Κοιλιοκήλη
Οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος αποτελούν μια από τις συνηθέστερες παθήσεις του δυτικού κόσμου, η οποία επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής μεγάλου μέρους του γενικού πληθυσμού. Η κοιλιοκήλη αφορά τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, ενώ μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής ενός ανθρώπου, συνηθέστερα όμως μετά τα 50 έτη, και ακόμη συχνότερα μετά από μια χειρουργική επέμβαση στη κοιλιά.
Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι εφόσον εμφανιστεί μια κήλη δεν υπάρχει ενδεχόμενο αποκατάστασης χωρίς χειρουργική επέμβαση. Για τον λόγο αυτό οι ασθενείς θα πρέπει να απευθυνθούν άμεσα σε έναν εξειδικευμένο Χειρουργό κηλών του κοιλιακού τοιχώματος.
Τί είναι η κοιλιοκήλη;
Η κοιλιοκήλη αποτελεί μια παθολογική κατάσταση, κατά την οποία δημιουργείται ένα χάσμα (άλλοτε άλλων διαστάσεων) σε κάποιο σημείο ή περιοχή του κοιλιακού τοιχώματος. Το αποτέλεσμα είναι να προβάλει δια του χάσματος, προς τα έξω, κάποιο ενδοκοιλιακό όργανο, συνηθέστερα τμήμα εντέρου. Η κοιλιακή κήλη, όπως και κάθε μορφής κήλη, είναι αποτέλεσμα εξασθένισης ή διάσπασης του μυοαπονευρωτικού ιστού (κοιλιακό τοίχωμα), που συγκρατεί και καλύπτει τα εσωτερικά μας όργανα. Συνέπεια αυτής της εξασθένισης είναι ο ενδοκοιλιακός λιπώδης ιστός (επίπλουν) ή τα σπλάχνα να προβάλουν εκτός της ανατομικής τους θέσης, δια μέσω του κηλικού χάσματος.
Πώς ταξινομούνται οι κήλες κοιλιακού τοιχώματος;
Οι κήλες κοιλιακού τοιχώματος μπορούν να διακριθούν βάση της ανατομικής τους θέσης ως εξής:
- Κήλη Λευκής γραμμής: κάθε κοιλιοκήλη που εντοπίζεται κατά μήκος της μέσης γραμμής της κοιλιάς (Λευκή γραμμή)
- Επιγαστρική κήλη: Πρόκειται για την κήλη που εμφανίζεται πάνω από τον ομφαλό, κατά μήκος της λευκής γραμμής, δηλαδή στο άνω μέρος της κοιλιάς.
- Ομφαλοκήλη: Η ομφαλοκήλη εντοπίζεται στην περιοχή του ομφαλού ή κοντά σε αυτόν (παραομφαλοκήλη). Η κήλη αυτή παρουσιάζεται συνηθέστερα στα βρέφη αλλά και στις γυναίκες μετά την εγκυμοσύνη.
- Υπομφάλιος (υπερηβηκή) κήλη: πρόκειται για κήλη μέσης γραμμής κάτω από ον ομφαλό, δηλαδή στο κάτω μέρος της κοιλιάς
- Μετεγχειρητική κήλη: Η μετεγχειρητική κήλη αποτελεί δευτεροπαθή κήλη καθώς εμφανίζεται σε σημεία που έχει προηγηθεί χειρουργική επέμβαση. Η πιθανότητα εμφάνισης αυτού του είδους κήλης αυξάνεται έπειτα από λοίμωξη του τραύματος ή από προηγούμενη αποτυχημένη αποκατάσταση κήλης.
- Πλάγιες κοιλιοκήλες: πρόκειται για όχι συχνούς τύπους κήλης (Atypical Hernias), που δεν εμφανίζονται στη μέση γραμμή αλλά στα πλάγια ή οπίσθια τμήματα της κοιλιάς (οσφυικές κήλες, κήλη Spigel, κήλες Petit και Greenfield κ.α).
Ποιοι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση κοιλιοκήλης;
Ένα εξασθενημένο κοιλιακό τοίχωμα καθώς και η άσκηση υπέρμετρης ενδοκοιλιακής πίεσης δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την εμφάνιση της κοιλιοκήλης. Στους παράγοντες κινδύνου που μπορούν να οδηγήσουν στην πάθηση περιλαμβάνονται:
- Κληρονομικότητα
- Παχυσαρκία
- Χρόνιος βήχας
- Εγκυμοσύνη
- Τραυματισμός της περιοχής
- Έντονη χειρωνακτική εργασία
- Χρόνια δυσκοιλιότητα
- Προχωρημένη ηλικία
Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η κοιλιοκήλη;
Το χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα με το οποίο γίνεται αντιληπτή μια κοιλιακή κήλη είναι η τοπική διόγκωση ή αλλιώς η προπέτεια της περιοχής. Χαρακτηριστικά, ο ασθενής κάθε φορά που σηκώνεται από το κρεββάτι, ή όταν βήχει ή σφίγγεται, παρατηρεί μια διόγκωση να προβάλει από την κοιλιά του, η οποία εξαφανίζεται όταν ο ασθενής ξαπλώσει και ηρεμήσει. Παράλληλα, πολύ συχνά μια κοιλιοκήλη μπορεί να προκαλέσει:
- Πόνο κατά τις κινήσεις
- Δυσφορία
- Αίσθημα βάρους
Τα συμπτώματα της πάθησης γίνονται εντονότερα κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων όπως ο βήχας, το γέλιο ή η σωματική άσκηση καθώς ασκείται πίεση στο κοιλιακό τοίχωμα.
