Βλεφαροπλαστική

Η βλεφαροπλαστική είναι μια αισθητική επέμβαση που πραγματοποιείται στα βλέφαρα (άνω και κάτω) με σκοπό τη μεταμόρφωση των ματιών σε πιο νεανικά με ξεκούραστο βλέμμα και τη βελτίωση της συνολικής εικόνας του προσώπου. Σε κάποιες περιπτώσεις, η βλεφαροπλαστική γίνεται και για λειτουργικούς λόγους, εκτός από τους αισθητικούς, με στόχο τη βελτίωση της όρασης.

Ποιοι μπορούν να κάνουν βλεφαροπλαστική;

Η βλεφαροπλαστική είναι μια ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να διορθώσουν τη χαλάρωση του δέρματος των βλεφάρων και κατ’ επέκταση την πτώση του άνω βλεφάρου καθώς και τις σακούλες γύρω από τα μάτια. Με την πάροδο του χρόνου, το δέρμα χαλαρώνει και σε συνδυασμό με την ύπαρξη λίπους στην περιοχή του βλεφάρου, δημιουργούνται «σακούλες» κάτω από τα μάτια.

Με τη βλεφαροπλαστική αφαιρείται δέρμα και λίπος και το βλέμμα φαίνεται πλέον πιο νεανικό και φρέσκο. Μπορεί να πραγματοποιηθεί σε όλες τις ηλικίες ανεξαιρέτως.  Στα νέα άτομα που χρειάζονται βλεφαροπλαστική, οι αιτιολογικοί παράγοντες είναι κυρίως γονιδιακοί και σε αυτά τα περιστατικά υπάρχει περίσσεια λίπους και όχι περίσσεια δέρματος, συνεπώς αφαιρείται το λίπος με τομή στο εσωτερικού του βλεφάρου.

Ο ειδικός γιατρός με βάση τη βαρύτητα του προβλήματος του περιστατικού καθώς και τους αισθητικούς στόχους του ενδιαφερόμενου, κάνει το σχεδιασμό της θεραπείας και ενημερώνει αναλυτικά τον ενδιαφερόμενο.

Οι δύο κύριοι τύποι βλεφαροπλαστικής είναι η χειρουργική βλεφαροπλαστική και η “αναίμακτη” (Plexr).

Μέθοδος Plexr

Το Plexr (Plasma Exeresis) είναι μια μη επεμβατική θεραπεία, χωρίς τη χρήση laser ή νυστεριού, χωρίς τομές, αιμορραγία ή ράμματα.  Ο ειδικός γιατρός προκαλεί εξάχνωση της περίσσειας του δέρματος των ματιών χωρίς να επιβαρύνονται οι γειτονικοί ιστοί.  Η θεραπεία με τον τρόπο αυτό είναι εξαιρετικά σύντομη και συνήθως διαρκεί 20-60’ ανάλογα με το περιστατικό.

Είναι ιδανική θεραπευτική λύση για ανθρώπους που δεν θέλουν να υποβληθούν σε χειρουργείο και απευθύνεται σε άτομα με μέτρια ή ήπια περίσσεια δέρματος στην περιοχή των βλεφάρων.

Δεν ενδείκνυται για περιστατικά που έχουν περίσσεια λίπους στα βλέφαρά τους καθώς δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μη χειρουργικό τρόπο. Εμφανίζει μεγαλύτερο χρόνο ανάρρωσης σε σχέση με την κλασσική βλεφαροπλαστική. Οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι η ερυθρότητα και το οίδημα και η εμφάνιση πανομοιότυπη με έγκαυμα. Μετά τη θεραπεία συστήνεται η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και σε άλλες πηγές θερμότητας για τουλάχιστον 1 μήνα.

Χειρουργική Βλεφαροπλαστική

Η επέμβαση διαρκεί 1 – 3ώρες ανάλογα με το περιστατικό και τη βαρύτητά του, γίνεται με τοπική αναισθησία και μέθη συνδυαστικά, και αν χρειαστεί να γίνει και κάποια επιπλέον αισθητική επέμβαση, τότε γίνεται υπό γενική αναισθησία. Ενδείκνυται για άτομα άνω των 35 ετών, εκτός αν υπάρχει λειτουργικό πρόβλημα όρασης λόγω βλεφάρων και σε μικρότερη ηλικία.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, αφαιρείται λίπος των βλεφάρων και διορθώνεται η χαλάρωση και στα 4 βλέφαρα ή μεμονωμένα ανάλογα με την περιοχή που χρίζει βελτίωσης. Οι τομές κλείνουν με ειδικά ράμματα, τα οποία αφαιρούνται την 5η μέρα συνήθως. Οι τομές στο άνω βλέφαρο γίνονται σε φυσική πτυχή και στο κάτω βλέφαρο, ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες ή στο εσωτερικό του βλεφάρου, έτσι ώστε να μην είναι ορατές σύντομα.

Μετά την χειρουργική βλεφαροπλαστική υπάρχει έντονο οίδημα, ο ασθενής θα πρέπει να χρησιμοποιεί ειδικές οφθαλμικές σταγόνες και αλοιφές για πολλές μέρες και ο γιατρός δίνει μια σειρά από συστάσεις για την γρηγορότερη και ομαλότερη ανάρρωση.

Και οι δύο επιλογές (χειρουργική και αναίμακτη βλεφαροπλαστική) δίνουν εντυπωσιακά και άμεσα αποτελέσματα στον ενδιαφερόμενο, αρκεί να απευθυνθεί σε έμπειρο και εξειδικευμένο γιατρό. Οι γιατροί που είναι κατάλληλοι για επεμβάσεις βλεφαροπλαστικής είναι οι πλαστικοί χειρουργοί καθώς και οι γιατροί άλλων ειδικοτήτων που έχουν την απαραίτητη εξειδίκευση στην αισθητική ιατρική.

Πόσο διαρκεί η βλεφαροπλαστική;

Η βλεφαροπλαστική είναι μια επέμβαση με αποτελέσματα που έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια στο χρόνο, πολλές φορές και άνω της δεκαετίας. Ωστόσο, για να υπολογίσουμε τη διάρκεια μιας αισθητικής επέμβασης, πάντα λαμβάνουμε υπόψιν πολλούς παράγοντες, γενετικούς και περιβαλλοντικούς όπως ο τρόπος ζωής, το κάπνισμα, αλκοόλ, διατροφή κλπ.