Ψωρίαση & όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τι είναι η ψωρίαση;

Αρχικά η ψωρίαση είναι μία κοινή μακροχρόνια, αυτοάνοση ασθένεια που δεν έχει βρεθεί ακόμη για αυτήν κάποια συγκεκριμένη οριστική και αποτελεσματική θεραπεία. Είναι μία φλεγμονώδης δερματοπάθεια που δεν μεταδίδεται και παρουσιάζεται εξίσου σε άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών. Βασικά χαρακτηριστικά είναι η εκδήλωση βλαβών στο δέρμα με κόκκινα σημάδια, ξηρότητα και κνησμό, αίσθημα καύσου ή και ευαισθησία. Τα συχνότερα σημεία που εμφανίζεται η ψωρίαση είναι τα γόνατα, οι αγκώνες, ο κορμός και το τριχωτό της κεφαλής του ασθενούς. Επίσης, βασικό χαρακτηριστικό αυτής της αυτοάνοσης ασθένειας είναι ότι μπορεί να διαδέχονται περίοδοι ύφεσης και έξαρσης της νόσου. Πολύ συχνά υπάρχει μία έξαρση ψωρίασης για κάποιες βδομάδες ή μήνες και έπειτα σημειώνεται σχετική υποχώρηση. Οι επιπτώσεις της ψωρίασης δεν περιλαμβάνουν μόνο αλλαγές στο δέρμα του ασθενούς αλλά και στην γενικότερη ποιότητα της ζωής του.

Ποιες είναι οι αιτίες που μπορεί να εμφανίσουν ψωρίαση;

Παρότι δεν υπάρχει ακόμη σαφής απάντηση σε σχέση με αυτή τη δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, έρευνες αναφέρουν ότι σχετίζεται τόσο με γενετικούς- κληρονομικούς παράγοντες όσο και περιβαλλοντικούς παράγοντες και του γενικότερου τρόπου ζωής του ασθενούς. Είναι πιθανό να υπάρχει μία γεννετική προδιάθεση που έρχεται να πυροδοτήσει κάποιο περιβαλλοντικό ερέθισμα. Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες μπορεί να είναι η στρεπτοκοκκική λοίμωξη, φαρμακευτικές αγωγές, σωματικό τραύμα, έντονοι και στρεσογόνοι ρυθμοί ζωής και το κλίμα της κατοικίας του πάσχοντα όταν είναι κρύο και ξηρό. Επίσης, συνήθειες όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στην κατάσταση της υγείας ενός ατόμου με ψωρίαση.

Ποιες άλλες παθήσεις μπορεί να σχετίζονται με την εμφάνιση ψωρίασης;

Τα άτομα που έχουν εκδηλώσει την αυτοάνοση ασθένεια της ψωρίασης έχουν και πιο αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν και άλλες αυτοάνοσες ασθένειες ή και άλλες παθήσεις όπως:

  • Ψωρισιακή αρθρίτιδα, η οποία προκαλεί πόνο, πρήξιμο και δυσκαμψία στις αρθρώσεις
  • Επιπεφυκίτιδα και βλεφαρίτιδα, ασθένειες της όρασης
  • Υψηλή πίεση του αίματος
  • Διαβήτη τύπου 2
  • Καρδιοπάθειες

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε τον ιατρό σας;

Όπως σε όλες τις ασθένειες έτσι και στην ψωρίαση κομβικό παράγοντα λαμβάνει η σωστή θεραπευτική αγωγή και η εμπιστοσύνη στον ιατρό σας. Πρέπει σε επικοινωνία μαζί του να ορίσετε το χρονικό διάστημα των επισκέψεών σας και να βρείτε την κατάλληλη θεραπεία για εσάς που θα διατηρεί τα συμπτώματά σας περιορισμένα. Βάσει του τύπου της ψωρίασης και της μοναδικότητας κάθε περίπτωσης ο ιατρός κρίνει την καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου και τη θεραπεία ανάλογα με το πώς αντιδρά το σώμα στις εξάρσεις της ψωρίασης. Δεδομένου ότι ακόμη δεν υπάρχει οριστική θεραπεία είναι καλό να είστε σε συχνή επικοινωνία με τον δερματολόγο σας ώστε να μένετε ενήμεροι για όλες τις νέες θεραπείες που εμφανίζονται.