Χοληστερίνη και πώς μπορούμε να προληφθούμε από αυτή

Τι είναι η χοληστερίνη;

Χοληστερίνη είναι μία βασική ουσία που βρίσκεται στο αίμα του ανθρώπου. Εφόσον τα επιπέδα χοληστερίνης στο αίμα είναι σε φυσιολογικά επίπεδα, συμβάλει στην δημιουργία υγιών, νέων κυτάρρων. Προβλήματα δημιουργούνται όταν εμφανίζονται υψηλά επίπεδα χοληστερίνης που μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτό συμβαίνει διότι αναπτύσσονται λιπίδια στα αιμοφόρα αγγεία που καθιστούν δύσκολη την ομαλή ροή του αίματος στις αρτηρίες. Αίτια υψηλής χολιστερίνης μπορεί να οφείλονται είτε σε κληρονομικούς παράγοντες είτε σε ανθυγιεινό τρόπο ζωή. Η υγιεινή διατροφή, η τακτική σωματική άσκηση και όποτε κρίνεται απαραίτητο η φαρμακευτική αγωγή, μπορούν να μειώσουν την υψηλή χοληστερίνη.

Ποιοι είναι λοιπόν οι παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση της χοληστερίνης;

Αρχικά ,να επισημάνουμε ότι πέραν της κληρονομικότητας, αιτίες αύξησης της χολιστερίνης είναι η παχυσαρκία και η κακή διατροφή βασισμένη σε τρανς λιπαρά οξέα και κορεσμένα λιπαρά. Τροφές με κορεσμένα λίπη είναι αυτές που σχετίζονται με το τυρί, το αγελαδινό βούτυρο, τις επεξεργασμένες τροφές,  τα “junk food” και τα λιπαρά κρέατα. Σε συνέχεια της διατροφής του ατόμου παίζει ρόλο και η ηλικία του. Τα επίπεδα χοληστρερόλης έχουν την τάση να αυξάνονται με την πάροδο των χρόνων και να είναι ένα συχνότερο φαινόμενο σε άτομα μέσης ηλικίας, χωρίς αυτό όμως να αποκλείει τις περιπτώσεις υψηλής χοληστερίνης σε παιδιά και εφήβους.

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη χοληστερινή με σωστή διατροφή;

Βασικοί παράγοντες που μειώνουν την χοληστερίνη για το άτομο είναι να λαμβάνει τροφές που εμπεριέχουν λίγα λιπαρά όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα άπαχα κρέατα. Επίσης, θετική επίδραση στην υγεία του ασθενούς έχει πληθώρα βιταμινών και πρωτεϊνών. Η βιταμίνη Ε διατηρεί φυσιολογικά τα επίπεδα της χοληστερίνης και παράλληλα παρέχει καλή λειτουργία της καρδιάς και των αρτηριών. Στον οργανισμό πολύ θετικά αποτελέσματα έχει και η βιταμίνη D που βρίσκεται σε τροφές όπως το γάλα, ο τόνος, ο σολωμός και τα μανιτάρια. Ακόμη, συνίσταται η κατανάλωση λιπαρών ψαριών πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα όπως είναι ο σολωμός , οι σαρδέλες και το σκουμπρί.

Πότε πρέπει να επισκεφτεί κάποιος τον ιατρό του;

Τόσο τα παιδια, οι νεαρότερες ηλικίες όσο και οι ενήλικες πρέπει να πραγματοποιούν τον ετήσιο αιματολογικό τους έλεγχο. Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα των εξετάσεων δεν έχει χοληστερίνη εντός των φυσιολογικών ορίων, ο ιατρός μπορεί να προτείνει επανάληψη αυτών σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Επίσης, ο ιατρός συνιστά συχνότερες αιματολογικές εξετάσεις όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό του ασθενούς με υψηλή χοληστερίνη, καρδιακές παθήσεις ή άλλους επιβλαβείς παράγοντες όπως είναι το κάπνισμα, ο διαβήτητς ή η υψηλη αρτηριακή πίεση.