Υαλουρονικό Οξύ στο πρόσωπο: Όλα όσα Πρέπει Να Γνωρίζετε

Το υαλουρονικό οξύ αποτελεί ένα βασικό δομικό συστατικό της επιδερμίδας, το οποίο έχει την ιδιότητα να συγκρατεί μόρια νερού πολλαπλάσια του βάρους του. Το συστατικό αυτό εξασφαλίζει την περιεκτικότητα του δέρματος σε νερό, διατηρώντας το ενυδατωμένο και ελαστικό.

Με την πάροδο του χρόνου, τα επίπεδα υαλουρονικού οξέος στο σώμα μας μειώνονται με αποτέλεσμα τη σταδιακή απώλεια της σφριγηλότητας της επιδερμίδας, καθώς και τη λέπτυνση της. Ως εκ τούτου, το πρόσωπο χάνει τον όγκο του και σταδιακά επέρχεται η χαλάρωση.  Η επιδερμίδα γίνεται ξηρή και ανελαστική, ενώ η ανάπλαση των κυττάρων και των ιστών φθίνει. Σύντομα εμφανίζονται οι πρώτες λεπτές γραμμές και ρυτίδες, ενώ χαρακτηριστικά, όπως είναι τα χείλη, γίνονται λεπτότερα.

Η σύγχρονη αισθητική ιατρική, με την εφαρμογή προηγμένων ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων, επιτρέπει την επαναφορά του υαλουρονικού οξέος στα επιθυμητά επίπεδα, αναστρέφοντας έτσι τη διαδικασία της γήρανσης.

Ενέσιμο υαλουρονικό οξύ: Τι είναι;

Το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ αποτελεί μια μη χειρουργική αισθητική θεραπεία με την οποία επιτυγχάνεται η αναπλήρωση του χαμένου όγκου της περιοχής στην οποία εγχέεται. Το συγκεκριμένο υλικό χρησιμοποιείται ευρέως για τη λείανση ή την απαλοιφή των λεπτών γραμμών και ρυτίδων, καθώς και για την αναπλήρωση του όγκου και τη δημιουργία περιγράμματος στο πρόσωπο και τα χείλη. Ταυτόχρονα, το δέρμα ενυδατώνεται σε βάθος και ανακτά τη χαμένη σφριγηλότητα του. Όταν η έγχυση γίνεται από εξειδικευμένο γιατρό η πολυπόθητη ανανέωση επιτυγχάνεται, χωρίς να διαταράσσεται η φυσική όψη του προσώπου. Πρόκειται για μία μέθοδο η οποία είναι εξαιρετικά δημοφιλής καθώς είναι ανώδυνη, απόλυτα ασφαλής και τα αποτελέσματά της είναι άμεσα ορατά.

Θεραπεία με υαλουρονικό οξύ: Ποια είναι η διαδικασία;

Η διαδικασία της θεραπείας με υαλουρονικό οξύ πραγματοποιείται στο χώρο του ιατρείου και συνήθως είναι διάρκειας μόλις 15 – 30 λεπτών. Το υλικό τοποθετείται πολύ προσεκτικά και ομοιόμορφα κάτω από την επιδερμίδα, με τη βοήθεια μιας πολύ μικρής βελόνας ή ειδικής μικροκάνουλας. Η θεραπεία στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται αφού πρώτα εφαρμοστεί τοπική αναισθητική κρέμα. Μετά το τέλος της διαδικασίας ενδέχεται να παρουσιαστεί  ένα μικρό οίδημα στην περιοχή, το οποίο ωστόσο υποχωρεί πλήρως εντός 24-48 ωρών. Για την ταχύτερη υποχώρησή του μπορεί να συστηθεί η εφαρμογή πάγου μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Θεραπεία με υαλουρονικό οξύ: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν την επέμβαση;

Για τη θεραπεία υαλουρονικού οξέος θα πρέπει να επισκεφθείτε  έναν εξειδικευμένο ιατρό, ο οποίος θα εκτιμήσει τις ανάγκες του προσώπου σας και θα σας κατευθύνει κατάλληλα. Ο ιατρός θα σας ενημερώσει σχετικά με το ποιες ανατομικές περιοχές θα πρέπει να βελτιωθούν με τη θεραπεία  καθώς και πόση ποσότητα υαλουρονικού οξέος θα απαιτηθεί προκειμένου να έχετε ένα όμορφο και φυσικό τελικό αποτέλεσμα.

