Νόσος Crohn

Τι είναι η νόσος Crohn;

Η νόσος του Crohn είναι μια νόσος του εντέρου που προκαλεί φλεγμονή του πεπτικού συστήματος. Συχνά εκδηλώνεται με κοιλιακό άλγος ,ανώμαλη και συχνή λειτουργία του εντέρου, κόπωση, απώλεια βάρους και ανορεξία. Η νόσος Crohn μπορεί να προσβάλλει ολόκληρο τον πεπτικό σωλήνα από το στόμα μέχρι και τον πρωκτό. Η φλεγμονή που δημιουργείται που μπορεί να είναι επώδυνη, εξουθενωτική μέχρι και απειλητική πολλές φορές για τη ζωή του ασθενούς. Αν και δεν υπάρχει κάποια επίσημη αποτελεσματική θεραπεία, υπάρχουν θεραπευτικές αγωγές που δύνανται να υποβοηθήσουν τον πάσχοντα και να προκαλέσουν μακροχρόνια ύφεση.

Τι προκαλεί τη νόσο;

Αν και δεν είναι σαφείς οι παράγοντες που προκαλούν τη νόσο Crohn υπάρχει αυξημένος κίνδυνος που σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σας σύστημα, τα γονίδια και το περιβάλλον σας. Το 20% των ατόμων με τη νόσο έχουν επίσης και κάποιον συγγενή 1ου βαθμού με την ίδια ασθένεια σύμφωνα με το ίδρυμα Crohn & Colitis. Επίσης , τα συμπτώματα είναι πιο έντονα αν συνδυάζονται με το κάπνισμα, μεγαλύτερη ηλικία, μακρά περίοδο παρουσίας της νόσου.

Ποια είναι τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει κάποιος με νόσο Crohn;

Τα συμπτώματα της νόσου ποικίλλουν ανάλογα με το μέρος του εντέρου που επηρεάζεται. Κάποια από αυτά είναι :

 • Πόνος: Το επίπεδο του πόνου ποικίλλει μεταξύ των ατόμων και εξαρτάται από το πού βρίσκεται η φλεγμονή στο έντερο. Συνήθως, ο πόνος θα γίνει αισθητός στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς.
 • Έλκος στο έντερο: Ακατέργαστες περιοχές του εντέρου μπορεί να αιμορραγούν και ο ασθενής να παρατηρήσει αίμα στα κόπρανα.
 • Στοματικό έλκος: μία ανοιχτή πληγή στο δέρμα εσωτερικά του στόματος (αποκαλείται βλεννογόνος υμένας).
 • Διάρροια: Μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή. Μερικές φορές μπορεί να εμφανίσει βλέννα, αίμα ή πύον.
 • Κόπωση: Οι ασθενείς συχνά αισθάνονται εξαιρετικά κουρασμένοι και εκδηλώνουν και πυρετό.
 • Απουσία όρεξης: η έλλειψη επιθυμίας για κατανάλωση φαγητού.
 • Απώλεια βάρους.
 • Αναιμία: από την απώλεια ποσότητας αίματος.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει πολλές εξετάσεις για να διακρίνει τη νόσο Crohn από κάποιες άλλες παθήσεις όπως αυτή της ελκώδους κολίτιδας. Πρώτα, ο γιατρός θα διερευνήσει το ιατρικό σας ιστορικό και θα ελέγξει τα συμπτώματά σας . Στη συνέχεια θα κανονίσει κάποιες επιπλέον εργαστηριακές εξετάσεις αν το κρίνει απαραίτητο.

 • Ενδοσκόπηση του παχέος εντέρου: σημαντική μέθοδος ανάδειξης προσβολής από τη Νόσο Crohn.
 • Γαστροσκόπηση: εξέταση που παρέχει σημαντικές διαγνωστικές πληροφορίες για την ακριβή εντόπιση όσο και βαρύτητα προσβολής της νόσου.
 • Λήψη βιοψιών από το βλεννογόνο μέσω του ενδοσκοπίου είναι ένα από τα πλεονεκτήματα της ενδοσκόπησης.

Θα πρέπει να επισκέπτεστε το γιατρό σας τουλάχιστον μία φορά το εξάμηνο ακόμη και αν δεν έχετε εμφανίσει συμπτώματα καθώς η νόσος Crohn είναι δια βίου. Η σοβαρότητα και η εξέλιξη της νόσου όμως, διαφέρει σημαντικά από ασθενή σε ασθενή.

Πως θεραπεύεται η νόσος Crohn;

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα, χειρουργική επέμβαση και συμπληρώματα διατροφής. Στόχος είναι να ελεγχθεί η φλεγμονή και να υπάρξει ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ύφεση ονομάζεται η μακρά περίοδος που δεν έχει εμφανιστεί κανένα σύμπτωμα και μπορεί να διαρκέσει ακόμη και χρόνια, χωρίς όμως να μπορεί να προβλεφθεί πότε θα υπάρξει κάποια υποτροπή.

Φάρμακα

Διάφοροι τύποι φαρμάκων είναι διαθέσιμοι για τη θεραπεία του Crohn. Χρησιμοποιούνται συνήθως αντιδιαρροϊκά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Χειρουργική επέμβαση

Μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση κάποια στιγμή στον ασθενή όταν τα φάρμακα δεν ελέγχουν πλέον τα συμπτώματα. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί, επίσης, να διορθώσει επιπλοκές, όπως απόστημα, διάτρηση, αιμορραγία και απόφραξη.

Η αφαίρεση μέρους του εντέρου μπορεί να βοηθήσει, αλλά δεν θεραπεύει τη νόσο του Crohn. Η φλεγμονή επιστρέφει συχνά δίπλα στο σημείο του εντέρου όπου αφαιρέθηκε. Μερικοί ασθενείς με νόσο Crohn μπορεί να χρειάζονται περισσότερες από μία εγχειρήσεις κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Τα περισσότερα άτομα με νόσο του Crohn μπορούν να ζήσουν μία φυσιολογική και ενεργή ζωή.

 

Διατροφή προτεινόμενη για τη Νόσο Crohn

Τα τρόφιμα δεν φαίνεται να συνδέονται με την εμφάνιση της νόσου Crohn, αλλά κάποιες τροφές συμβάλλουν στον περιορισμό των συμπτωμάτων όταν η ασθένεια είναι ενεργή. Οι περισσότεροι γιατροί προσπαθούν να είναι ευέλικτοι στο σχεδιασμό της διατροφής των ασθενών και να μειώσουν τις αρνητικές παρενέργειες που μπορεί να προκαλούν κάποιες τροφές. Μειώστε σταδιακά τις παρακάτω τροφές και παρατηρήστε τι συμβαίνει στον οργανισμό σας. Συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν χάνετε κάποιο θρεπτικό συστατικό από τη διατροφή σας.

 

 • Λιπαρά ή τηγανητά τρόφιμα
 • Γαλακτοκομικά προϊόντα
 • Ανθρακούχα ποτά
 • Καφεΐνη
 • Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες όπως ξηροί καρποί, σπόροι και ωμά λαχανικά
 • Τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν αέρια, όπως φασόλια και σταυρανθή λαχανικά