Λίπωμα

Τι είναι το Λίπωμα;

Το Λίπωμα είναι ένας καλοήθης όγκος που αναπτύσσεται ανάμεσα από το δέρμα και τον μυ, ως αποτέλεσμα της υπερανάπτυξης των λιποκυττάρων. Η μορφή του είναι μαλακή και ελαστική και μοιάζει με εξόγκωμα. Ένα λίπωμα αναπτύσσεται με πολύ αργό ρυθμό ενώ μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και σε οποιοδήποτε σχεδόν σημείο του σώματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το λίπωμα δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία του ασθενούς κι έτσι αφαιρείται μόνο για αισθητικούς ή πρακτικούς λόγους.

Λίπωμα: Ποια τα αίτια;

Η αιτιολογία του λιπώματος δεν έχει πλήρως εξακριβωθεί. Φαίνεται πως ο γενετικός παράγοντας επηρεάζει την ανάπτυξη του λιπώματος καθώς συχνά περισσότερα από ένα άτομα του ίδιου οικογενειακού κύκλου εμφανίζουν τον εν λόγω καλοήθη όγκο. Επιπλέον, ένα λίπωμα ενδέχεται να προκληθεί ύστερα από έντονο τραυματισμό της περιοχής. Τέλος, ορισμένοι νόσοι έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης λιπώματος, όπως για παράδειγμα το σύνδρομο Cowden και η νόσος Madelung’s.

Λίπωμα: Ποια τα συμπτώματα;

Στα κύρια συμπτώματα του λιπώματος συγκαταλέγεται η εμφάνιση ενός μικρού, κινητού και μαλακού εξογκώματος στον υποδόριο ιστό. Κατά το αρχικό στάδιο το λίπωμα δεν ξεπερνάει τα 2 εκατοστά. Στις συχνότερες περιοχές εμφάνισης περιλαμβάνονται ο αυχένας, το μέτωπο, ο λαιμός, τα χέρια, οι ώμοι καθώς και οι μηροί. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προκαλεί πόνο, εκτός κι αν βρίσκεται κοντά σε νεύρα ή αν αιμοφόρα αγγεία διέρχονται μέσα από αυτό. Συχνά, οι ασθενείς εμφανίζουν περισσότερα από ένα λιπώματα.

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε τον ιατρό;

Ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφθεί τον εξειδικευμένο ιατρό σε περίπτωση που παρατηρήσει οποιαδήποτε αλλαγή στο λίπωμα. Το λίπωμα δεν προκαλεί τον χρωματισμό του δέρματος· σε περίπτωση που παρατηρηθεί αλλαγή του χρώματος, ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα σε κάποιον ειδικό. Ακόμη, σε περίπτωση που εμφανιστούν κι άλλα λιπώματα, σε άλλα μέρη του σώματος, το άτομο θα πρέπει να εξετασθεί από τον ειδικό. Οποιαδήποτε αλλαγή όπως η ταχεία ανάπτυξη του λιπώματος, ο έντονος πόνος ή ο χρωματισμός του δέρματος θα πρέπει να εξετασθεί από τον θεράποντα ιατρό.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση ενός λιπώματος γίνεται εύκολα κατά την εξέταση της κλινικής εικόνας του ασθενούς από τον ιατρό. Αν και το λίπωμα είναι ένας καλοήθης όγκος, σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να μεταλλαχτεί σε λιποσάρκωμα, δηλαδή σε κακοήθεια των λιποκυττάρων. Σε περίπτωση που το λίπωμα προκαλεί έντονο πόνο, ο ιατρός ενδέχεται να αποσπάσει ένα μικρό δείγμα αυτού για βιοψία. Κατά την βιοψία εξετάζεται ο ιστός προκειμένου να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο κακοήθειας του όγκου. Ακόμη, η διάγνωση του λιπώματος μπορεί να γίνει με Υπερηχογραφικό έλεγχο ή με Μαγνητική Τομογραφία.

Λίπωμα: Ποια η θεραπεία;

Αφότου εμφανιστεί το λίπωμα στο σώμα του ασθενή, δεν προβλέπεται η συρρίκνωση του χωρίς την κατάλληλη θεραπεία. Καθώς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το λίπωμα είναι ακίνδυνο για την υγεία του ασθενούς, συχνά συστήνεται η τακτική παρακολούθηση αυτού, χωρίς περαιτέρω θεραπεία. Σε περίπτωση ,όμως, που προκαλεί έντονο πόνο ή ενοχλεί τον ασθενή λόγω του όγκου του, τότε αφαιρείται χειρουργικά. Για τη θεραπεία του λιπώματος υπάρχουν οι εξής επιλογές:

Χειρουργική αφαίρεση: Ενδείκνυται για μικρού ή μετρίου μεγέθους λίπωμα. Κατά την χειρουργική αφαίρεση, ο χειρουργός δημιουργεί μια μικρή τομή και πιέζει το λίπωμα μέχρι αυτό να εμφανιστεί. Γίνεται με τοπική αναισθησία, ενώ απαιτείται μόνο μια πολύ μικρή τομή. Πρόκειται για μια εύκολη επέμβαση καθώς χρησιμοποιούνται λεπτά ράμματα και δεν απαιτείται νοσηλεία. Ο ασθενής θα πρέπει να ενημερώνεται ότι η χειρουργική αφαίρεση του λιπώματος θα αφήσει μια εμφανή ουλή στο δέρμα.

Λιποαναρρόφηση: Η θεραπεία με λιποαναρρόφηση ενδείκνυται για μεγαλύτερα λιπώματα. Κατά την μέθοδο αυτή, αναρροφάται ο λιπώδης ιστός με την βοήθεια μιας ειδικής κάνουλας. Η μέθοδος αυτή έχει καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, αφού δεν απαιτείται χειρουργική τομή.

Λιποδιάλυση: Η λιποδιάλυση χρησιμοποιείται ως θεραπευτική μέθοδος σε λιπώματα που βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές και συνεπώς η αφαίρεση τους είναι δύσκολη. Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι μια ενέσιμη θεραπεία, κατά την οποία χορηγείται φωσφατιδυλοχολίνη στο εσωτερικό του λιπώματος. Η ουσία αυτή έχει ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση του όγκου του λιπώματος.

Χρήση Laser: Κατά την αφαίρεση του λιπώματος με χρήση Laser, χρησιμοποιείται η τεχνολογία του χειρουργικού Laser διοξειδίου του άνθρακα. Η επαναστατική αυτή μέθοδος εγγυάται άριστο αισθητικό  αποτέλεσμα καθώς δεν απαιτείται τομή και δεν αφήνει ουλές. Πρόκειται για μια άμεση, ανώδυνη και αναίμακτη θεραπεία.

Μετά την αφαίρεση του λιπώδους ιστού, ο ιατρός ενδέχεται να στείλει το υλικό ως δείγμα για βιοψία.