Πριν από τη θεραπεία φροντίστε τα εξής:

 • Διατηρείστε το δέρμα σας καθαρό
 • Σε περίπτωση που λαμβάνετε αντιθρομβωτική αγωγή, όπως είναι η ασπιρίνη, θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας και πιθανόν να χρειαστεί να διακόψετε την αγωγή για ένα ορισμένο διάστημα πριν
 • Εάν έχετε ενεργή δερματική λοίμωξη, τότε η θεραπεία θα πρέπει να αναβληθεί έως ότου αυτή υποχωρήσει

Σε ποιες περιοχές του προσώπου μπορεί να εφαρμοστεί η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ;

Η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ εφαρμόζεται για τη διόρθωση των ατελειών του προσώπου και την ανάκτηση του χαμένου όγκου.

Οι περιοχές του προσώπου στις οποίες τοποθετείται το υαλουρονικό οξύ συχνότερα είναι οι εξής:

 • Ρινοπαρειακές αύλακες
 • Χείλη – Προκειμένου να αυξηθεί ο όγκος τους ή να τονιστεί το περίγραμμα
 • Ρυτίδες λύπης ή μαριονέτας – Για την εξάλειψη των ρυτίδων γύρω από το στόμα
 • Κάτω από τα μάτια – Για την αντιμετώπιση των μαύρων κύκλων
 • Ζυγωματικά – Για αύξηση του όγκου τους και βελτίωση του σχήματος του προσώπου
 • Μύτη – Για τη διόρθωση του σχήματος (Ρινοπλαστική με Υαλουρονικό Οξύ)
 • Πηγούνι – Σμίλευση του περιγράμματος του προσώπου
 • Ουλές ακμής
 • Ρυτίδες καπνιστή

Σε ποια ηλικία θα πρέπει να ξεκινάει η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ;

Για τη θεραπεία με υαλουρονικό οξύ δεν υπάρχει κάποιο όριο ηλικίας. Συνεπώς, από την ηλικία των 18 ετών και μετά μπορεί οποιοσδήποτε να υποβληθεί στη συγκεκριμένη θεραπεία. Ωστόσο, η μέθοδος αυτή είναι δημοφιλέστερη σε άτομα ηλικίας 30 – 55 ετών, τα οποία επιθυμούν να προλάβουν ή να εξαλείψουν τα σημάδια γήρανσης.

Σε ό,τι αφορά τις νεότερες ηλικίες, η θεραπεία πολύ συχνά επιλέγεται για την αντιμετώπιση των ουλών της ακμής καθώς και για τη βελτίωση του σχήματος της μύτης και των χειλιών. Από την άλλη γυναίκες και άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας μπορούν να «σβήσουν» τα σημάδια του χρόνου διατηρώντας τη φυσικότητα των χαρακτηριστικών τους.

 

Είναι επώδυνη η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ;

Η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ είναι μια σχεδόν ανώδυνη και εύκολα ανεκτή από τον ασθενή διαδικασία. Μάλιστα, η χρήση τοπικών αναισθητικών αλοιφών ή σε κάποιες περιπτώσεις αναισθητικών ενέσεων συμβάλλουν ώστε ο ασθενής να αισθάνεται από μηδαμινή ενόχληση έως απολύτως τίποτε. Επιπλέον, στα περισσότερα σύγχρονα ποιοτικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά  έχει ενσωματωθεί μικρή ποσότητα αναισθητικού (λιδοκαΐνη), καθιστώντας τη διαδικασία ακόμη πιο εύκολη και απολύτως ανώδυνη.

Τι μορφή έχει το υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ έχει  τη μορφή ενός παχύρευστου κρυσταλλικού gel το οποίο είναι άοσμο και άχρωμο. Κυκλοφορεί σε προγεμισμένες σύριγγες συνήθως του 1ml και σε αρκετές περιπτώσεις, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, είναι αναμεμιγμένο με λιδοκαΐνη προκειμένου παράλληλα με την έγχυση να επιτυγχάνεται και τοπική αναισθησία.

Θεραπεία με υαλουρονικό οξύ: Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα;

Το αποτέλεσμα της θεραπείας με υαλουρονικό οξύ δεν είναι μόνιμο. Η διάρκειά του κυμαίνεται από εννιά μήνες έως και δύο χρόνια μέχρις ότου το υλικό μεταβολιστεί  πλήρως από τον οργανισμό. Στους παράγοντες που επηρεάζουν τη διάρκεια του αποτελέσματος περιλαμβάνονται:

 • Η κινητικότητα της περιοχής στην οποία εφαρμόστηκε η θεραπεία
 • Η ποιότητα και η ποσότητα του υλικού που χρησιμοποιήθηκε
 • Η τεχνική με την οποία έγινε η έγχυση
 • Ο ρυθμός με τον οποίο μεταβολίζεται το υλικό στον οργανισμό

Προκειμένου να επιτευχθεί ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα το οποίο θα διατηρηθεί για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα, συστήνεται η επιλογή ενός εξειδικευμένου γιατρού ο οποίος θα χρησιμοποιεί υψηλής ποιότητας υλικά. Επίσης, η επανάληψη της θεραπείας σε τακτά χρονικά διαστήματα βοηθά στη στο να έχετε μία ουσιαστική αισθητική βελτίωση η οποία αντέχει στο χρόνο.

