζουν στενό καρπιαίο σωλήνα. Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι γυναίκες, οι οποίες από την κατασκευή τους έχουν πιο μικρό καρπιαίο σωλήνα, και το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα εμφανίζεται 3 φορές συχνότερα σε σχέση με τους άνδρες.
 • Μεταβολικά νοσήματα: όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, υπερ ή υποθυρεοειδισμό και παχυσαρκία.
 • Τοπικοί όγκοι

 

Συμπτώματα

Τα συνηθέστερα συμπτώματα του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα είναι:

 • Μούδιασμα στο χέρι. Τα μουδιάσματα εμφανίζονται συνήθως στον αντίχειρα, το δείκτη και το μέσο δάκτυλο. Στην αρχή το μούδιασμα έρχεται και φεύγει, ενώ στη συνέχεια, όσο περνάει ο καιρός γίνεται μόνιμο. Το σύμπτωμα αυτό επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας.
 • Πόνος στο χέρι. Ο πόνος εμφανίζεται κεντρικότερα του καρπού, στη μέση του αντιβραχίου και στον αγκώνα, πολλές φορές μπορεί να φτάσει μέχρι τον βραχίονα και τον ώμο.
 • Αδυναμία στο χέρι. Ο ασθενής αδυνατεί να συγκρατήσει αντικείμενα και οι κινήσεις του είναι αδέξιες. Τέτοια παραδείγματα είναι το κούμπωμα των κουμπιών, δεν μπορεί να βάλει το κλειδί στην κλειδαριά και πολλές φορές του πέφτουν αντικείμενα από τα χέρια.

 

Θεραπεία και Αντιμετώπιση

Στα αρχικά στάδια της πάθησης η αντιμετώπιση είναι συντηρητική. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει ειδικό νάρθηκα που ο ασθενής φοράει κατά τη διάρκεια την νύχτας, αντιφλεγμονώδη φάρμακα που μπορούν να συμβάλλουν στην ανακούφιση του πόνου, και τέλος ενέσεις κορτικοστρεροειδών, κατά τις οποίες η κορτιζόνη μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα αλλά όχι να τα εξαφανίσει. Στις ελαφριές περιπτώσεις του συνδρόμου, μπορεί να βοηθήσει και η φυσικοθεραπευτική αγωγή.

Στους ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στη συντηρητική αγωγή ή όταν το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι σε προχωρημένο στάδιο, τότε είναι απαραίτητη η χειρουργική διάνοιξη. Κατά τη χειρουργική επέμβαση γίνεται η αποσυμπίεση του μέσου νεύρου. Απαιτείται μια τομή 2 εκατοστών στην περιοχή της παλάμης, η επέμβαση διαρκεί 10 λεπτά, γίνεται με τοπική αναισθησίαή με ελαφριά μέθη και ο ασθενής μπορεί να φύγει μετά από 2 ώρες. Η αποκατάσταση μετά το χειρουργείο είναι άμεση, δηλαδή ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες μετά από 2 εβδομάδες. Φυσικοθεραπεία και ενδυνάμωση του χεριού είναι απαραίτητη μόνο σε δύσκολα περιστατικά.