×

Παρασκευή Αθανασούλη

Ψυχολόγος

athanasouli-paraskevi

Τομείς Εξειδίκευσης

Συνοπτικό Βιογραφικό

Έχω φοιτήσει Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχω ειδικευτεί στην Κλινική Νευροψυχολογία, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, σε συνεργασία με το Health Science Center, University of Texas, Houston, USA. Επίσης, έχω ολοκληρώσει 4ετή εκπαίδευση στην Gestalt Ψυχοθεραπεία και έχω παρακολουθήσει εκπαίδευση στην συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία με ΛΟΑΤΚΙ+

Είμαι συνιδρύτρια του «Συνειδέναι- Κέντρου Θεραπείας και Εξέλιξης Ατόμου και Οικογένειας». Εκεί πραγματοποιώ ψυχοθεραπευτικές/συμβουλευτικές συνεδρίες, νευροψυχολογικές εκτιμήσεις  και συνεδρίες νοητικής ενδυνάμωσης (εξατομικευμένα προγράμματα παρέμβασης για άνοια, ήπια νοητική έκπτωση, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις).

Στις συνεργασίες μου συμπεριλαμβάνονται η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» - νευροψυχολογική εκτίμηση στις άνοιες , η ΜΚΟ «ΔΩΣΕ ΕΛΠΙΔΑ» και ο σύλλογος «Κ.Ε.Φ.Ι.» - συμβουλευτική καρκινοπαθών ασθενών και εκπαίδευση εθελοντών, «Μαζί για το παιδί» - συμβουλευτική γραμμή,  «Περί Ψυχής» και «Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας» - εισηγήσεις σεμιναρίων, «AMC-Μητροπολιτικό Κολλέγιο» - διδασκαλία στα προγράμματα BSc και MSc Ψυχολογίας, κ.α.

Διαβάστε περισσότερα

Ιατρείο Αμπελοκήπων

Δευτέρα: 16:00 - 21:00
Τετάρτη: 10:00 - 16:00
Πέμπτη: 14:00 - 21:00
Παρασκευή: 10:00 - 21:00

Reviews

Αναλυτικό Βιογραφικό

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Νέα Ιωνία, Αττικής.

Η ενασχόλησή μου με την Ψυχολογία ξεκίνησε στα 18 μου, οπότε και ξεκίνησα τις σπουδές μου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Όπως κάθε φοιτητής, έτσι κι εγώ στο βασικό πτυχίο, ανακάλυψα ότι η επιστήμη της Ψυχολογίας έχει πολλούς τομείς εφαρμογής. Γρήγορα έδειξαν να με κερδίζουν μαθήματα που σχετίζονταν με την Iατρική Ψυχολογία και την πρακτική της. Έτσι ούσα στο 3ο έτος των σπουδών μου, εκπαιδεύτηκα και συμμετείχα για 2 έτη ως εθελόντρια στο Αττικό Νοσοκομείο μέσω του προγράμματος συντροφικότητας του Κέντρου Ζωής. Σκοπός του προγράμματος ήταν η ψυχολογική στήριξη οροθετικών ατόμων.

Για την εκπόνηση της πτυχιακής μου εργασίας χρειάστηκε να βρεθώ στις ογκολογικές κλινικές των νοσοκομείων «Αρεταίειου» και «Ελπίς» και να συνομιλήσω με ογκολογικούς ασθενείς και φροντιστές σχετικά με την απελπισία, το άγχος, την κατάθλιψη και το θρήνο που μπορεί να βίωναν. Συνοδοιπόροι μου σε αυτό το εγχείρημα η «Μονάδα Ανακούφισης Πόνου και Παρηγορητικής Αγωγής – Τζένη Καρέζη».

Το 2006 ξεκίνησα την εκπαίδευσή μου στην Ψυχοθεραπεία Gestalt. Ακολούθησα ένα πρόγραμμα 1450ωρών που περιελάμβανε θεωρητικά και βιωματικά μαθήματα, ατομική και ομαδική θεραπεία, ατομική και ομαδική εποπτεία, πρακτική άσκηση, συμμετοχή σε συνέδρια κ.α. Η πρακτική μου άσκηση πραγματοποιήθηκε μέσω εθελοντικής συνεργασίας με το Σύλλογο «Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών – ΚΕΦΙ» στην εκπαίδευση των εθελοντών και στην ψυχολογική υποστήριξη καρκινοπαθών ασθενών και των οικείων τους. Επίσης, με την Ένωση «Μαζί για το παιδί» στη συμβουλευτική γραμμή για παιδιά, εφήβους και γονείς. Το 2014 ολοκλήρωσα το πρόγραμμα οπότε και έλαβα το πιστοποιητικό μου ως Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια.

