Ρήξη έσω πλαγίου συνδέσμου
Ανατομία έσω πλαγίου συνδέσμου
Ο έσω πλάγιος σύνδεσμος βρίσκεται στο εσωτερικό του γόνατος και η λειτουργία του είναι να αντιστέκεται στο λύγισμα του γόνατος προς τα μέσα και να προσφέρει την απαραίτητη σταθερότητα στην άρθρωση. Ο συγκεκριμένος σύνδεσμος, εκτείνεται από το άκρο του μηρού έως και την κορυφή της κνήμης. Η ρήξη έσω πλαγίου συνδέσμου είναι μια επίπονη κατάσταση για τον ασθενή και προκαλείται, συνήθως, έπειτα από πτώση ή απότομη αλλαγή κατεύθυνσης. Οι ανατομικές δομές του έσω πλάγιου συνδέσμου είναι οι εξής:
- Επιφανειακό έσω πλάγιο σύνδεσμο
- Οπίσθιες λόξες
- Δεσμίδες του έσω πλαγίου
Τι είναι η ρήξη έσω πλαγίου συνδέσμου;
Η ρήξη έσω πλαγίου συνδέσμου είναι μια συνηθισμένη κάκωση που προκαλείται στην άρθρωση του γόνατος. Τις περισσότερες φορές, οφείλεται σε κάποια έντονη αθλητική δραστηριότητα. Ο έσω πλάγιος σύνδεσμος τραυματίζεται όταν ασκείται πίεση ενάντια του έξω πλαγίου συνδέσμου και πολλές φορές μπορεί να συνοδευτεί και από μια ακόμη κάκωση της άρθρωσης.
Ποια συμπτώματα εμφανίζει ο ασθενής;
Τα συμπτώματα που θα παρουσιαστούν εξαρτώνται από τον βαθμό της κάκωσης, δηλαδή διάστρεμμα, μερική ή ολική ρήξη. Συνήθως, ο ασθενής παρουσιάζει έντονο πόνο στην εσωτερική πλευρά του γόνατος αλλά και δυσκολία κατά την κίνηση του. Με λίγα λόγια, τα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι τα εξής:
- Πόνος στο σύνδεσμο
- Πρήξιμο και φλεγμονή στο μεσαίο τμήμα της άρθρωσης
- Περιορισμός της κίνησης
- Κλείδωμα της άρθρωσης
Ρήξη έσω πλαγίου συνδέσμου: Σε ποιες κατηγορίες ταξινομείται;
Ο βαθμός τραυματισμού του έσω πλαγίου συνδέσμου ταξινομείται ως εξής:
- 1ου Βαθμού, όταν υπάρχει μια μόνο ελαφριά ρήξη και δεν εντοπίζεται άνοιγμα του γόνατος.
- 2ου Βαθμού, στην περίπτωση που υπάρχει άνοιγμα και η άρθρωση σταματά στις 30ο κάμψης.
- 3ου Βαθμού, όταν εμφανίζεται πλήρης ρήξη έσω πλαγίου συνδέσμου.
Πώς διαγιγνώσκεται;
Τις περισσότερες φορές, μόνο η κλινική εξέταση αρκεί για την διάγνωση του ασθενούς. Για την επιβεβαίωση, όμως, της ρήξης, του βαθμού της αλλά και για την εύρεση της κατάλληλης θεραπείας ζητείται και η λήψη απεικονιστικών εξετάσεων.
- Ακτινογραφία υπό stress
- Μαγνητική τομογραφία
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για τη ρήξη έσω πλαγίου συνδέσμου;
Αφού ο Ορθοπαιδικός πραγματοποιήσει την κλινική εξέταση και λάβει υπόψιν του τις απεικονιστικές εξετάσεις, θα κρίνει ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για τον ασθενή. Η συντηρητική θεραπεία συνιστάται στις περιπτώσεις του 1ου και 2ου Βαθμού, όπου η ρήξη μπορεί να επουλωθεί με τους εξής τρόπους:
- Χρήση νάρθηκα
- Παγοθεραπεία
- Φυσικοθεραπεία
- Ασκήσεις ενδυνάμωσης
Υπάρχουν και περιπτώσεις, όμως, ολικής ρήξης που ο Ορθοπαιδικός μπορεί να κρίνει ότι δεν απαιτείται χειρουργείο αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω συντηρητικής θεραπείας.
Σπάνια, η ρήξη απαιτεί χειρουργείο. Η χειρουργική αντιμετώπιση συνιστάται στην περίπτωση που η συντηρητική θεραπεία αποτυγχάνει ή υπάρξουν και άλλες σύνθετες βλάβες στο σύνδεσμο. Το χειρουργείο πραγματοποιείται είτε μέσω συρραφής του συνδέσμου ή επανακαθήλωσής του στα σημεία πρόσφυσης, είτε μέσω ανακατασκευής του συνδέσμου μέσω μοσχεύματος.
Ρήξη έσω πλαγίου συνδέσμου: Αποκατάσταση
Ανεξάρτητα από τον τρόπο αντιμετώπισής του, ο χρόνος αποκατάστασης ανέρχεται περίπου στις 6 εβδομάδες, ενώ η επάνοδος στις αθλητικές δραστηριότητες υπολογίζεται περίπου σε 2 μήνες. Για την ταχύτερη αποκατάσταση του ασθενούς συνιστάται η συστηματική φυσικοθεραπεία ούτως ώστε να ενδυναμωθούν οι μύες, αλλά και ο περιορισμός των δραστηριοτήτων που μπορούν να προκαλέσουν περαιτέρω βλάβη.