Πόσο ασφαλής είναι η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ;

Η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ είναι μια απόλυτα ασφαλής μέθοδος. Ωστόσο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και επαρκής ενημέρωση για την επιλογή του κατάλληλου προϊόντος που θα χρησιμοποιηθεί. Ο γιατρός οφείλει να επιλέξει για εσάς ένα ασφαλές και πιστοποιημένο υλικό. Επίσης, είναι εξαιρετικά σημαντικό η έγχυση να διενεργείται μόνο από έναν άρτια καταρτισμένο ιατρό, ο οποίος διαθέτει επίσημη εκπαίδευση και εμπειρία πάνω στην εφαρμογή των μη χειρουργικών τεχνικών ανάπλασης του προσώπου.

Ποιο είναι το κόστος της θεραπείας με υαλουρονικό οξύ;

Το κόστος της θεραπείας με υαλουρονικό οξύ εξαρτάται από:

 • την περιοχή του προσώπου στην οποία θα εφαρμοστεί
 • το είδος του προϊόντος που θα χρησιμοποιηθεί
 • την ποσότητα του υλικού που θα απαιτηθεί

Σε κάθε περίπτωση, με την κατάλληλη έρευνα, θα έχετε τη δυνατότητα να υποβληθείτε σε μία απόλυτα επιτυχημένη θεραπεία με ένα πολύ λογικό κόστος.

Θεραπεία με υαλουρονικό οξύ: Πόσο συχνά θα πρέπει να επαναλαμβάνεται;

Προκειμένου να διασφαλιστεί η διατήρηση του αποτελέσματος για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σε γενικές γραμμές συστήνεται η επανάληψη της θεραπείας υαλουρονικού οξέος μια φορά το χρόνο. Βέβαια, η ακριβής συχνότητα των συνεδριών εξατομικεύεται ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε θεραπευόμενου.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της θεραπείας με υαλουρονικό οξύ;

Η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ έχει καταστεί μία από τις δημοφιλέστερες μη χειρουργικές αισθητικές θεραπείες, καθώς συνδέεται με πολλαπλά οφέλη για τους ενδιαφερόμενους:

 • Προσφέρει ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα
 • Τα αποτελέσματα βελτιώνονται με την πάροδο των ημερών
 • Πρόκειται για μία απολύτως ανώδυνη διαδικασία
 • Είναι πολύ σύντομη, διάρκειας μόλις 15 – 30 λεπτών
 • Οι ασθενείς επιστρέφουν άμεσα στις συνήθεις δραστηριότητές τους
 • Το αποτέλεσμα είναι αναστρέψιμο σε περίπτωση που κάποιος αλλάξει γνώμη για την επιλογή του
 • Δίνεται η δυνατότητα βελτίωσης του αποτελέσματος σε περίπτωση που ο ασθενής επιθυμεί κάποια περαιτέρω αισθητική παρέμβαση
 • Ο κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης είναι ελάχιστος
 • Το κόστος είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με αυτό μίας αντίστοιχης χειρουργικής επέμβασης

Θεραπεία με υαλουρονικό οξύ: Με ποιες άλλες αισθητικές θεραπείες μπορεί να συνδυαστεί;

Η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ μπορεί να συνδυαστεί άριστα με θεραπείες όπως:

 • Βotox
 • PRP (Αιμοπετάλια)
 • Μεσοθεραπεία
 • Νήματα

Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να πετύχουμε τα βέλτιστα αισθητικά αποτελέσματα.

Σε ποιες περιπτώσεις αντενδείκνυται η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ;

Η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ αποτελεί μια απόλυτα ασφαλή μέθοδο. Παρόλα αυτά, σε ορισμένες περιπτώσεις η θεραπεία αυτή αντενδείκνυται. Οι ενδιαφερόμενοι στους οποίους δεν τους επιτρέπεται να προχωρήσουν στη θεραπεία είναι άτομα τα οποία:

 • Έχουν ενεργό λοίμωξη στην περιοχή όπου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η έγχυση
 • Παρουσιάζουν αλλεργία στο υαλουρονικό οξύ
 • Πάσχουν από σοβαρές διαταραχές πήξεως του αίματος
 • Πάσχουν από ανεξέλεγκτο διαβήτη
 • Πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα σε φάση έξαρσης
 • Γυναίκες που διανύουν περίοδο κύησης

Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν αξίζει να τονίσουμε ότι η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ όταν πραγματοποιείται από εξειδικευμένο γιατρό, με τη χρήση ποιοτικών υλικών, μπορεί να προσφέρει εξαιρετικά αισθητικά αποτελέσματα ικανά να ανανεώσουν την εμφάνισή μας και να τονώσουν την αυτοπεποίθησής μας.