PRP

Τι είναι το PRP

To PRP (Platelet – Rich Plasma) είναι το προϊόν της επεξεργασίας του αίματος του ανθρώπου, που υποβάλλεται στη θεραπεία. Όπως δηλώνει και το όνομά του είναι πλάσμα αίματος, που περιέχει υψηλή συγκέντρωση αιμοπεταλίων. Το μίγμα του πλάσματος πλούσιο σε αιμοπετάλια περιέχει μεγάλη ποικιλία αυτόλογων συστατικών, τα οποία εγείρουν τη φυσική αναγέννηση του δέρματος μέσω της ενεργοποίησης των κατάλληλων μηχανισμών.

Δεδομένου πως στο αίμα του ασθενούς, που χρησιμοποιείται δεν υπάρχει ξένη ύλη δεν προκαλείται καμία επιπλοκή εξαιτίας της ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού, αφού είναι σχεδόν απίθανο ο οργανισμός να απορρίψει το ίδιο του το αίμα.

Η προηγμένη αναγεννητική ιατρική καθιστά δυνατή τη διατήρηση και την αποκατάσταση της νεότητας και της φυσικά υγειούς όψης του δέρματος. Αξιοποιώντας μόνο τους παράγοντες του αίματος του ίδιου του ανθρώπου, στον οποίο εφαρμόζεται η θεραπεία επιτυγχάνεται ανάπλαση της επιδερμίδας με τον πιο φυσικό τρόπο.
Μία θεραπεία που έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς εδώ και χρόνια στην αποκατάσταση αθλητικών κακώσεων, επιλέγεται πλέον από γυναίκες και άνδρες για να αμβλύνει τα σημάδια του χρόνου, της ακμής, της ηλιακής ακτινοβολίας και της κούρασης.

 

Πώς λειτουργεί η θεραπεία προσώπου PRP;

Η θεραπεία βασίζεται στους αυξητικούς παράγοντες που περιέχουν τα αιμοπετάλια, τα οποία απομονώνονται μαζί με το πλάσμα από το αίμα που έχει ληφθεί από τον ασθενή. Τα αιμοπετάλια του πλάσματος έπειτα από μια διαδικασία ενεργοποίησής τους απελευθερώνουν μεγάλη ποσότητα αυξητικών παραγόντων. Στη συνέχεια γίνεται επανέγχυση του πολυδύναμου αυτού μίγματος στο δέρμα. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται :

 • Πολλαπλασιασμός των κυττάρων του δέρματος
 • Βελτίωση της αγγείωσης της περιοχής, άρα της οξυγόνωσης και της θρέψης της.
 • Αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης και υαλουρονικού οξέος, μόρια που συμβάλουν στην ενυδάτωση, τη λάμψη και την υγεία του δέρματος
 • Βελτίωση των λεπτών γραμμών σε πρόσωπο, λαιμό και ντεκολτέ
 • Μείωση των μαύρων κύκλων και της υπερμελάχρωσης (περιοχές του δέρματος με πιο σκούρο χρώμα)
 • Αντιμετώπιση της χαλάρωσης

 

Τεχνικές έγχυσης 

Ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου και της περιοχής, στην οποία εφαρμόζεται η θεραπεία συστήνεται από τον Ιατρό διαφορετικός τρόπος έγχυσης του αυτόλογου μίγματος ως:

 • Μεσοθεραπεία, με πολλαπλές εγχύσεις μικροποσοτήτων εμπλουτισμένου πλάσματος στο μεσόδερμα
 • Filler, με έγχυση μεγαλύτερης ποσότητας PRP για εξάλειψη λεπτών γραμμών και ρυτίδων
 • Volumizer για ενίσχυση του όγκου σε περιοχές σημεία του προσώπου που χρειάζεται.

 

Στάδια θεραπείας προσώπου 

 • Λήψη 10-20 mL αίματος και φυγοκέντρησή του για διαχωρισμό του πλάσματος και των αιμοπεταλίων από τα υπόλοιπα συστατικά του.
 • Ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων για απελευθέρωση των αυξητικών παραγόντων
 • Έγχυση του εμπλουτισμένου μίγματος πίσω στο δέρμα.

 

Αποτελέσματα PRP

Αμέσως μετά τη θεραπέια μπορεί να εμφανιστεί ερυθρότητα, οίδημα ή ελαφρύς πόνος στο σημείο της έγχυσης, συμπτώματα, τα οποία θα υποχωρήσουν εντός λίγων ορών μετά το πέρας της εφαρμογής.

Τα πρώτα αποτελέσματα στην όψη του δέρματος, θα αρχίσουν να φαίνονται περίπου 10 ημέρες μετά τη θεραπεία, ενώ ορατή βελτίωση της όψης και της υφής του δέρματος θα παρουσιαστεί μετά από 3-4 εβδομάδες.

Το αποτέλεσμα της θεραπείας PRP θα είναι ορατό για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη θεραπεία, συστήνεται όμως μία επαναληπτική συνεδρία συντήρησης κάθε 6-9 μήνες. Η ηλικία, η διατροφή, η σωστή περιποίηση και η ποιότητα του μίγματος παίζουν σημαντικό ρόλο στη μακροχρόνια διατήρηση των αποτελεσμάτων της θεραπείας με βλαστοκύτταρα.