Νευρική ανορεξία

Η νευρική ανορεξία είναι μια ψυχική ασθένεια που εκδηλώνεται ως διαταραχή πρόσληψης τροφής, με το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ψυχική ασθένεια. Με μεγαλύτερη συχνότητα εμφανίζεται σε κορίτσια σε σχέση με τα αγόρια και ηλικιακά περισσότερο στην εφηβεία. Είναι μια ασθένεια του Δυτικού κόσμου καθώς στις χώρες του τρίτου κόσμου σχεδόν απουσιάζει ως ασθένεια.

Η νευρική ανορεξία χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστα χαμηλό σωματικό βάρος και πολύ έντονο φόβο για την αύξηση του βάρους καθώς οι ασθενείς αυτοί θεωρούν ότι είναι παχύσαρκοι και πρέπει να αδυνατίσουν.

Η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων δεν ξεπερνά τις 600-800 θερμίδες στα πάσχοντα άτομα και ενώ νιώθουν το αίσθημα της πείνας, δεν επιτρέπουν στον εαυτό τους την πρόσληψη επαρκούς ποσότητας τροφής. Στην προσπάθειά τους να αποβάλλουν την προσλαμβανόμενη τροφή, καταφεύγουν σε ακραίες επιλογές εμετού ή κλύσματος προκειμένου να διατηρηθούν στα υπερβολικά χαμηλά θερμιδικά επίπεδα που επιθυμούν. Επίσης, η σωματική άσκηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα με νευρική ανορεξία ως ένα επιπλέον μέσο για διατήρηση παθολογικά χαμηλού σωματικού βάρους.

Συμπτώματα νευρικής ανορεξίας

 1. Δραματική απώλεια βάρους, με υπερβολικούς περιορισμούς στη λήψη τροφής
 2. Ψέματα σχετικά με την κατανάλωση ποσότητας φαγητού
 3. Χαμηλή πίεση, ζαλάδες, λιποθυμία, ατονία, υπερκόπωση
 4. Ταχυκαρδία – βραδυκαρδία
 5. Τριχόπτωση, αφυδάτωση, ξηροδερμία, ατροφία νυχιών και δοντιών, οστεοπόρωση
 6. Δυσκοιλιότητα ή διάρροια, κοιλιακό φούσκωμα
 7. Κατάθλιψη (λυπημένη ή ληθαργική κατάσταση), απομόνωση (από φίλους και οικογένεια)
 8. Υποθερμία (το σώμα προσπαθεί να εξοικονομήσει ενέργεια) και δυσανεξία στο κρύο λόγω έλλειψης λίπους που λειτουργεί ως μονωτικό
 9. Αμηνόρροια (διακοπή περιόδου), διαταραχές στον ύπνο, χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα να είναι κινδυνεύουν πιο έντονα από κοινές ιώσεις-λοιμώξεις
 10. Χρήση καθαρτικών, εμετικών, διουρητικών, διαιτητικών χαπιών για αποβολή της προσλαμβανόμενης τροφής
 11. Πολλές φορές φορούν φαρδιά ρούχα για να καλύπτουν το σώμα τους, είτε για να αποφύγουν επικριτικά σχόλια των ανθρώπων γύρω τους σχετικά με την υγεία τους είτε γιατί θεωρούν το σώμα τους αντιαισθητικό λόγω «παχυσαρκίας»

Η νευρική ανορεξία οφείλεται σε γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Σε ανθρώπους με γενετική προδιάθεση, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης της συγκεκριμένης διατροφικής διαταραχής. Τα εντελώς λανθασμένα παγκόσμια πρότυπα που προβάλλουν τα media ασκούν μεγάλη επιρροή στην αυτοπεποίθηση των νέων κοριτσιών και διαστρεβλώνουν την εικόνα του υγιούς και όμορφου σώματος. Πολλές φορές, άσχημες εμπειρίες και δυσάρεστα γεγονότα στη ζωή ενός ανθρώπου μπορεί να τον τραυματίσουν ψυχικά και να πυροδοτήσουν ψυχικές διαταραχές με διατροφικό αντίκτυπο.

Θεραπεία –αντιμετώπιση

Η θεραπεία της νευρικής ανορεξίας κινείται γύρω από τέσσερις βασικούς άξονες:

 1. Ψυχολογική υποστήριξη
  Ο ρόλος του ειδικού ψυχολόγου – ψυχοθεραπευτή είναι καθοριστικής σημασίας για την οριστική αποθεραπεία και επαναφορά του ασθενή, με την προϋπόθεση ότι ο ασθενής έχει ξεπεράσει τη διατροφική κρίση. Η ατομική ψυχοθεραπεία βοηθάει τον θεραπευόμενο να αποκτήσει τα κατάλληλα εργαλεία προκειμένου να αλλάξει τη στάση του απέναντι στα θέματα της διατροφής.
 2. Οικογενειακή υποστήριξη
  Το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον ενός πάσχοντα είναι πολύ σημαντικό να είναι υποστηρικτικό, να δείχνει κατανόηση και να προσπαθεί και στην πράξη να βοηθήσει με δημιουργία αγαπημένων γευμάτων που μπορούν να τον δελεάσουν.
 3. Διαιτολογική υποστήριξη
  Ο ειδικός διαιτολόγος έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει εξατομικευμένο διαιτολόγιο με βάση τις ανάγκες και τις επιθυμίες του ατόμου και όχι με βάση το θερμιδικό περιεχόμενο των τροφών και με την προσέγγισή του να αλλάξει εντελώς την εικόνα του ανορεξικού ατόμου απέναντι στο φαγητό.
 4. Φαρμακευτική αγωγή
  Δεν υπάρχει κάποιο ειδικό φάρμακο για την αντιμετώπιση της νευρικής ανορεξίας. Ο κατάλληλος γιατρός – ψυχίατρος μπορεί να συστήσει κάποια αντικαταθλιπτικά προκειμένου να βοηθήσει σημαντικά την κατάθλιψη που συνήθως συνυπάρχει με την νευρική ανορεξία.