Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι η αντικατάσταση των φθαρμένων επιφανειών της άρθρωσης του γόνατος με μεταλλικές προθέσεις. Η επέμβαση πραγματοποιείται όταν οι υπόλοιπες συντηρητικές μέθοδοι αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της φθοράς της άρθρωσης έχουν αποτύχει.

ΦΘΟΡΑ ΑΡΘΡΙΚΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ

Ήδη απ την αρχή της ζωής του ανθρώπου η άρθρωση του γόνατος, όπως και οι υπόλοιπες μεγάλες αρθρώσεις του σώματος, υπόκειται σε φθορά. Η πιο συνηθισμένη αιτία σημαντικής φθοράς της άρθρωσης είναι η οστεοαρθρίτιδα, η οποία ειδικά μετά την έκτη δεκαετία της ζωής προκαλεί σημαντικά προβλήματα στο γόνατο.

Άλλη συχνή αιτία πρώιμης φθοράς του χόνδρου και των οστών της άρθρωσης είναι οι σοβαροί τραυματισμοί και τα κατάγματα. Ακόμη και μετά από επιμελή αντιμετώπιση με χειρουργικές μεθόδους, είναι πιθανό μετά από χρόνια να εκδηλωθούν τα συμπτώματα της νόσου.

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ

Το πιο σοβαρό σύμπτωμα αποτελεί ο πόνος. Αρχικά ο πόνος εμφανίζεται μόνο κατά την διάρκεια φυσικών δραστηριοτήτων, όπως βάδιση, τρέξιμο, αθλητικής δραστηριότητας.

Προοδευτικά ακόμα και οι καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς γίνονται επώδυνες. Στα τελικά στάδια της νόσου ο πόνος γίνεται νυκτερινός, οπότε ο ασθενής δυσκολεύεται ακόμα και να βρει μια θέση ηρεμίας του γόνατος, με συνέπεια διαταραχές ύπνου, στρες, πρωινή κόπωση.

Μαζί με την αύξηση της συχνότητας και της έντασης του πόνου ελαττώνεται το εύρος κίνησης του γόνατος, με τον ασθενή να μην μπορεί πλέον και τεντώσει και να λυγίσει πλήρως το γόνατο όπως παλιά.

Περιστασιακά ο ασθενής παραπονείται για επεισόδια πρηξίματος, αίσθησης κριγμού («το γόνατο κάνει θόρυβο»), ακόμα και αστάθειας.

Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Τα συμπτώματα του ασθενούς είναι αυτά που θα θέσουν τη σωστή διάγνωση. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός θα υποβάλλει σίγουρα τον ασθενή σε απλή ακτινογραφία που θα επιβεβαιώσει την φθορά των αρθρικών επιφανειών του γόνατος και θα κατευθύνει τη θεραπευτική προσέγγιση. Στα αρχικά στάδια της νόσου η συνταγογράφηση αναλγητικών ή αντιφλεγμονωδών φαρμάκων καθώς και η φυσικοθεραπεία βοηθούν τον ασθενή να διατηρηθεί σε καλό λειτουργικό επίπεδο χωρίς ανάγκη χειρουργικής παρέμβασης.

Στα τελικά στάδια της νόσου η ολική αρθροπλαστική αποτελεί μονόδρομο.

Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Το χειρουργείο λαμβάνει χώρα υπό περιοχική αναισθησία (ραχιαία ή επισκληρίδιος). Ο Χειρουργός αφαιρεί τις φθαρμένες αρθρικές επιφάνειες χόνδρου και οστού και τις αντικαθιστά με μεταλλικά υλικά (προθέσεις). Ενδιάμεσα τοποθετείται ειδικό συνθετικό υλικό από πολυαιθυλένιο που εξασφαλίζει ομαλή κίνηση της άρθρωσης.

Η υψηλή τεχνολογία των υλικών που χρησιμοποιούνται καθώς και η χρήση ειδικού λογισμικού (navigation) για την τοποθέτησή τους με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια  εξασφαλίζει ένα άριστο και μακροχρόνιο λειτουργικό αποτέλεσμα.

Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Ο ασθενής κινητοποιείται με φυσικοθεραπευτή τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση. Μετά από βραχεία παραμονή στο νοσοκομείο (2-3 ημέρες) ο ασθενής συνεχίζει την αποκατάστασή του στο σπίτι. Με τη συμπλήρωση περίπου έξι εβδομάδων οι περισσότεροι ασθενείς επανέρχονται στην καθημερινότητά τους.

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Μετά την επέμβαση ο ασθενής λαμβάνει ειδική αγωγή για την πρόληψη των θρομβώσεων. Επιπλέον για λίγες ημέρες λαμβάνει αντιβίωση καθώς η μόλυνση είναι ένας από τους σοβαρότερους κινδύνους. Τα υψηλής τεχνολογίας υλικά και η καλή χειρουργική τεχνική υπόσχονται μια ανώδυνη ολική αρθροπλαστική γόνατος για πλέον των δεκαπέντε ετών.