Ενδοσκοπική Δισκεκτομή

Η ενδοσκοπική δισκεκτομή αποτελεί μία σύγχρονη χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της δισκοκήλης. Είναι μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική που έχει αποδείξει εξαιρετικά αποτελέσματα στην αφαίρεση της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου. Οι λιγότερο επεμβατικές χειρουργικές επεμβάσεις προσφέρουν πολλά οφέλη που δεν έχουν οι παραδοσιακές χειρουργικές επεμβάσεις της σπονδυλικής στήλης. Στη χειρουργική επέμβαση της ενδοσκοπικής δισκεκτομής, δεν υπάρχει ανατομή των μυών, καμία αφαίρεση οστών και γίνεται μόλις μία τομή 6-7 χιλιοστών στο δέρμα του ασθενή. Εξαιτίας αυτού, υπάρχει μικρότερος κίνδυνος επιπλοκών.

Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζονται με την ενδοσκοπική δισκεκτομή;

Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου ή δισκοκήλη, είναι η βασική πάθηση που μπορεί να αντιμετωπίσει η χειρουργική επέμβαση της ενδοσκοπικής δισκεκτομής. Ωστόσο ο έμπειρος ορθοπεδικός χειρουργός μπορεί να επιλέξει αυτή τη χειρουργική τεχνική, για την αντιμετώπιση παθήσεων που προκαλούν οσφυαλγία.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα μιας ενδοσκοπικής δισκεκτομής;

Η ενδοσκοπική δισκεκτομή είναι μια πραγματική ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση σπονδυλικής στήλης που περιλαμβάνει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

  • Ελάχιστα επεμβατική
  • Σύντομη ανάκαμψη
  • Υψηλό ποσοστό επιτυχίας
  • Άμεση κινητοποίηση της σπονδυλικής στήλης
  • Τοπική αναισθησία
  • Ελάχιστη απώλεια αίματος
  • Αυθημερόν χειρουργική επέμβαση χωρίς νοσηλεία
  • Μικρή τομή

Ποιες είναι οι ενδείξεις για να υποβληθώ σε ενδοσκοπική δισκεκτομή;

Κατά τη διάγνωση της πάθησης της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου ο ορθοπεδικός χειρουργός υποβάλλει τον ασθενή σε κλινική εξέταση αλλά και σε απεικονιστικές εξετάσεις, συνήθως μαγνητική τομογραφία. Ανάλογα με το στάδιο της πάθησης και το επίπεδο των συμπτωμάτων ο ιατρός καθοδηγεί τον ασθενή στα στάδια θεραπείας. Αρχικά αν τα συμπτώματα είναι ελαφριάς μορφής, τότε ο ασθενής ξεκινάει με συντηρητική θεραπεία. Χορηγούνται αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα σε συνδυασμό με ένα εντατικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας. Ωστόσο, μόνο ένα 10% των περιπτώσεων μπορεί να θεραπευτεί μόνο με τη συντηρητική θεραπεία. Αν τα συμπτώματα επιμένουν, τότε η χειρουργική θεραπεία της πάθησης με ενδοσκοπική δισκεκτομή είναι απαραίτητη.

Η διαδικασία της ενδοσκοπικής δισκεκτομής

Η διαδικασία της ενδοσκοπικής δισκεκτομής γίνεται υπό τοπική αναισθησία, ένας μικρός μεταλλικός σωλήνας εισάγεται στη σπονδυλική στήλη για άμεση απεικόνιση. Αυτός ο σωλήνας χρησιμεύει ως δίοδος για τα χειρουργικά εργαλεία, έτσι ώστε οι μύες του ασθενούς να μην τραυματιστούν. Κατά τη διάρκεια της ενδοσκοπικής επέμβασης, χρησιμοποιείται ακτινοσκοπική καθοδήγηση (C-ARM). Στη συνέχεια, ο δίσκος με κήλη μπορεί εύκολα να βρεθεί υπό άμεση οπτικοποίηση. Με την καθοδήγηση του μικροσκοπίου και ενδοσκοπίου γίνεται η αφαίρεση της κήλης.

Η διάγνωση της δισκοκήλης και η απόφαση για την ενδοσκοπική μικρο – δισκεκτομή είναι αρκετά απαιτητική, καθώς υπάρχουν πολλές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης που έχουν παρόμοια συμπτώματα. Για το λόγο αυτό, η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρού είναι απαραίτητη. Κλείστε άμεσα το ραντεβού σας με τον ορθοπεδικό ιατρό Γεώργιο Μπεσίρη για μια εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία, με βάση το στάδιο της πάθησης και των συμπτωμάτων σας.