Κήλη Μεσοσπονδύλιου Δίσκου

Μεταξύ κάθε σπόνδυλου της σπονδυλικής στήλης βρίσκονται οι δίσκοι. Ο δίσκος της σπονδυλικής στήλης παρομοιάζεται με ένα λαστιχένιο ζελέ που στο κέντρο του υπάρχει ένας πιο μαλακός πυρήνας, ο οποίος περιβάλλεται από ένα σκληρό περίβλημα. Η λειτουργία των δίσκων είναι να απορροφούν τους κραδασμούς. Όταν όμως ένα μέρος από το μαλακό σημείο του δίσκου προβάλει έξω από το σκληρό περίβλημα, τότε λέμε ότι έχουμε κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου. Λόγω αυτής της μετατόπισης, ο δίσκος πιέζει τα νεύρα, προκαλώντας συχνά πόνο, ο οποίος μπορεί να επηρεάζει την καθημερινότητα του ασθενή.

Αιτίες κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου

Η φυσιολογική φθορά είναι η πιο συχνή αιτία κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου. Ο δίσκος εκφυλίζεται και γίνεται ανελαστικός και πιο επιρρεπής στις ρήξεις. Καθώς αυτός ο εκφυλισμός εξελίσσεται, μια σχετικά μικρή πίεση ή κίνηση περιστροφής μπορεί να προκαλέσει ρήξη ενός δίσκου. Μια ακόμη αιτία για να προκληθεί μία κήλη δίσκου είναι ένας τραυματισμός ή μία σοβαρή πτώση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου;

Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με τη θέση και το μέγεθος της κήλης. Εάν ο δίσκος με κήλη δεν πιέζει το νεύρο, τότε ο ασθενής μπορεί να εμφανίζει λίγο πόνο στην πλάτη ή και καθόλου συμπτώματα. Εάν πιέζει νεύρο, τότε μπορεί να υπάρχει έντονος πόνος, μούδιασμα ή αδυναμία στην περιοχή του σώματος στην οποία οδηγεί το νεύρο.

Ισχιαλγία ή Οσφυαλγία: προκύπτει από δίσκο με κήλη στο κάτω μέρος της πλάτης. Η πίεση σε ένα ή περισσότερα νεύρα που πιέζουν το ισχιακό νεύρο μπορεί να προκαλέσει πόνο, κάψιμο, μυρμήγκιασμα και μούδιασμα στον γλουτό και μερικές φορές στο πόδι. Συνήθως επηρεάζεται η μία πλευρά (αριστερά ή δεξιά).

Αυχενική ριζοπάθεια: είναι τα συμπτώματα της συμπίεσης των νεύρων στο λαιμό, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει έντονο πόνο στο λαιμό ή μεταξύ των ωμοπλάτων, αλλά και πόνο που εκπέμπει στο χέρι και στα δάκτυλα.

Πως γίνεται η διάγνωση της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου;

Η μαγνητική τομογραφία αποτελεί την πιο συνηθισμένη επιλογή διάγνωσης για την κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου. Μπορεί να δείξει τον νωτιαίο μυελό, τις ρίζες των νεύρων και τις γύρω περιοχές καθώς και τη διεύρυνση, τον εκφυλισμό και τους όγκους. Η απλές ακτινογραφίες δεν μπορούν να απεικονίσουν μία κήλη στους δίσκους.

Η θεραπεία της δισκοκήλης

Συντηρητική Θεραπεία

Η αρχική θεραπεία για την κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι συντηρητική. Αυτό περιλαμβάνει ξεκούραση, φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά και θερμά ή ψυχρά επιθέματα. Επίσης, σε μερικές περιπτώσεις συστήνεται η φυσικοθεραπεία και ο βελονισμός.

Χειρουργική Αντιμετώπιση

Ο γιατρός συστήνει τη χειρουργική αντιμετώπιση της πάθησης όταν η συντηρητική θεραπεία δεν έχει αποτέλεσμα και ο πόνος επιμένει. Όπως συμβαίνει με κάθε χειρουργική επέμβαση, λαμβάνεται υπόψη η ηλικία του ασθενούς, η υγεία και άλλα θέματα. Οι επιλογές για τη χειρουργική επέμβαση είναι:

  1. Ενδοσκοπική Δισκεκτομή
  2. Δισκοπλαστική με Gel (Discogel)

Η διάγνωση της πάθησης είναι αρκετά απαιτητική και είναι απαραίτητο να γίνει η εξέταση από ειδικά εκπαιδευμένο ορθοπεδικό χειρουργό. Επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό Δρ Γεώργιο Μπεσίρη για μία εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία του προβλήματός σας.