Αρθροσκόπηση Γόνατος

Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική διάγνωσης και θεραπείας για παθήσεις που αφορούν την άρθρωση του γόνατος.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός πραγματοποιεί πολύ μικρές τομές και μέσω αυτών τοποθετεί μικροσκοπική κάμερα μέσα στην άρθρωση. Η κάμερα αυτή ονομάζεται «αρθροσκόπιο» και συνδέεται με κάμερα υψηλής ευκρίνειας. Με αυτόν τον τρόπο, ο χειρουργός αποκτά πλήρη οπτική επαφή με το εσωτερικό της άρθρωσης του γόνατος. Έτσι, μπορεί να εντοπίσει με ιδιαίτερη ευκολία τυχόν βλάβες και να τις αποκαταστήσει με τη χρήση μικρών ειδικών εργαλείων.

Με την αρθροσκόπηση επιτυγχάνεται η διάγνωση και θεραπεία ποικίλων παθήσεων που μπορεί να συμβούν στο γόνατο, όπως είναι:

Τα ποσοστά των επιπλοκών που μπορεί να προκύψουν με την αρθροσκόπηση γόνατος είναι πολύ μικρά. Στις περισσότερες περιπτώσεις η επέμβαση ολοκληρώνεται με απόλυτη επιτυχία και τα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά.
Ο χρόνος ανάκαμψης εξαρτάται από το βαθμό σοβαρότητας της βλάβης, καθώς και την πολυπλοκότητα του χειρουργείου.

 

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η αρθροσκόπηση γόνατος;

Κατά κανόνα, η αρθροσκόπηση γόνατος ενδείκνυται σε περιπτώσεις εμμένοντος πόνου. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να διαθέτει ήδη τη διάγνωση της πάθησης του γόνατος και με βάση αυτή να προχωρήσει στην αρθροσκοπική αποκατάστασή της. Σε άλλα περιστατικά, η αρθροσκόπηση μπορεί να κριθεί αναγκαία για τη διάγνωση ή επιβεβαίωση της πάθησης που προκαλεί τον πόνο στο γόνατο και στη συνέχεια να διορθώσει τη βλάβη αρθροσκοπικά.

Η αρθροσκόπηση χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και θεραπεία τραυματισμών που περιλαμβάνουν:

  • Ρήξη πρόσθιου χιαστού ή οπίσθιου χιαστού συνδέσμου
  • Ρήξη μηνίσκου
  • Οστικά κατάγματα στην άρθρωση του γόνατος
  • Εξάρθρημα επιγονατίδας
  • Οστεοχόνδρινα κατάγματα
  • Σύνδρομο υμενικής πτυχής

 

Προετοιμασία Για Την Αρθροσκόπηση Γόνατος

Για τη σωστή προετοιμασία πριν την επέμβαση, ο χειρουργός θα δώσει τις απαραίτητες οδηγίες στον ασθενή. Είναι σημαντικό ο ασθενής να ενημερώσει το γιατρό σχετικά με τυχόν φάρμακα ή συμπληρωματικά χάπια που μπορεί να λαμβάνει. Πιθανό να κριθεί αναγκαία η διακοπή συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως είναι η ασπιρίνη ή το ibuprofen, κάποιες ημέρες ή και βδομάδες πριν την επέμβαση.

Επίσης, υπάρχει πιθανότητα να ζητηθεί από τον ασθενή να ακολουθήσει 12ωρη νηστεία πριν από το χειρουργείο. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο χειρουργός συνταγογραφεί φαρμακευτική αγωγή για την ανακούφιση των μετεγχειρητικών πόνων που μπορεί να προκύψουν. Συστήνεται ο ασθενής να διαθέτει τα φάρμακα πριν από την επέμβαση, έτσι ώστε να είναι προετοιμασμένος αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία.

