Αναιμία

Τι είναι η αναιμία;

H αναιμία είναι μια παθολογική διαταραχή κατά την οποία εμφανίζεται ανεπάρκεια ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μέσω μια πρωτεΐνης που περιέχουν, την αιμοσφαιρίνη είναι υπεύθυνα για τη δέσμευση του οξυγόνου από τους πνεύμονες και τη μεταφορά του στους ιστούς του ανθρώπινου σώματος και ταυτόχρονα την μεταφορά του διοξειδίου του άνθρακα στο εξωτερικό περιβάλλον μέσω της εκπνοής των πνευμόνων.  Το οξυγόνο είναι άκρως απαραίτητο σε όλους τους ιστούς προκειμένου να επιτελέσουν τις απαραίτητες διεργασίες για την φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού.  Συνεπώς, στην αναιμία  ο όγκος του οξυγόνου που μεταφέρεται μέσω της ροής του αίματος είναι μειωμένος εξαιτίας της ανεπάρκειας των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

 

Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματά της;

Τα συμπτώματα μπορούν να εμφανίζουν μεγάλη ετερογένεια ανάλογα με τις αιτίες της αναιμίας. Στα πιο συχνά εμφανιζόμενα συγκαταλέγονται: το αίσθημα κούρασης και αδυναμίας, ο διαταραγμένος καρδιακός παλμός και η δυσκολία στην αναπνοή.

Εξίσου συχνοί είναι οι πονοκέφαλοι και ζαλάδες, ο πόνος στο στήθος, η χλωμή όψη και τα κρύα χέρια και πόδια.

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι κοινά με πολλές διαφορετικές ασθένειες, συνεπώς είναι απαραίτητη η εκτίμηση του ειδικού γιατρού για να γίνει η σωστή διάγνωση της αναιμίας και να αποκλειστεί οποιαδήποτε άλλη συσχετιζόμενη πάθηση.

 

 

Που οφείλονται οι διαφορετικές μορφές της αναιμίας και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κάθε περίπτωση;

Υπάρχουν πολλοί τύποι αναιμίας καθένας από τους οποίους έχει διαφορετικές αιτίες και χρήζει ανάλογης θεραπευτικής αντιμετώπισης. Οι συνηθέστεροι είναι οι παρακάτω:

Σιδηροπενική αναιμία

Ο τύπος αυτός της αναιμίας σχετίζεται με έλλειψη σιδήρου. Ο σίδηρος αποτελεί τμήμα της αιμοσφαιρίνης (πιο συγκεκριμένα της αίμης) και συμβάλει στην πρόσδεση του οξυγόνου στο μόριο της αιμοσφαιρίνης που με τη σειρά της θα οξυγονώσει όλους τους ιστούς.

Γυναίκες με μηνορραγία λόγω της μεγάλης ποσότητας αίματος που χάνουν σε μηνιαία βάση εμφανίζουν αρκετά συχνά αυτού του είδους την αναιμία. Επίσης, οι γυναίκες που διανύουν τους μήνες της εγκυμοσύνης τους, λόγω των αυξημένων αναγκών του εμβρύου τους, παρουσιάζουν παροδική αναιμία. Αντίστοιχα, και οι αθλητές λόγω αυξημένων μεταβολικών αναγκών μπορεί να εμφανίσουν αναιμία.

Στον τύπο αυτό της αναιμίας, συστήνεται συνήθως η κατανάλωση τροφών πλούσια σε σίδηρο (όσπρια, ψάρια, αβγά κα) ή και η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής.

 

Δρεπανοκυτταρική αναιμία

Αποτελεί γονιδιακή μορφή αναιμίας κατά την οποία τα ερυθρά αιμοσφαίρια εμφανίζουν διαταραγμένη μορφή εξαιτίας της διαταραγμένης δομής της αιμοσφαιρίνης, δεν είναι βιώσιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα και καταλήγουμε σε μείωση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Στην περίπτωση αυτή, αντιμετωπίζονται τα συμπτώματα κατά το μέγιστο δυνατό χωρίς να μπορεί να δοθεί θεραπευτική λύση για οριστική ίαση. Κάποιες από αυτές τις προσεγγίσεις είναι η χρήση αναλγητικών για τους πόνους καθώς και οι μεταγγίσεις ή η οξυγονοθεραπεία για τον περιορισμό των πιθανών επιπλοκών.

 

Μεσογειακή αναιμία – Θαλασσαιμία

Είναι και αυτή μια γονιδιακή μορφή αναιμίας κατά την οποία δημιουργούνται μεταλλάξεις γενετικού υλικού των κυττάρων που παράγουν την αιμοσφαιρίνη και μεταφέρονται από γενιά σε γενιά.

Συνηθέστερα στους ασθενείς αυτούς, γίνεται μετάγγιση αίματος ή και μεταμόσχευση μυελού των οστών.

 

Αιμολυτική αναιμία

Οφείλεται στη διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ παραγωγής νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων από το μυελό των οστών και καταστροφής τους, με αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των αιμοσφαιρίων.

Η θεραπευτική προσέγγιση μπορεί να περιλαμβάνει μεταγγίσεις, πλασμαφαίρεση ή και φαρμακευτική αγωγή.

 

Αναιμία χρόνιας νόσου

Είναι η αναιμία που δημιουργείται εξαιτίας συγκεκριμένου νοσήματος π.χ. καρκίνος, νεφρική νόσος κλπ και η αντιμετώπιση εστιάζεται στο νόσημα που την προκαλεί.

 

Μεγαλοβλαστική αναιμία

Οφείλεται στην ανεπάρκεια φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β-12, απαραίτητων συστατικών για τη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Σε αυτό τον τύπο αναιμίας, συνίσταται η χρήση αντίστοιχων συμπληρωμάτων διατροφής με τα παραπάνω στοιχεία.

Απλαστική αναιμία

Στους ασθενείς αυτούς, η παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι μειωμένη λόγω γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων και είναι ασθενείς που χρειάζονται μετάγγιση αίματος.

Αναιμία σχετιζόμενη με νόσο μυελού των οστών

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της λευχαιμίας κατά την οποία επηρεάζεται αρνητικά η διαδικασία της αιμοποίησης στο μυελό των οστών και η θεραπεία είναι κυρίως η μεταμόσχευση μυελού των οστών και η χημειοθεραπεία