Πέτρες στη χολή (Χολολιθίαση)

Οι πέτρες στη χολή (χολολιθίαση) είναι η συσσώρευση λίθων στη χοληδόχο κύστη. Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο το οποίο βρίσκεται στην κάτω επιφάνεια του ήπατος και λειτουργεί σαν το μέσο αποθήκευσης της χολής, δηλαδή το πεπτικό υγρό που παράγεται από το συκώτι. Μετά από κάποιο γεύμα η χοληδόχος κύστη συσπάται και στέλνει χολή στο έντερο, ώστε να επιτευχθεί η διαδικασία της πέψης. Μετά το τέλος αυτής της διαδικασίας, η χοληδόχος κύστη σταματάει τις συσπάσεις και γεμίζει ξανά με χολή.

 

Ποιοι είναι οι παράγοντες που προκαλούν τις πέτρες στη χολή;

Οι πέτρες στη χολή είναι μία ιδιαίτερα συχνή πάθηση, η οποία μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα κάθε ηλικίας και φύλου. Οι πέτρες δημιουργούνται όταν τα συστατικά της χολής παύουν να έχουν την ικανότητα να διαλύουν τα διάφορα λίπη και τροφές. Αν και τα αίτια της πάθησης δεν είναι σαφή, κάποιοι παράγοντες που ενδέχεται να συμβάλλουν στην εμφάνιση της είναι:

  • Διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερίνη και λίπος, και παράλληλα με απουσία σε φυτικές ίνες
  • Σε ασθενής με σοβαρές παθήσεις στο αίμα ή στο ήπαρ, όπως κίρρωση του ήπατος, λοίμωξη των χοληφόρων οδών κτλ.
  • Σε περιπτώσεις που η χοληδόχος κύστη δε λειτουργεί σωστά, με αποτέλεσμα το περιεχόμενο της να μη διασπάται
  • Ορμονικοί παράγοντες, για παράδειγμα σε εγκύους
  • Απότομη απώλεια βάρους
  • Κληρονομικοί παράγοντες

 

Διατροφή και πέτρες στη χολή (χολολιθίαση)

Η διατροφή συνδέεται άρρηκτα με την εμφάνιση της πάθηση της χολολιθίασης. Για την ελάττωση του κινδύνου της δημιουργίας πετρών στη χολή, η ισορροπημένη διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο, η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά και απλούς υδατάνθρακες. Αντιθέτως, πρέπει να αποφεύγονται τα λιπαρά, τα junk food, η ζάχαρη και το αλκοόλ.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα;

τα βασικά συμπτώματα τα οποία μπορεί να υποδεικνύουν πέτρες στη χολή (χολολιθίαση) είναι:

  • Έντονο κοιλιακό άλγος, είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα της πάθησης. Υπάρχει δηλαδή, έντονος πόνος στο πάνω δεξιά μέρος της κοιλίας, με διάφορες αντανακλάσεις στο στομάχι, στην πλάτη ακόμα και στους ώμους. Ο πόνος μπορεί να διαρκέσει από 15 λεπτά μέχρι και ώρες.
  • Δυσπεψία και διάχυτη ενόχληση στην κοιλιά. Μετά από λιπαρά γεύματα μπορεί να υπάρχει ναυτία, φούσκωμα και τάση προς εμετό, αυτό υποδηλώνει φλεγμονή της χοληδόχου κύστης.
  • Ίκτερος, δηλαδή κιτρίνισμα του δέρματος αλλά και των ματιών.
  • Πυρετός, όταν ο πόνος συνοδεύεται και από πυρετό, τότε είναι πιθανή η εμφάνιση οξείας χολοκυστίτιδας.

 

Πως αντιμετωπίζονται οι πέτρες στη χολή;

Από τη στιγμή που εμφανίζονται κάποιο ή κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, είναι αναγκαία η χειρουργική θεραπεία της πάθησης. Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη πάθηση δεν μπορεί να υποχωρήσει μόνη της, και δεν υπάρχει άλλη αποτελεσματική θεραπεία η χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί μονόδρομο, προκειμένου να αποφευχθούν οι επιπλοκές. Η διαδικασία της λαπαροσκοπικής χειρουργικής επέμβασης ονομάζεται χολοκυστεκτομή.

 

Η διαδικασία της λαπαροσκοπικής χειρουργικής (χολοκυστεκτομής)

Πλέον η χειρουργική αντιμετώπιση για τις πέτρες στη χολή (χολολιθίαση) γίνεται με τη διαδικασία της λαπαροσκοπικής χειρουργικής. Αποτελεί την καθιερωμένη μέθοδο θεραπείας για την πάθηση και προτιμάται έναντι της κλασικής ανοιχτής χειρουργικής επέμβασης. Συγκεκριμένα, έπειτα από τη γενική αναισθησία του ασθενή, ο χειρουργός πραγματοποιεί 3 με 4 τομές λίγων χιλιοστών στη συγκεκριμένη περιοχή αφαιρώντας τις πέτρες. Η διαδικασία αυτή διαρκεί 30 έως 50 λεπτά, η παραμονή του ασθενή στο νοσοκομείο διαρκεί μία ημέρα και μέσα στο διάστημα 3 ημερών ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες. Αποτελεί μία απόλυτα ασφαλή μέθοδο, με επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν σε ποσοστό χαμηλότερο του 1%.

Αν πάσχετε από πέτρες στη χολή (χολολιθίαση), είναι απαραίτητο να μην το αμελήσετε και να επισκεφθείτε άμεσα έναν εξειδικευμένο χειρουργό, που με τη σωστή προσέγγιση, θα σας ανακουφίσει άμεσα από τον πόνο. Εμπιστευτείτε τη διαδικασία της λαπαροσκοπικής επέμβασης για  μία οριστική αντιμετώπιση της πάθησης και άμεση επιστροφή στην καθημερινότητά σας.