Ρινικοί πολύποδες

Οι ρινικοί πολύποδες, ή πολύποδες μύτης είναι καλοήθεις, ογκόμορφοι ιστικοί σχηματισμοί του ρινικού βλεννογόνου. Παρόλο που δεν εξαλλάσσονται προς κάτι κακόηθες, οι ρινικοί πολύποδες ταλαιπωρούν τους ασθενείς γιατί έχουν την τάση να πολλαπλασιάζονται και να επεκτείνονται, προκαλώντας στους πάσχοντες έντονη δυσκολία στη ρινική αναπνοή και όχι μόνο.

Ρινικοί πολύποδες – Περιγραφή

Οι ρινικοί πολύποδες είναι μαλακές καλοήθεις βλάβες με έντονα επεκτατική τάση, που αποτελούν εκφυλίσεις του βλεννογόνου που επενδύει τη ρινική κοιλότητα και τους παραρρινίους κόλπους. Συνήθως εμφανίζονται και στις δύο πλευρές της μύτης, ενίοτε όμως και μονόπλευρα, και η μορφή τους παρομοιάζεται με σταγόνες, ή με ρώγες από σταφύλι. Το μέγεθος, το χρώμα και ο αριθμός τους ποικίλει. Μπορούν να είναι υπόλευκοι, γκρι,  ή να έχουν μια πιο κιτρινωπή απόχρωση. Επίσης μπορεί να εμφανιστούν μεμονωμένα ή κατά ομάδες. Ορισμένοι έχουν μέγεθος μόλις λίγα χιλιοστά και δεν προκαλούν σημαντικές ενοχλήσεις. Όταν όμως οι πολύποδες της μύτης αναπτυχθούν σημαντικά σε μέγεθος ή οργανώσουν εκτεταμένες ομάδες μπλοκάρουν τη ρινική αναπνοή καθώς και τα φυσικά στόμια των παραρρίνιων κόλπων μερικώς έως και πλήρως. Άμεση συνέπεια είναι η δυσκολία της ρινικής αναπνοής καθώς και η ροπή προς εμμένουσες φλεγμονές στους παραρρίνιους κόλπους (ιγμορίτιδα, ηθμοειδίτιδα, σφηνοειδιτιδα, μετωπιαία κολπίτιδα ) .

 

εικόνα 1

Αίτια εμφάνισης πολυπόδων στη μύτη

Όπως προαναφέρθηκε, οι πολύποδες της μύτης αποτελούν καλοήθεις βλάβες και η εμφάνισή τους φαίνεται να σχετίζεται έντονα με τις αλλεργίες. Ασθενείς με ιστορικό αλλεργικής ρινίτιδας, βρογχικού άσθματος ή /και αλλεργίας στην ασπιρίνη (ακετυλοσαλικυλικό οξύ) φαίνεται να εμφανίζουν συχνότερα ρινικούς πολύποδες. Βιβλιογραφικά αναφέρεται πως  περίπου το 25% των ασθενών με ρινικούς πολύποδες είναι αλλεργικοί στην ασπιρίνη.

Τι συμπτώματα παρουσιάζουν όσοι έχουν πολύποδες στη μύτη

Το συνηθέστερο σύμπτωμα της παρουσίας ρινικών πολυπόδων είναι ο περιορισμός της ρινικής αναπνοής. Οι ασθενείς δεν μπορούν να «χορτάσουν» αναπνοή από τη μύτη. Νιώθουν πως ο αέρας κάπου “κολλάει” και “εγκλωβίζεται” . Κατά συνέπεια η αναπνοή τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και κατά τον ύπνο είναι επηρεασμένη και δύσκολη.

Άλλα συχνά συμπτώματα της παρουσίας ρινικών πολυπόδων είναι:

  • Οπισθορρινική καταρροή
  • Ρινική συμφόρηση και καταρροή
  • Πολύ συχνό πτάρνισμα
  • Διαταραχές όσφρησης (υποσμία ή ανοσμία)
  • Διαταραχές γεύσης
  • Παραρρινοκολπίτιδες(ιγμορίτιδα, ηθμοειδίτιδα, σφηνοειδίτιδα, μετωπιαία κολπίτιδα) που επιμένουν παρά τη φαρμακευτική αγωγή ή επανεμφανίζονται συχνά προκαλώντας δυσκολία στην αναπνοή, αίσθημα βάρους στο πρόσωπο και ανάμεσα στα μάτια, πονοκεφάλους.

Πώς γίνεται η διάγνωση της παρουσίας ρινικών πολυπόδων;

Η διάγνωση και η θεραπεία των ρινικών πολυπόδων πραγματοποιείται από Ειδικό Χειρουργό ΩΡΛ στο ιατρείο.