Κατά το αρχικό στάδιο, οι κήλες κοιλιακού τοιχώματος είναι ανατασσόμενες που σημαίνει ότι με τους κατάλληλους χειρισμούς ο ασθενής μπορεί να επαναφέρει τον κηλικό σάκο εντός της κοιλίας. Αργότερα όμως, το πλέον σύνηθες είναι η κήλη να γίνει μη ανατασσόμενη, δηλαδή να μην μπορεί να επανέλθει το σπλάγχνο εντός της κοιλιακής κοιλότητας με κανέναν χειρισμό.
Η περίσφιξη αποτελεί μια επείγουσα κατάσταση κατά την οποία υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να διακοπεί η επαρκής αιμάτωση του περιεχομένου της κήλης, με συνέπεια τη νέκρωση του. Η επιπλοκή αυτή προκαλεί στον ασθενή συμπτώματα όπως ναυτία, έντονο πόνο αλλά και πυρετό. Σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχει κίνδυνος διάτρησης του εντέρου, περιτονίτιδας και σηψαιμίας και συνεπώς ο ασθενής θα πρέπει άμεσα να αναζητήσει ιατρική βοήθεια και να οδηγηθεί εσπευσμένα στο χειρουργείο.
Πώς αντιμετωπίζεται η κοιλιοκήλη;
Η αποτελεσματική και οριστική αντιμετώπιση της κοιλιοκήλης είναι εφικτή μόνο με χειρουργική παρέμβαση.
Έως σήμερα έχει αναπτυχθεί πληθώρα χειρουργικών τεχνικών για την αντιμετώπιση των κηλών κοιλιακού τοιχώματος: Υπάρχουν οι ανοιχτές χειρουργικές επεμβάσεις αποκατάστασης και οι κλασσικές Λαπαροσκοπικές τεχνικές. Τα τελευταία χρόνια όμως έχουν αναπτυχθεί νεότερες, εντελώς πρωτοποριακές τεχνικές, ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής.
Πρόκειται για τις τεχνικές eTEP ( eTEP RS και eTEP TAR) και LIRA, που μπορούν να γίνουν είτε λαπαροσκοπικά είτε Ρομποτικά.
Η τεχνική eTEP, αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το 2012, και τα τελευταία χρόνια έχει διαδοθεί στις χειρουργικές κοινότητες όλου του κόσμου. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή μέθοδο αποκατάστασης κατά την οποία ο Χειρουργός δεν παρεμβαίνει στο εσωτερικό της κοιλίας, καθώς η τοποθέτηση του πλέγματος γίνεται αμέσως κάτω από τους μύες. H μέθοδος αυτή εφαρμόζεται με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία και Ρομποτικά με το χειρουργικό σύστημα daVinci Xi, για ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια και ασφάλεια των χειρουργικών χειρισμών. Το ρομποτικό σύστημα προσφέρει απουσία τρόμου, τρισδιάστατη απεικόνιση του χειρουργικού πεδίου, μεγάλη και ευρεία συνθετότητα κινήσεων (όμοια με του ανθρώπινου χεριού) εξασφαλίζοντας έτσι μέγιστη ακρίβεια.
Tέλος, η Ρομποτική Τεχνική LIRA αποτελεί την πιο πρόσφατη τεχνική (2018) που αναπτύχθηκε κάνοντας χρήση τελευταίας γενεάς τεχνολογικού εξοπλισμού. Με τη μέθοδο αυτή εξασφαλίζεται άριστο χειρουργικό αποτέλεσμα ακόμη και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις μετεγχειρητικών κηλών όπου υπάρχουν πολλές συμφύσεις.
Ποια τα πλεονεκτήματα για τον ασθενή;
Οι νεότερες εξελίξεις της θεραπευτικής των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος εξασφαλίζουν στον ασθενή άριστο χειρουργικό αποτέλεσμα, με ταχεία έξοδο από το νοσοκομείο και σχεδόν ανώδυνη μετεγχειρητική πορεία. Πιο συγκεκριμένα, στα πλεονεκτήματα, για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική αντιμετώπιση κοιλιοκήλης με τις παραπάνω μεθόδους, περιλαμβάνονται:
- Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα αφού γίνονται μέσω 3-4 πολύ μικρών οπών μόλις 0,5-0,7 εκατοστών εκάστη.
- Η παρέμβαση και η τοποθέτηση του πλέγματος (τεχνική eTEP) γίνεται εξωπεριτοναϊκά, δηλαδή έξω από την κοιλιακή κοιλότητα
- Εξαλείφεται η πιθανότητα συμφύσεων και επιπλοκών
- Έξοδος του ασθενούς σε λιγότερο από 24 ώρες μετά την επέμβαση επί κοιλιοκήλης, και σε λιγότερο από 3 ώρες για ομφαλοκήλη
- Ταχεία ανάρρωση και άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα
- Πολύ περιορισμένος μετεγχειρητικός πόνος σε σύγκριση με την ανοικτή αλλά και την κλασσική Λαπαροσκοπική χειρουργική.