Το 2011 ολοκλήρωσα το 3ετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης «Κλινική Νευροψυχολογία», το οποίο πραγματοποιείται από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Health Sciences Center, University of Texas, Houston, USA. Εκεί ασχολήθηκα με τη μελέτη των νοητικών λειτουργιών (μνήμη, αντίληψη, κρίση κ.α.), του συναισθήματος και της συμπεριφοράς, όπως αυτές επηρεάζονται από τη λειτουργία του εγκέφαλου, την εκτίμηση τους μέσω εξειδικευμένων ψυχομετρικών εργαλείων και τη κατάρτιση προγραμμάτων παρέμβασης.

Το 2010 έλαβα υποτροφία και ειδικεύτηκα στη νευροψυχολογική εκτίμηση καρκινοπαθών ασθενών στο τμήμα Νευρο-ογκολογίας του αντικαρκινικού νοσοκομείου «The University of Texas – MD Anderson Cancer Center, Houston, USA». Επίσης, στη νευροψυχολογική εκτίμηση στη ψύχωση στην Ε.Π.Ι.Ψ.Υ. και στη νευροψυχολογική εκτίμηση παιδιών και εφήβων στο Παιδοψυχολογικό Τμήμα του «Αττικού» Νοσοκομείου. Επίσης, συνεργάστηκα εθελοντικά με το κλινικό τμήμα νοητικών εξωπυραμιδικών διαταραχών, Α’ Νευρολογική κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο και στο ειδικό ιατρείο νοητικών διαταραχών του ιδίου τμήματος.

Την ιδιωτική μου πρακτική την ξεκίνησα το 2011 και ως σήμερα διατηρώ ιδιωτικό γραφείο. Το 2012 συνεργάστηκα με την «PCC- Hellas», στη φαρμακευτική συμμόρφωση ασθενών. Την ίδια χρονιά ξεκίνησα την 5ετή συνεργασία μου με τη ΜΚΟ «ΔΩΣΕ ΕΛΠΙΔΑ» ως συντονίστρια της ομάδας ψυχολόγων, που παρέχουν υποστήριξη σε καρκινοπαθείς ασθενείς και τους συγγενείς τους στη ΓΠΠ Ογκολογική Κλινική του Νοσοκομείου «ΣΩΤΗΡΙΑ». Επίσης, ως νευροψυχολόγος στην Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Νέστωρ», όπου πραγματοποιούσα τις νευροψυχολογικές εκτιμήσεις σε ηλικιωμένους με διάγνωση άνοιας ή χωρίς, με δυσκολίες στη μνήμη κ.α. και συμμετείχα με ομιλίες σε ενημερωτικές εκδηλώσεις στην κοινότητα, σε συνέδρια ή στην εκπαίδευση επαγγελματιών ψυχικής υγείας.

Το 2015 ξεκίνησε ένα νέο αγαπημένο κεφάλαιο στην επαγγελματική μου πορεία, αυτό της διδασκαλίας: Κατά το παρελθόν, έχω διδάξει μαθήματα Βιολογικής Ψυχολογίας, Γνωστικής Ψυχολογίας,Εξελικτικής Ψυχολογίας, Ψυχοτρόπες ουσίες και εξαρτητική συμπεριφορά στα προγράμματα BSc & MSc Ψυχολογίας στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο Αθηνών και στο σεμινάριο της Νευροψυχολογίας στο Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας. Επίσης, στο Περί Ψυχής- Κέντρο Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής συμμετέχω ως εισηγήτρια στον Κύκλο της Ψυχοπαθολογίας.

Κατά τον παρόντα χρόνο, διατηρώ το ιδιωτικό μου γραφείο ως Ψυχολόγος- Κλ. Νευροψυχολόγος- Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια. Το γραφείο στεγάζεται στο χώρο του «Συνειδέναι-Κέντρο Θεραπείας και Εξέλιξης Ατόμου και Οικογένειας», του οποίου είμαι ιδρυτικό μέλος.
Επίσης, εκπαιδεύομαι στις βασικές αρχές συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας με ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Σπουδές και Επαγγελματική Εμπειρία

