Πόνος στον ώμο
Η άρθρωση του ώμου αποτελεί μια από τις πιο σύνθετες αρθρώσεις του σώματος αλλά είναι και εκείνη που καταπονείται περισσότερο λόγω των καθημερινών δραστηριοτήτων. Λόγω της πολυπλοκότητάς του αλλά και της κινητικότητάς του είναι επιρρεπής σε οποιονδήποτε τραυματισμό που μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Επίσης, ο πόνος στον ώμο μπορεί να προκληθεί και εξαιτίας κάποιας πάθησης π.χ. αρθρίτιδα.
Πόνος στον ώμο: Αίτια
Όπως προαναφέραμε, ο πόνος στον ώμο μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες και αίτια. Τα πιο συνήθη αίτια είναι τα εξής:
- Τροχαίο ατύχημα
- Πτώση
- Φλεγμονή (Τενοντίτιδα)
- Αστάθεια
- Αρθρίτιδα
- Εξάρθρημα ώμου
- Κάταγμα
- Ρήξη αρθρικού χόνδρου
- Σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου
- Θυλακίτιδα
- Ασβεστοποιός τενοντίτιδα
- Οστεόφυτα
Πότε πρέπει να απευθυνθώ στον Ορθοπαιδικό μου;
Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου ο πόνος στον ώμο μπορεί να υποχωρήσει μόνος του μετά από λίγες ημέρες ξεκούρασης. Ωστόσο, μπορεί ο πόνος να υποχωρήσει για λίγο και να εμφανιστεί ξανά μετά από ένα χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να απευθυνθούμε στον Ορθοπαιδικό μας αμέσως και κυρίως με την εμφάνιση των εξής συμπτωμάτων:
- Οξύ και έντονο πόνο
- Παραμόρφωση της άρθρωσης
- Μούδιασμα των άκρων
- Δημιουργία οιδήματος
Πώς διαγιγνώσκεται η αιτία που προκαλεί πόνο στον ώμο;
Ο Ορθοπαιδικός θα λάβει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και θα προχωρήσει στην διεξαγωγή της κλινικής εξέτασης του. Κατά την κλινική εξέταση θα αποκλείσει ορισμένες παθήσεις που σχετίζονται με άλλα σημεία του σώματος π.χ. αυχένας. Επίσης, θα ελέγξει το εύρος κίνησης της άρθρωσης, ζητώντας από τον ασθενή να πραγματοποιήσει ορισμένες κινήσεις π.χ. περιστροφή της άρθρωσης 90ο. Εάν το κρίνει απαραίτητο ο Ορθοπαιδικός, θα ζητήσει από τον ασθενή να προβεί στην διεξαγωγή ορισμένων απεικονιστικών εξετάσεων. Οι απεικονιστικές εξετάσεις που μπορεί να ζητηθούν είναι οι εξής:
- Ακτινογραφία
- Μαγνητική Τομογραφία
- Αξονική Τομογραφία
- Υπερηχογράφημα
- Ηλεκτρομυογράφημα
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο πόνος στον ώμο;
Η άμεση κινητοποίηση του ασθενούς μπορεί να συμβάλει στην άμεση απαλλαγή του πόνου αλλά και στην αποφυγή επιδείνωσής του. Η θεραπεία θα οριστεί από την κλινική εξέταση αλλά και την λήψη των απεικονιστικών εξετάσεων που θα κρίνει αναγκαίες ο Ορθοπαιδικός. Ο πόνος στη συγκεκριμένη άρθρωση μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε συντηρητικά, είτε χειρουργικά. Πιο συγκεκριμένα, η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει τα εξής:
- Παγοθεραπεία
- Ξεκούραση
- Φυσικοθεραπεία
- Τοπική έγχυση κορτιζόνης
- Λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
Η επιλογή του χειρουργείου κρίνεται από τον Ορθοπαιδικό, αφού λάβει υπόψιν του την κατάσταση του ασθενούς αλλά και αφού πραγματοποιήθηκε η συντηρητική θεραπεία, τα συμπτώματα δεν υποχώρησαν. Μια από τις πιο γνωστές επεμβάσεις είναι η αρθροσκόπηση ώμου, η οποία διαθέτει άψογα αποτελέσματα.
Αρθροσκόπηση ώμου
Η αρθροσκόπηση ώμου αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, κατά την οποία πραγματοποιούνται 2-3 μικρές τομές. Μέσω των τομών εισάγεται το αρθροσκόπιο, το οποίο διευκολύνει την εντόπιση της βλάβης. Αφού εντοπιστεί, εισάγονται ειδικά εργαλεία που επιδιορθώνουν την βλάβη της άρθρωσης. Τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης ποικίλλουν και μεταξύ άλλων είναι τα εξής:
- Ταχεία ανάρρωση
- Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
- Άψογο αισθητικό αποτέλεσμα
- Μηδαμινός τραυματισμός στα μαλακά μόρια της άρθρωσης
- Δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο