Πόνος στο γόνατο
Το γόνατό μας αποτελεί μια ευάλωτη άρθρωση η οποία καταπονείται καθημερινά λόγω της πίεσης που δέχεται κατά τη συμμετοχή του στις διάφορες κινήσεις που πραγματοποιούμε καθημερινώς, αλλά και στην άρση βάρους. Ο πόνος στο γόνατο ποικίλλει ανάλογα τον ερεθισμό που υπέστη και μπορεί να επηρεάσει ακόμα και τον τρόπο ζωής μας.Κρίνεται σημαντικό να απευθυνθούμε στον Ορθοπαιδικό ώστε να αποφευχθεί κάποια μακροπρόθεσμη φθορά.
Πόνος στο γόνατο: Αίτια
Οι αιτίες εμφάνισης πόνου στο γόνατο ποικίλλουν και είναι οι εξής:
- Πόνος από πτώση
- Χρόνια καταπόνηση της άρθρωσης
- Οστεοαρθρίτιδα
- Χονδροπάθεια
- Γήρανση ιστών
- Φλεγμονή λόγω μικροβιακής αιτιολογίας ή κάποιο μεταβολικό νόσημα
Ποια προβλήματα μπορεί να προκληθούν στο γόνατο;
Στην άρθρωση του γόνατός μας μπορούν να ανακάμψουν πολλά προβλήματα, κυρίως λόγω γήρανσης των ιστών ή φυσικής φθοράς του χόνδρου. Στην πλειοψηφία, τα προβλήματα αυτά εμφανίζονται λόγω κάποιου τραυματισμού που μπορεί να προκαλέσει τα εξής:
- Τενοντίτιδα
- Αρθρίτιδα γόνατος
- Ρήξη μηνίσκου
- Χονδροπάθεια
- Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου
Πόνος στο γόνατο: Διάγνωση
Είναι σημαντικό, με την εμφάνιση του πόνου να απευθυνθούμε άμεσα στον Ορθοπαιδικό μας ώστε να αξιολογήσει την κατάσταση και να μας τρέψει στην κατάλληλη θεραπεία. Ο Ορθοπαιδικός, αφού προβεί σε κλινική εξέταση, θα μας προτείνει να προβούμε σε απεικονιστικές εξετάσεις όπως είναι οι εξής:
- Ακτινογραφία
- Μαγνητική
- Υπέρηχο
- Αξονική τομογραφία
Με ποιον τρόπο μπορεί να αντιμετωπιστεί;
Εάν ο πόνος δεν είναι έντονος, τότε ο Ορθοπαιδικός θα κρίνει πως η κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπισή του είναι η συντηρητική θεραπεία. Ο συγκεκριμένος τρόπος περιλαμβάνει τα εξής:
- Ξεκούραση
- Παυσίπονα
- Αντιφλεγμονώδη φάρμακα
- Ανάπαυση
- Φυσικοθεραπεία
Στην περίπτωση που ο πόνος δεν αντιμετωπιστεί με τη συντηρητική θεραπεία, τότε θα χρειαστεί να μας παραπέμψει σε επέμβαση.
Ποια επέμβαση κρίνεται κατάλληλη για την αντιμετώπιση του πόνου;
Η αρθροσκόπηση γόνατος αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, η οποία διαθέτει άριστα αποτελέσματα. Με τη συγκεκριμένη μέθοδο μπορούν να αντιμετωπιστούν πολλές παθήσεις όπως είναι η ρήξη μηνίσκου, η υμενική πτυχή, η χονδροπάθεια κ.ά. Κατά την αρθροσκόπηση, πραγματοποιούνται 2 ή 3 μικρές τομές, μέσα από τις οποίες εισέρχεται το αρθροσκόπιο, το οποίο βοηθάει τον Χειρουργό να εντοπίσει την βλάβη. Έπειτα, ο Χειρουργός εισάγει ειδικά εργαλεία, ούτως ώστε να επιδιορθώσει την βλάβη.
Πλεονεκτήματα αρθροσκόπησης γόνατος;
Όπως προαναφέραμε, η αρθροσκόπηση γόνατος αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο με εξαιρετικά αποτελέσματα. Τα πλεονεκτήματα ποικίλλουν και είναι τα εξής:
- Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
- Ταχεία ανάρρωση
- Δεν απαιτείται η παραμονή στο νοσοκομείο
- Ελάχιστος έως μηδαμινός μετεγχειρητικός πόνος
Πόνος στο γόνατο: Πρόληψη
Εάν ο πόνος στο γόνατο δεν οφείλεται σε τραυματισμό, δύσκολα μπορεί να προληφθεί. Υπάρχουν, όμως, κάποιοι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να αποφύγουμε τον κίνδυνο καταπόνησης της άρθρωσης.Οι συγκεκριμένοι τρόποι πρόληψης είναι οι εξής:
- Χρήση ανατομικών και ειδικών υποδημάτων
- Αποφυγή βαριών εργασιών
- Αποφυγή συστηματικής χρήσης της σκάλας
- Διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους
- Πριν από κάποια αθλητική δραστηριότητα επιβάλλεται η σωστή προθέρμανση
- Σωστή στάση σώματος