ΣΠΟΥΔΕΣ

 • Πτυχίο (BSc): Ψυχολογίας- 2007. ΕΚΠΑ -Φιλοσοφία- Παιδαγωγική- Ψυχολογία- Πρόγραμμα Ψυχολογίας
 • Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδίκευσης (MSc): Κλινική Νευροψυχολογία-2011. ΕΚΠΑ- Ιατρική Σχολή Αθηνών σε συνεργασία με το University of Texas Health Science Centre at Hοuston, Texas, USA
 • Πιστοποιητικό Εκπαίδευσης: Gestalt Ψυχοθεραπεία-2014. Gestalt Foundation, Αθήνας
 • Παρακολούθηση ετήσιου εκπαιδευτικού σεμιναρίου: Βασικές αρχές στη συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία με ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα- έως σήμερα. Orlando LGBT+ Ψυχική Υγεία Χωρίς Στίγμα, Αθήνα
 • Υποτροφία Μεταπτυχιακού Προγράμματος: 2010. Πρακτική άσκηση στο Τμήμα Νευρο-ογκολογίας του αντικαρκινικού νοσοκομείου «The University of Texas – MD Anderson Cancer Center, Houston, USA».

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
Κατά τον παρόντα χρόνο:

 • 10. 2011 έως σήμερα : Ιδιωτική άσκηση επαγγέλματος Ψυχολόγου- Κλ. Νευροψυχολόγου- Ψυχοθεραπεύτριας.
  Ατομικές και ομαδικές ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες. Νευροψυχολογικές εκτιμήσεις. Νοητική Ενδυνάμωση στην άνοια και στην ήπια νοητική έκπτωση.
 • 10.2014-έως σήμερα:Συνιδρύτρια του «Συνειδέναι-
  Κέντρο Θεραπείας και Εξέλιξης Ατόμου και Οικογένειας»
  Ατομικές και ομαδικές ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες.

Πρότερη επαγγελματική εμπειρία:

 • «Περί Ψυχής»- Εισήγηση μαθημάτων Ψυχοπαθολογίας
 • Νευροψυχολόγος- Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ»- Νευροψυχολογικές εκτιμήσεις
 • «Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας»-Συνδιδασκαλία του ετήσιου σεμιναρίου «Κλινική Νευροψυχολογία»
 • « Μ.Κ.Ο. ΔΩΣΕ ΕΛΠΙΔΑ»- Υπεύθυνη της ομάδας ψυχολόγων του «ΔΩΣΕ ΕΛΠΙΔΑ» που παρέχουν συμβουλευτική στην Ογκολογική Μονάδα της Γ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Π.Γ.N.N.Θ. «H Σωτηρία».
 • AMC- Metropolitan College-Προετοιμασία και διδασκαλία μαθημάτων Βιολογικής, Γνωστικής, Αναπτυξιακής, Εξελικτικής Ψυχολογίας, Ψυχολογίας Ατομικών Διαφορών (Levels: BSc&MSc) και «Ουσίες και εξαρτητική συμπεριφορά» (Level: BSc)
 • PCC HELLAS-Ψυχολόγος στο τηλεφωνικό κέντρο.
 • Αιγινήτειο Νοσοκομείο Κλινικό Τμήμα Νοητικών Εξωπυραμιδικών Διαταραχών, Α’ Νευρολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, &Ειδικό Ιατρείο Νοητικών Διαταραχών-Νευροψυχολογικές εκτιμήσεις σε νευρολογικούς ασθενείς. (Εθελοντική εργασία)
 • Μαζί για το παιδί-Ψυχολόγος στη συμβουλευτική γραμμή για παιδιά, εφήβους και γονείς. (Εθελοντική εργασία)
 • Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών- ΚΕΦΙ-Εκπαιδεύτρια εθελοντών στην υποστήριξη καρκινοπαθών ασθενών και συμβουλευτική ασθενών και συγγενών.(Εθελοντική εργασία)

Γλώσσες

Αγγλικά

Ακαδημαϊκές Δημοσιεύσεις

 • Mystakidou K, Tsilika E, Parpa E, Athanasouli P, Galanos A, Anna P, Vlachos L. Illness-related hopelessness in advanced cancer: influence of anxiety, depression and preparatory grief. Arch PsychiatrNurs. 2009 Apr; 23(2):138-47.
 • Mystakidou K, Parpa E, Tsilika E, Athanasouli P, Pathiaki M, Galanos A, Pagoropoulou A, Vlahos L.Preparatory grief, psychological distress and hopelessness in advanced cancer patients. Eur J Cancer Care (Engl). 2008 Mar;17(2):145-51.

Παρασκευή Αθανασούλη

Ψυχολόγος

Αξιολογήσεις

0 Αξιολογήσεις

Κλείστε Ραντεβού

Επιλέξτε Ιατρείο