Αρθροσκόπηση ώμου

Η αρθροσκόπηση ώμου αποτελεί μια επεμβατική μέθοδο η οποία πραγματοποιείται για την καλύτερη διάγνωση και τη θεραπεία των βλαβών στην περιοχή της άρθρωσης του ώμου. Είναι αλήθεια ότι ο ώμος είναι μια άρθρωση που εκτελεί κινήσεις σε πολλές διαστάσεις και γι’ αυτό το λόγο είναι περισσότερο επιρρεπής στους τραυματισμούς.

 

Η τεχνική αυτή είναι ολοένα και πιο γνωστή, καθώς παρέχει άριστα αποτελέσματα και αντιμετώπιση των παθήσεων του ώμου. Η τεχνική αυτή ξεκίνησε και εφαρμοζόταν μόνο σε αθλητές, με το πέρα των χρόνων, όμως, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι υποβάλλονται σε αρθροσκόπηση ώμους για τη αντιμετώπιση των προβλημάτων που τους ταλαιπωρούν.

 

Ποια είναι η ανατομία του ώμου;

Ο ώμος αποτελεί μια άρθρωση που εκτελεί καθημερινές πολλαπλές κινήσεις, περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη άρθρωση στο ανθρώπινο σώμα. Η άρθρωση του ώμου περιλαμβάνει:

 • Την πλευρά της ωμοπλάτης
 • Μια σφαιρική επιφάνεια από την πλευρά του βραχιόνιου οστού

 

Πώς γίνεται η αρθροσκόπηση ώμου;

Ο χειρουργός πραγματοποιεί μια τομή στην οπίσθια περιοχή του ώμου μήκους 5mm. Μέσω αυτής της τομής ο ιατρός τοποθετεί μια μικροσκοπική κάμερα εντός της άρθρωσης. Η κάμερα έχει συνδεθεί με ένα εξωτερικό μόνιτορ, ώστε ο χειρουργός να μπορεί να παρακολουθεί τι συμβαίνει στην άρθρωση κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Ταυτόχρονα, μπορεί να παρατηρήσει με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τις βλάβες που υπάρχουν στους συνδέσμους, στους τένοντες και στον αρθρικό χόνδρο.

Στο τέλος της επέμβασης, οι τομές που δημιουργήθηκαν συρράπτονται και τοποθετείτε επίδεση και ένα ειδικό σύστημα ακινητοποίησης. Το σύνολο της επέμβασης καταγράφεται σε DVD.

 

Πόσο διαρκεί η αρθροσκόπηση ώμου;

Ο χρόνος ολοκλήρωσης της επέμβασης εξαρτάται από το στάδιο που βρίσκεται το πρόβλημα, καθώς και το χρονικό διάστημα που υπάρχει. Ωστόσο, οι περισσότερες επεμβάσεις αρθροσκόπησης ώμου διαρκούν από 60 έως 120 λεπτά.

 

Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζονται με την αρθροσκόπηση ώμου;

Οι παθήσεις που αντιμετωπίζονται με την αρθροσκόπηση ώμου είναι οι εξής:

 • Ασβεστοποιός τενοντίτιδα
 • Συμφυτική θυλακίτιδα
 • Ύπαρξη βλαβών, εξαρθρημάτων
 • Οστεοαρθρότιδα, ρήξη μηνίσκου
 • Πίεση υπεπλάτιου νεύρου
 • Κατάγματα
 • Ύπαρξη ξένων σωμάτων ενδαρθρικά

 

Ποια είναι η προεγχειρητική προετοιμασία;

Πριν την πραγματοποίηση της επέμβασης, ο ασθενής υποβάλλεται σε καρδιολογικό έλεγχο, καθώς και σε εξετάσεις αίματος. Παράλληλα, ο ασθενής ενημερώνει τον ιατρό για τα φάρμακα που λαμβάνει.  Η εισαγωγή του ασθενή στο νοσοκομείο πραγματοποιείται την ημέρα της επέμβασης.

 

Ποια είναι η μετεγχειρητική πορεία;

Η μετεγχειρητική πορεία της αρθροσκόπησης ώμου είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της επέμβασης, καθώς ο ασθενής από τις πρώτες μέρες μπορεί να επανέλθει στις καθημερινές του ασχολίες.

Ωστόσο, ο θεράπον ιατρός μετά την επέμβαση θα συστήσει ένα πρόγραμμα αποκατάστασης για την πλήρη και ταχεία επάνοδο του ασθενή ακόμα και στις αθλητικές του δραστηριότητες. Σύμφωνα με αυτό το πρόγραμμα διακρίνουμε τις εξής φάσεις:

 1. Ηρεμίας
 2. Ανάκτησης του εύρους κίνησης
 3. Ανάκτησης της δύναμης

Ο ασθενής θα πρέπει να παρακολουθείται σε τακτικά χρονικά διαστήματα από τον ιατρό, για τον έλεγχο της προόδου επούλωσης των επεμβατικών τραυμάτων. Είναι σημαντικός ο έλεγχος, επίσης, αφού ο ιατρός να δώσει σημαντικές οδηγίες για την κινητοποίηση του ώμου. Τα ράμματα θα πρέπει να αφαιρεθούν, συνήθως, στην 8η με 10η μέρα.

Η φυσικοθεραπεία είναι απαραίτητη για την πλήρη αποκατάσταση του ασθενή. Παράλληλα, ο ασθενής μπορεί να πραγματοποιεί ασκήσεις στο σπίτι υπό την καθοδήγηση του φυσικοθεραπευτή ή του ιατρού.

 

Ποιες είναι οι επιπλοκές;

Η επέμβαση της αρθροσκόπησης ώμου πλεονεκτεί, καθώς η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκής είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Ωστόσο, είναι καλό να διευκρινιστούν μερικούς από τους κινδύνους που ενδέχεται να παρουσιαστούν:

 • Λοίμωξη
 • Θρόμβωση
 • Τραυματισμός των νευαγγειακών δομών

Σε περίπτωση εμφάνισης τους ο ιατρός θα σας ενημερώσει αναλυτικά για τον τρόπο αντιμετώπισης τους.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης ώμου;

Η αρθροσκόπηση ώμου πλεονεκτεί έναντι των υπολοίπων επεμβάσεων, καθώς:

 • Έχει πολύ καλά αποτελέσματα στους ασθενείς, αφού θεραπεύονται με ελάχιστη επεμβατικότητα
 • Είναι ιδιαίτερα ασφαλής επέμβαση, αφού η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών είναι ιδιαίτερα χαμηλή
 • Έχει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
 • Η νοσηλεία του ασθενή είναι μόνο για 6-10 ώρες
 • Πραγματοποιείται άμεση κίνηση του ώμου και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες
 • Ελάχιστος μετεγχειρητικό πόνος