Εκτινασσόμενος δάκτυλος (Trigger Finger)
Τι είναι ο εκτινασσόμενος δάκτυλος;
Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος περιγράφει την κατάσταση στην οποία εμφανίζεται δυσκολία στην κίνηση στο ένα δάκτυλο του χεριού και πολλές φορές “κολλάει’’ σε κάμψη. Κυρίως συμβαίνει σε γυναίκες μέσης ηλικίας και μπορεί να προσβάλλει συγχρόνως περισσότερα δάκτυλα.
Η πάθηση αυτή είναι γνωστή και ως στενωτική τενοντοελυτρίτιδα, δηλαδή μια φλεγμονή του τενόντιου ελύτρου. Συμβαίνει όταν το έλυτρο ερεθιστεί και αρχίζει να πιέζει τον τένοντα, ο οποίος πρήζεται στη μία άκρη του ελύτρου.
Η εξέλιξή του συνήθως είναι βραδεία, προκαλώντας ήπιο πόνο αλλά όταν τα συμπτώματα γίνουν πιο έντονα, η έκταση του δακτύλου πραγματοποιείται μόνο με παθητική κίνηση. Ο ασθενής δυσκολεύεται να πραγματοποιήσει έκταση του δακτύλου, αλλά μερικές φορές και κάμψη. Ουσιαστικά το δάκτυλο «κλειδώνει» σε θέση κάμψης και για την έκτασή του χρειάζεται προσπάθεια ή ακόμη και βοήθεια από το άλλο χέρι.
Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης;
Τα αίτια εμφάνισης συνήθως είναι άγνωστα αλλά υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που προϊδεάζουν την εμφάνισή του όπως:
- Το φύλο: εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες
- Η ηλικία : είναι πιο πιθανό να συμβεί σε ηλικία 40-60
- Ο σακχαρώδης διαβήτης
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα
- Οι χειρωνακτικές εργασίες
Συμπτώματα του εκτινασσόμενου δακτύλου
Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος εμφανίζει τα εξής συμπτώματα:
- Πόνο κατά την κίνηση του δακτύλου που πάσχει
- Μάγκωμα του δακτύλου κατά την κάμψη που πολλές φορές εκτινάσσεται στην προσπάθεια για έκτασή του
- Εμφανίζεται ένα ψηλαφητό και ευαίσθητο μόρφωμα δηλαδή ένα μπαλάκι στην παλάμη
- Οίδημα
- Σε περιπτώσεις που έχει μείνει καιρό χωρίς θεραπεία το δάκτυλο παραμένει σε κάμψη
Διάγνωση
Η διάγνωση του εκτινασσόμενου δακτύλου, πραγματοποιείται με την κλινική εξέταση του ασθενούς και την λήψη του πλήρες ιατρικού ιστορικού του. Την ώρα της εξέτασης ο ιατρός ελέγχει τα σημεία πόνου καθώς και τα συμπτώματα τα οποία έχει εμφανίσει ο ασθενής. Επιπλέον, γίνεται ψηλάφηση στο σημείο το οποίο έχει εμφανιστεί ένα μικρό ογκίδιο στη βάση του δακτύλου στην παλάμη. Πραγματοποιείται κάμψη και έκταση του δακτύλου για να παρατηρηθεί το κλείδωμα που υφίσταται και η πιθανή εκτίναξη του.
Πως θεραπεύεται ο εκτινασσόμενος δάκτυλος;
Συντηρητική Θεραπεία
Στα πρώιμα στάδια της θεραπείας και όταν ακόμη τα συμπτώματα είναι ήπια προτείνεται η συντηρητική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει:
- Φαρμακευτική αγωγή: Αγωγή με αντιφλεγμονώδη η οποία έχει ως στόχο τη μείωση της φλεγμονής, του οιδήματος, και του πόνου. Παρόλα αυτά δεν αποτρέπει την επιδείνωση και την εξέλιξη της νόσου
- Ανάπαυση του άκρου: Συστήνεται η ανάπαυση του άκρου που πάσχει με αποφυγή των έντονων δραστηριοτήτων, οι οποίες πιθανότατα συντέλεσαν στην εμφάνιση των συμπτωμάτων
- Εγχύσεις κορτικοειδών: Με στόχο τη θεραπεία της φλεγμονής διενεργείται έγχυση κορτιζόνης με στόχο τη θεραπεία της φλεγμονής, αποκαθιστώντας την ομαλή κίνηση του τένοντα
- Φυσικοθεραπείες: Προτείνεται να ακολουθηθεί πρόγραμμα ειδικών ασκήσεων ενδυνάμωσης και κινητοποίησης
Χειρουργική Θεραπεία
Όταν η συντηρητική θεραπεία δεν έχει αποτελέσματα και τα συμπτώματα επιδεινώνονται συνιστάται η χειρουργική θεραπεία ως οριστική λύση. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και διενεργείται μια εξαιρετικά μικρή τομή του δέρματος στην παλάμη, περίπου 2cm. Στη συνέχεια γίνεται διάνοιξη του καναλιού. Με αυτόν τον τρόπο απελευθερώνεται η κίνηση των τενόντων του δακτύλου που πάσχει.
Πλεονεκτήματα Χειρουργικής Θεραπείας
Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος όταν θεραπεύεται χειρουργικά, σημειώνονται ορισμένα πλεονεκτήματα:
- Αποτελεί οριστική θεραπεία
- Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος
- Διαρκεί 10-15 λεπτά
- Δεν απαιτείται νοσηλεία
- Η αποκατάσταση είναι σύντομη και συνήθως διαρκεί 10-14 ημέρες
- Η κινητοποίηση του χεριού είναι επιτρεπτή μετεγχειρητικά
- Οι επιπλοκές παρατηρούνται σπάνια
Επιπλοκές
Υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστούν επιπλοκές μετά το χειρουργείο. Μερικές από αυτές είναι οι εξής:
- Ατελής έκταση: Μπορεί να εμφανιστεί εξαιτίας της συνεχιζόμενης τάσης του τένοντα πέραν της περιοχής που ελευθερώθηκε
- Παραμονή του triggering φαινομένου, εξαιτίας της ατελούς απελευθέρωσης του πρώτου μέρους του ελύτρου
- Σχηματισμός χορδής: Εμφανίζεται λόγω εκτεταμένης διάνοιξης του ελύτρου
- Φλεγμονή
Αποθεραπεία
Μετά το χειρουργείο ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του με ένα μικρό επίδεσμο στο χέρι. Οι περισσότεροι μπορούν να κινήσουν τα δάκτυλά τους αμέσως μετά την επέμβαση. Πολλές φορές εμφανίζεται οίδημα και ελαφρύς πόνος που η αντιμετώπισή του είναι εύκολη, κρατώντας το χέρι πάνω από το επίπεδο της καρδιάς.
Η ανάρρωση διαρκεί 2-3 εβδομάδες εκτός από σπάνιες περιπτώσεις όπου το οίδημα και η δυσκαμψία μπορεί να κρατήσουν για 3 με 4 μήνες. Σε περίπτωση που το δάκτυλο σας ήταν εξαιρετικά δύσκαμπτο πριν χειρουργηθεί προτείνεται φυσικοθεραπεία ώστε οι ασκήσεις των δακτύλων να βοηθήσουν στην κίνηση.