Βραχύς Χαλινός

Ο βραχύς χαλινός αποτελεί ένα κοινό πρόβλημα πολλών ανδρών, χωρίς συγκεκριμένη αιτιολογία. Αποτελεί ανατομική ιδιομορφία, η οποία υπάρχει εκ γενετής, γίνεται όμως αντιληπτή από τους περισσότερους κατά την περίοδο της εφηβείας με την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Ορισμοί σημαντικών εννοιών

Βάλανος: Αποτελεί την κεφαλή του πέους, η οποία περιβάλλεται από προστατευτικό δέρμα, που ονομάζεται ακροποσθία. Περιβάλλεται από μια λεπτή στρώση δέρματος, η οποία φέρει πολλές νευρικές απολήξεις.

Χαλινός: Είναι η πτυχή του δέρματος που συνδέει τη βάλανο με το προστατευτικό δέρμα του πέους. Χρησιμεύει στο να βοηθά το πέος να αποκαλύπτεται όταν βρίσκεται σε στύση και να επιστρέφει πίσω όταν βρίσκεται σε κατάσταση χαλάρωσης.

Τι είναι ο βραχύς χαλινός;

Σε ορισμένες περιπτώσεις ο χαλινός είναι πιο βραχύς (μικρότερου μήκους) απ’ όσο θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπει στο πέος να επιμηκυνθεί όσο θα έπρεπε κατά τη στύση. Αυτό ονομάζουμε βραχύ χαλινό.

Το αποτέλεσμα είναι αφενός η βάλανος να μην αποκαλύπτεται πλήρως, ή να εμφανίζει μια ελαφριά κάμψη προς τα κάτω, ενώ ταυτοχρόνως πονάει λόγω της έλξης που της ασκεί ο βραχύς χαλινός.

Κατά κανόνα τα αγόρια στην περίοδο της εφηβείας εντοπίζουν την ανατομική ιδιαιτερότητα του πέους τους, όμως τις περισσότερες φορές λόγω ντροπής δεν την αναφέρουν σε κάποιον ενήλικα. Αποτέλεσμα αυτού είναι η καθυστέρηση της διάγνωσης του βραχέος χαλινού, συχνά με δυσάρεστες επιπτώσεις κατά την εφηβεία, ή ακόμα και την ενήλικη ζωή.

Η διάγνωση της πάθησης γίνεται από Ειδικό Χειρουργό Ανδρολόγο – Ουρολόγο.

Ποια προβλήματα μπορεί να προκαλέσει ο βραχύς χαλινός

To κύριο πρόβλημα που προκαλεί ο βραχύς χαλινός είναι δυσφορία κατά τη σεξουαλική επαφή. Επίσης μπορεί να δυσχεραίνει τη διατήρηση της υγιεινής της περιοχής, καθιστώντας δύσκολο τον καθαρισμό κάτω από τη βάλανο, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο μολύνσεων.

Μία πιθανή συνέπεια του βραχέος χαλινού είναι πως μπορεί να σπάσει κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Αυτό μπορεί να προκαλέσει επώδυνα συμπτώματα και αιμορραγία και να σοκάρει τον ασθενή. Δεν αποτελεί όμως επικίνδυνη κατάσταση.

Το σχίσιμο του βραχέος χαλινού μπορεί να λύσει το πρόβλημα εάν επουλωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε η βάλανος να εκτείνεται πλήρως από εκείνη τη στιγμή και έπειτα. Ωστόσο μπορεί να επουλωθεί με τρόπο ώστε να είναι ακόμη πιο δύσκαμπτο  δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

Ποια συμπτώματα προκαλεί ο βραχύς χαλινός

  • Το κύριο σύμπτωμα είναι η δυσκολία έκτασης της βαλάνου, η οποία προκαλεί πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή
  • Μία μικρή κάμψη του πέους όταν είναι σε στύση
  • Λοιμώξεις και βαλανοποσθίτιδα
  • Πιθανότητα ρήξης του χαλινού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής
  • Πρόωρη εκσπερμάτιση

Διάγνωση του βραχέος χαλινού

Ο βραχύς χαλινός διαγιγνώσκεται και αντιμετωπίζεται από Ειδικό Χειρουργό Ανδρολόγο – Ουρολόγο. Μία απλή κλινική εξέταση αρκεί για να αναγνωρίσει κάποιος έμπειρος ιατρός την πάθηση.

Η λύση στο πρόβλημα είναι αρκετά απλή και ανώδυνη. Πραγματοποιείται μία απλή και σύντομη χειρουργική επέμβαση με χρήση τοπικής αναισθησίας. Η διαδικασία διαρκεί συνολικά λιγότερο από 20 λεπτά και είναι πλήρως ανώδυνη. Εκτελείται διατομή του χαλινού, συνήθως με διαθερμία ή χρήση  laser.

Εάν κριθεί απαραίτητο πραγματοποιείται συρραφή της τομής και ο ασθενής εξέρχεται του νοσοκομείου την ίδια κιόλας ημέρα.

Μετεγχειρητική αποκατάσταση

Μετά την επέμβαση συστήνεται ο ασθενής να απέχει από οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα για διάστημα δύο εβδομάδων. Τις πρώτες ημέρες ίσως νιώσει μία αίσθηση καύσου στην περιοχή του πέους, η οποία όμως χαρακτηρίζεται απολύτως υποφερτή και υποχωρεί γρήγορα.

Μετά από την επέμβαση οι περισσότεροι άνδρες αισθάνονται ελεύθεροι να απολαύσουν τη σεξουαλική επαφή χωρίς το άγχος του πόνου και της πρόωρης εκσπερμάτισης που τους προκαλούσε ο βραχύς χαλινός.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε σε Ειδικό Χειρουργό Ουρολόγο – Ανδρολόγο και ενημερωθείτε πλήρως για το πώς μία επέμβαση αποκατάστασης του βραχέος χαλινού θα βελτιώσει την υγεία και τη ψυχολογία σας.