Αρθρίτιδα Ώμου

Η αρθρίτιδα ώμου είναι η βλάβη του χόνδρου μέσα στην άρθρωση του ώμου. Ο αρθρικός χόνδρος αρχίζει να διασπάται στην επιφάνεια και στη συνέχεια στα βαθύτερα στρώματα. Συνήθως προκύπτει από τη σταδιακή φθορά του χόνδρου και είναι είτε απόρροια τραυματισμού που προκαλεί αστάθεια λόγω ρήξης των συνδέσμων, είτε αποτέλεσμα χρόνιας καταπόνησης και εκφύλισης των αρθρικών επιφανειών.

Τα συμπτώματα στην Αρθρίτιδα Ώμου

Τα συμπτώματα που εμφανίζει κάθε ασθενής ποικίλουν από το μέγεθος της φθοράς του ώμου. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι:

  • Ο πόνος στην άρθρωση του ώμου είναι το πιο συχνό σημάδι για την αρθρίτιδα ώμου. Μπορεί να εμφανίζεται στο μπροστινό μέρος, στο πλάι ή στο πίσω μέρος του ώμου. Ο πόνος κατά την αρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και μπορεί να εμφανιστεί με ή χωρίς δυσκαμψία στον ώμο. Συχνά ο πόνος είναι χειρότερος με την ανύψωση, τη μεταφορά βαρέων αντικειμένων ή μετά την άσκηση. Ο πόνος μπορεί συχνά να ακτινοβολεί στο βραχίονα ή, αν είναι σοβαρός, μπορεί να ακτινοβολεί στον αγκώνα και στον καρπό. Μερικοί άνθρωποι πονούν ακόμη και όταν δεν κινούν το χέρι τους.
  • Η δυσκαμψία της άρθρωσης είναι ένα άλλο σημάδι της εξέλιξης της αρθρίτιδας στον ώμο. Μπορεί απλά να παρατηρηθεί απλή δυσκαμψία έως και πλήρη απώλεια του εύρους κίνησης του ώμου. Καθώς μειώνεται η κίνηση, μπορεί να διαπιστωθεί ότι δραστηριότητες μπορεί να είναι περιορισμένες λόγω του πόνου.
  • Τρίξιμο που ακούγεται κατά τις κινήσεις του ώμου, γεγονός που συμβαίνει επειδή η επιφάνεια του χόνδρου είναι ακανόνιστη. Τις περισσότερες φορές είναι επώδυνο και μπορεί να οδηγήσει στο «κλείδωμα» του ώμου. Περιστασιακά, επειδή οι επιφάνειες δεν είναι ομαλές, μπορεί ο ασθενής να αισθάνεται την ολίσθηση των ώμων σε ορισμένες θέσεις.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Για τη διάγνωση της αρθρίτιδας του ώμου αρχικά ο ορθοπεδικός θα κάνει μια κλινική εξέταση και θα πάρει το ιστορικό του ασθενή. Ο βαθμός αρθρίτιδας καθώς και το μέγεθος της πάθησης μπορούν να αξιολογηθούν με ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία.

Συντηρητική Αντιμετώπιση για την Αρθρίτιδα Ώμου

Η αρχική θεραπεία για την αρθρίτιδα ώμου είναι η συντηρητική μη-χειρουργική αντιμετώπιση. Αυτό περιλαμβάνει αρχικά φυσικοθεραπεία, προκειμένου να βελτιωθεί το εύρος κίνησης το ώμου. Αν το εύρος κίνησης δεν επηρεάζεται, τότε ο στόχος είναι να αποφευχθεί η επιδείνωσή του. Η απώλεια κίνησης στην αρθρική άρθρωση λόγω αρθρίτιδας είναι συχνά βαθμιαία και μπορεί να είναι δύσκολο να παρατηρηθεί. Καθώς η άρθρωση γίνεται πιο σκληρή, ο πόνος και η ικανότητα να είναι ενεργός μπορεί επίσης να επιδεινωθεί. Παράλληλα με τη φυσικοθεραπεία προτείνεται αναλγητική και αντιφλεγμονώδη αγωγή, για το έλεγχο του πόνου.

Χειρουργική Αντιμετώπιση για την Αρθρίτιδα Ώμου

Συνήθως όμως τα συμπτώματα δεν υποχωρούν με τη συντηρητική θεραπεία και απαιτείται χειρουργική αποκατάσταση του προβλήματος. Η χειρουργική αντιμετώπιση γίνεται αρθροσκοπικά. Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία κατά την οποία χρησιμοποιείται μια μικρή κάμερα, που ονομάζεται αρθροσκόπιο, στην άρθρωση ώμων. Η κάμερα προβάλλει εικόνες σε οθόνη τηλεόρασης και ο χειρουργός χρησιμοποιεί αυτές τις εικόνες για να καθοδηγήσει μικροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία. Επειδή το αρθροσκόπιο και τα χειρουργικά εργαλεία είναι λεπτά, ο χειρούργος μπορεί να χρησιμοποιήσει πολύ μικρές τομές, παρά τη μεγαλύτερη τομή που απαιτείται για την κανονική, ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας «καθαρίζεται» το εσωτερικό της άρθρωσης. Κατά αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η αύξηση του μεσάρθριου διαστήματος και η ύφεση των συμπτωμάτων. Παρόλο που η διαδικασία παρέχει ανακούφιση από τον πόνο, δεν θα εξαλείψει την αρθρίτιδα από την άρθρωση. Εάν η αρθρίτιδα προχωρήσει, μπορεί να χρειαστεί αντικατάσταση του ώμου με αρθροπλαστική. Η προχωρημένη αρθρίτιδα του αρθρικού συνδέσμου μπορεί να αντιμετωπιστεί με χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ώμου, που ονομάζεται αρθροπλαστική ώμου, κατά την οποία τα κατεστραμμένα μέρη του ώμου αφαιρούνται και αντικαθίστανται με τεχνητά προθέματα.

Η χειρουργική θεραπεία της αρθρίτιδας του ώμου είναι γενικά πολύ αποτελεσματική στη μείωση του πόνου και στην αποκατάσταση της κίνησης. Ο χρόνος αποκατάστασης και τα προγράμματα αποκατάστασης εξαρτώνται από τον τύπο της χειρουργικής επέμβασης και την εμπειρία του ορθοπεδικού χειρουργού.