Ρήξη Μηνίσκου

Η ρήξη μηνίσκου είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τραυματισμούς στο γόνατο. Κάθε δραστηριότητα που αναγκάζει τον ασθενή να στρέψει ή να περιστρέψει με δύναμη το γόνατο, ειδικά όταν τοποθετείται βάρος σε αυτό, μπορεί να οδηγήσει στη ρήξη του μηνίσκου. Οι μηνίσκοι βρίσκονται μεταξύ της κνήμης και του μηριαίου οστού και συμβάλλουν στην απορρόφηση των φορτίων και των κραδασμών. Ο έσω μηνίσκος βρίσκεται στο εσωτερικό του γόνατος και ο πλευρικός μηνίσκος στο εξωτερικό του γόνατος.

Τα αίτια για τη Ρήξη Μηνίσκου

Η ρήξη μηνίσκου προκαλείται πάντα από τραυματισμό, είτε κατά τη διάρκεια κάποιας στροφικής κίνησης, αλλά συχνότερα κατά την αθλητική δραστηριότητα.

Τα Συμπτώματα στη Ρήξη Μηνίσκου

Τα συμπτώματα της ρήξης μηνίσκο μπορεί να διαφέρουν για κάθε άτομο, αλλά μερικά από τα πιο συνηθισμένα είναι:

  • Πόνος στην άρθρωση του γόνατος: συνήθως στο εσωτερικό (μεσαίο), στο εξωτερικό (πλευρικό) ή στο πίσω μέρος του γόνατος
  • Πρήξιμο
  • Το κλείδωμα της άρθρωσης του γόνατος
  • Αδυναμία πλήρους επέκτασης ή κάμψης της άρθρωσης του γόνατος
  • Αίσθημα αστάθειας

Η διάγνωση της ρήξης μηνίσκου

Η διάγνωση για τη ρήξη μηνίσκου περιλαμβάνει την κλινική εξέταση από ορθοπεδικό και τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού υγείας. Για την επιβεβαίωση και την περαιτέρω αξιολόγηση της ρήξης είναι απαραίτητη η ακτινογραφία ή σε κάποιες περιπτώσεις η μαγνητική τομογραφία.

Η θεραπεία για τη Ρήξη Μηνίσκου

Η θεραπεία της ρήξης μηνίσκου εξαρτάται από το μέγεθος της ρήξης και τα συμπτώματα που προκαλεί στον ασθενή. Μικρές ρήξης μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά με εξειδικευμένο πρόγραμμα φυσιοθεραπείας και ενδυνάμωσης, αλλά και αναλγητικά φάρμακα. Ωστόσο τις περισσότερες φορές οι ρήξη μηνίσκου αντιμετωπίζεται με αρθροσκόπηση του γόνατος. Η αρθροσκόπηση του γόνατος είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, που χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση της πάθησης. Κατά τη διαδικασία μιας αρθροσκόπησης, ένας μικρός, φωτισμένος, οπτικός σωλήνας (αρθροσκόπιο) εισάγεται μέσω μιας μικρής τομής στην άρθρωση. Εικόνες του εσωτερικού του γόνατος προβάλλονται έπειτα σε μια οθόνη που επιτρέπει στον ορθοπεδικό χειρουργό να επισκευάσει ή να κόψει το σχισμένο τμήμα του μηνίσκου. Για τους νεαρούς ασθενείς, η διατήρηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρος του μηνίσκου είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας του γόνατος.

Η αποκατάσταση μετά το χειρουργείο

Η αρθροσκοπική χειρουργική επέμβαση συνήθως δεν διαρκεί πολύ. Η αρθροσκόπηση του γόνατος διαρκεί περίπου μία ώρα. Μετά από αυτό, ο ασθενής μεταφέρεται σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο για να ανακάμψει για λίγες ώρες πριν πάει στο σπίτι. Η μετέπειτα πορεία μετά το χειρουργείο περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, για ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής. Η χρήση πάγου βοηθάει στη φλεγμονή και το πρήξιμο. Τέλος, η φυσικοθεραπεία συστήνεται μερικές φορές για την πλήρη αποκατάσταση και ενδυνάμωση της άρθρωσης.

Ο χρόνος αποθεραπείας εξαρτάται από το μέγεθος της ρήξης και την εμπειρία του χειρουργού. Ωστόσο, συνήθως ο ασθενής επανέρχεται στις καθημερινές του δραστηριότητες σχεδόν άμεσα μετά την αποκατάσταση του γόνατος.