αρθροσκόπηση γόνατος

Διαδικασία Αρθροσκόπησης Γόνατος

Η διαδικασία αρθροσκόπησης γόνατος περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

  1. Προεγχειρητικές εξετάσεις – ηλεκτροκαρδιογράφημα, γενικές αιματολογικές εξετάσεις και ούρων, ακτινογραφία θώρακος.
  2. Σύμφωνα με το ιατρικό ιστορικό και τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ο αναισθησιολόγος θα ορίσει το είδος και τη δοσολογία της αναισθησίας. Αυτή μπορεί να είναι:
    • Τοπική (μούδιασμα στην περιοχή του γόνατος)
    • Ραχιαία (μούδιασμα από τη μέση και κάτω)
    • Γενική (ο ασθενής κοιμάται)

Η αναισθησία χορηγείται αμέσως πριν ξεκινήσει η διαδικασία της αρθροσκόπησης στο γόνατο. Ο ασθενής, αν δεν υποβληθεί σε γενική αναισθησία, μπορεί να παρακολουθεί τη διαδικασία στην οθόνη υψηλής ευκρίνειας.

  1. Η επέμβαση ξεκινάει με τη διενέργεια 3 – 4 μικρών τομών στην περιοχή του γόνατος. Ο χειρουργός εισάγει ειδικό υλικό (αποστειρωμένο θαλασσινό νερό ή φυσιολογικό ορό), έτσι ώστε να διογκωθεί ο περιβάλλων ιστός της άρθρωσης. Με αυτόν τον τρόπο ο γιατρός μπορεί να εξερευνήσει με μεγαλύτερη ευκολία το εσωτερικό της άρθρωσης.
  2. Μόλις ολοκληρωθεί η προετοιμασία της άρθρωσης, ο εξειδικευμένος γιατρός θα εισχωρήσει το αρθροσκόπιο μέσω μίας εκ των τομών. Στη συνέχεια, θα κινηθεί ανιχνευτικά σε όλη την εσωτερική περιοχή, παρατηρώντας τις εικόνες που θα προβάλλονται στην οθόνη.
  3. Μόλις εντοπίσει τη βλάβη, ο χειρουργός θα προχωρήσει στην αποκατάστασή της. Η εκτέλεση γίνεται με τη χρήση ειδικών εργαλείων, τα οποία θα εισέλθουν μέσω των υπολοίπων τομών.
  4. Μετά την επέμβαση, ο χειρουργός αδειάζει το υλικό από την άρθρωση και κλείνει τις τομές με μικρές συρραφές.
    Η επέμβαση δεν ξεπερνά τη 1 ώρα.

 

Μετεγχειρητική Πορεία

Η μετεγχειρητική πορεία της αρθροσκόπησης γόνατος, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι ομαλή. Λόγω του ελάχιστα επεμβατικού χαρακτήρα της, το ποσοστό επιπλοκών είναι μειωμένο και ο ασθενής απαλλάσσεται από την αιμορραγία και τη μεγάλη ταλαιπωρία που μπορεί να έχει ένα ανοικτό χειρουργείο.
Συνήθως, ο ασθενής επιστρέφει στην οικία του την ίδια ημέρα. Ωστόσο, η παρουσία κάποιου στο σπίτι τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση είναι σημαντική για την απόλυτη ασφάλεια του ασθενούς.
Ο γιατρός θα δώσει τις κατάλληλες οδηγίες στον ασθενή για την καλύτερη και ταχύτερη επαναφορά στις δραστηριότητές του. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Παγοθεραπεία
  • Τοποθέτηση του κάτω άκρου σε θέση ανάκλησης
  • Πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για μυϊκή ενδυνάμωση
  • Ειδικές ασκήσεις κινητοποίησης της άρθρωσης

Μερικές ημέρες μετά την επέμβαση, ο ασθενής θα επισκεφθεί το γιατρό του, ο οποίος θα ελέγξει την εξέλιξη της άρθρωσης και ανάλογα θα διαμορφώσει τις μετεγχειρητικές οδηγίες.