εικόνα 2

Μετά τη λήψη του ιστορικού του ασθενούς και την αξιολόγηση των συμπτωμάτων πραγματοποιείται η κλινική εξέταση . Μεγάλοι πολύποδες (εικόνα 2) μπορεί να είναι αμέσως εμφανείς στις ρινικές θαλάμες, ακόμα και με την απλή επισκόπηση και ρινοσκόπηση. Μικρότεροι όμως σε μέγεθος πολύποδες, καθώς και εκείνοι που βρίσκονται στο πίσω μέρος της ρινικής θαλάμης ή εξέρχονται από τους παραρρίνιους κόλπους διαγιγνώσκονται μέσω της ενδοσκόπησης της ρινός.

Τι είναι η ενδοσκόπηση της μύτης;

Πρόκειται για μία πολύτιμη, γρήγορη και ανώδυνη εξέταση, κατά την οποία γίνεται λεπτομερής αξιολόγηση της ρινός. Πραγματοποιείται με χρήση ενδοσκοπίου 4mm, το οποίο φέρει μία μικροκάμερα στην κεφαλή του  και παρέχει στον Ωτορινολαρυγγολόγο λεπτομερή  εικόνα του εσωτερικού της ρινός σε πραγματικό χρόνο.

Εφόσον με την ενδοσκόπηση διαπιστωθεί η παρουσία ρινικών πολυπόδων, απαιτείται περεταίρω έλεγχος με αξονική, ή μαγνητική τομογραφία ώστε να διαπιστωθεί ο βαθμός επέκτασής τους και μέσα στις κλειστές παραρρίνιες κοιλότητες. Απεικονιστικός έλεγχος ζητείται όμως και στις περιπτώσεις που το ιστορικό του ασθενή μας υποψιάζει έντονα για την παρουσία παθολογίας στους κλειστούς κόλπους της μύτης (παραρρίνιες κοιλότητες) ακόμη και όταν η ενδοσκόπηση της ρινός φαίνεται ελεύθερη παθολογίας.

Και μετά τι;

Θεραπεία των πολυπόδων της μύτης

Αρχικός στόχος της θεραπευτικής διαδικασίας είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων που επιφέρουν οι ρινικοί πολύποδες. Έτσι συνήθως συστήνεται σε πρώτη φάση φαρμακευτική αγωγή τοπική με χρήση ρινικών σπρέι αλλά και συστηματική από το στόμα. Εκτός από την ανακούφιση των συμπτωμάτων, η φαρμακευτική αγωγή στοχεύει και στον περιορισμό του μεγέθους των ρινικών πολυπόδων.

Τι γίνεται όμως όταν η έκταση του προβλήματος είναι μεγάλη και η φαρμακευτική αγωγή από μόνη της αποδεικνύεται αναποτελεσματική; Τότε έρχεται η σειρά της ενδοσκοπικής χειρουργικής ρινός – παραρρινίων κόλπων.

Η σύγχρονη χειρουργική επέμβαση εκλογής για τη θεραπεία των ρινικών πολυπόδων είναι η Ενδοσκοπική Χειρουργική Ρινός – Παραρρινίων.

Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό άμεση όραση με τη χρήση ενδοσκοπικής κάμερας και λεπτών ενδοσκοπικών εργαλείων που εξασφαλίζουν άμεση πρόσβαση στους παραρρίνιους κόλπους χωρίς την πραγματοποίηση εξωτερικής τομής. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του ελεύθερος συμπτωμάτων και χωρίς πόνο την ίδια ή την επόμενη ημέρα του χειρουργείου. Η Ενδοσκοπική Χειρουργική Ρινός και Παραρρινίων εξασφαλίζει, σύμφωνα με τις ιατρικές μελέτες,  το μέγιστο χρονικό διάστημα που ο ασθενής παραμένει “καθαρός” από πολύποδες και απομακρύνει χρονικά την πιθανή επανεμφάνιση των πολυπόδων στις ρινικές κοιλότητες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ενδοσκοπική χειρουργική εξασφαλίζει καλύτερη ορατότητα για τον χειρουργό και συνεπώς πιο εκτεταμένο και λεπτομερή χειρουργικό καθαρισμό σε σχέση με τις παλαιότερες τεχνικές. Μετεγχειρητικά ο ασθενής είναι απαραίτητο να ακολουθήσει πιστά τις ιατρικές οδηγίες που του δίνονται τόσο για το άμεσο όσο και για το απώτερο μέλλον.  Έτσι θα μειώσει στο ελάχιστο τις πιθανότητες υποτροπής και θα χαίρεται την ελεύθερη αναπνοή του.