Γάγγλιο

Γάγγλιο

Τι είναι το γάγγλιο;

Το γάγγλιο είναι μια κύστη, η οποία εμφανίζεται συνήθως στο χέρι και σπάνια στα πόδια και τα γόνατα. Είναι η διόγκωση που περιλαμβάνει ζελατινώδες υγρό και προέρχεται από τα εξής σημεία:

  • Από τις αρθρώσεις των οστών του καρπού
  • Από τα έλυτρα των τενόντων της άκρας χειρός

 

Γάγγλιο: Αίτια εμφάνισης

Τα ακριβής αίτια πρόκλησης του γαγγλίου παραμένουν άγνωστα. Συνήθως, προκαλείται λόγω κάποιας χειρωνακτικής εργασίας. Επίσης, οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις των τοιχωμάτων του θυλάκου ή του ελύτρου συμβάλουν στην παραγωγή διπλάσιας ποσότητας υγρού στην περιοχή. Τέλος, υπάρχουν και ορισμένες παθήσεις που συμβάλουν στην ανάπτυξή του γαγγλίου όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.ά.

 

Ποια συμπτώματα παρουσιάζει ο ασθενής;

Στην πραγματικότητα το γάγγλιο δεν εμφανίζει κάποιο έντονο σύμπτωμα που μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητα του ασθενούς. Τα μόνα συμπτώματα που μπορεί να παρατηρηθούν είναι τα εξής και εξαρτώνται από το σημείο στο οποίο να αναπτυχθεί το γάγγλιο:

  • Αύξηση μεγέθους του γαγγλίου κατά την διάρκεια δραστηριοτήτων
  • Ευαισθησία όταν ασκηθεί πίεση του νεύρου από το γάγγλιο
  • Πόνος κατά την πίεση
  • Μούδιασμα και αδυναμία στα δάκτυλα

 

Γάγγλιο: Διάγνωση

Η εμφάνιση γαγγλίου γίνεται εύκολα αντιληπτή ακόμα και με γυμνό μάτι, λόγω της διόγκωσης. Ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός θα πραγματοποιήσει κλινική εξέταση και θα ψηλαφήσει την περιοχή. Επίσης, μπορεί να ζητηθούν και ορισμένες διαγνωστικές εξετάσεις που θα επιβεβαιώσουν την πάθηση και εάν συνδέεται με κακοήθεια. Οι εξετάσεις που θα ληφθούν είναι οι εξής:

  • Ακτινογραφία
  • Μαγνητική τομογραφία
  • Μυοσκελετικός υπέρηχος

 

Με ποιον τρόπο αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά;

Η θεραπεία αντιμετώπισης εξαρτάται από την διάγνωση που θα λάβει ο Ορθοπαιδικός. Το γάγγλιο μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε μέσω συντηρητικής θεραπείας, είτε μέσω χειρουργικής επέμβασης. Σε αρκετές περιπτώσεις, το γάγγλιο υποχωρεί μόνο του και γι’ αυτό συνιστάται η συντηρητική θεραπεία η οποία περιλαμβάνει την παροδική ακινητοποίηση του άκρου που έχει παρουσιαστεί το γάγγλιο, την αποφυγή άρσης βάρους και παρακέντηση του υγρού του γαγγλίου με ή χωρίς έγχυση κορτιζόνης.

Η επιλογή της χειρουργικής επέμβασης θα κριθεί απαραίτητη όταν το μέγεθος του γαγγλίου αυξηθεί αρκετά και όταν δεν υπάρχει η φυσιολογική λειτουργικότητα στο μέλος που έχει αναπτυχθεί. Κατά την διάρκεια της επέμβασης, χορηγείται στον ασθενή τοπική αναισθησία και αφαιρείται ριζικά το γάγγλιο. Πέρα, όμως, από την ανοικτή χειρουργική επέμβαση, το γάγγλιο μπορεί να αφαιρεθεί και με αρθροσκόπηση, η οποία είναι ελάχιστα επεμβατική μέθοδος. Η διαδικασία διαρκεί μόλις 20 λεπτά και ο ασθενής απαλλάσσεται από την κύστη και επιστρέφει την ίδια κιόλας ημέρα στο σπίτι του.

Με την χειρουργική επέμβαση, οι πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών μειώνονται σε αντίθεση με τη παρακέντηση, όπου υπάρχει περίπτωση να ξανά παρουσιαστεί η κύστη ή να υποτροπιάσει.

 

Συμπέρασμα

Το γάγγλιο είναι ένα κυστικό μόρφωμα, το οποίο θεωρείται ακίνδυνο και συνήθως δεν παρουσιάζει κάποιο σύμπτωμα. Η επιλογή αφαίρεσής του με χειρουργείο πραγματοποιείται εάν το πρόβλημα είναι αισθητικό ή επηρεάζει την κίνηση της άρθρωσης στην οποία έχει εμφανιστεί. Σημαντικό είναι να απευθυνθείτε σε έναν εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες υποτροπής της κύστης.