Απολέπιση προσώπου

Η απολέπιση προσώπου είναι μια διαδικασία κατά την οποία γίνεται καταστροφή ενός τμήματος του δέρματος προκειμένου ο ιστός αυτός να αναπλαστεί και να αναγεννηθεί ένας νέος ιστός.  Το τελικό αποτέλεσμα είναι η αλλαγή της υφής και της εικόνας του δέρματος σε πιο λεία, λαμπερή, σφριγηλή, φρέσκια.

 

Κατηγορίες απολέπισης προσώπου

Η απολέπιση προσώπου μπορεί να γίνει με χρήση διαλυμάτων και ονομάζεται χημικό peeling ή με μηχανικό τρόπο δηλαδή δερμοαπόξεση με διαμάντι ή μικροκρυστάλλους.

 

Χημικό peeling. Τι είναι και ποιοι οι τύποι του;

To χημικό peeling διακρίνεται σε τρεις τύπους: επιφανειακό, μεσαίου βάθους και βαθύ peeling και ο ειδικός γιατρός (δερματολόγος) θα επιλέξει τον κατάλληλο τύπο για τον κατάλληλο ασθενή με βάση κυρίως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τύπου του δέρματος.

Το χημικό peeling είναι μια ευρέως διαδεδομένη δερματολογική μέθοδος αναζωογόνησης της επιδερμίδας. Με τη χρήση αποφολιδωτικών παραγόντων, πραγματοποιείται απολέπιση της επιδερμίδας και διεγείρονται οι ινοβλάστες για την παραγωγή κολλαγόνου, ελαστίνης και υαλουρονικού οξέος με αποτέλεσμα τη σύσφιξη και λεύκανση της επιδερμίδας, κάνοντας το δέρμα να μοιάζει πιο απαλό, ενυδατωμένο και τελικά πιο νεανικό.

Εφαρμογές της απολέπισης με χημικό peeling

Ανάμεσα στις συχνότερες εφαρμογές του χημικού peeling είναι η θεραπεία των ρυτίδων του προσώπου, πανάδων, μετεγχειρητικών ουλών, λιπαρού δέρματος με μεγάλους πόρους, σημάδια ακμής, ακτινικές υπερκερατώσεις, ξανθελάσματα βλεφάρων και μελαγχρωματικών δυσχρωμιών.

Οι περιοχές του σώματος που εφαρμόζεται συχνότερα η θεραπεία είναι το πρόσωπο αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο λαιμό, το ντεκολτέ και τα χέρια.

 

Μεθοδολογία Θεραπείας

Ο ειδικός γιατρός (δερματολόγος) είναι υπεύθυνος για την ενημέρωση και τη σωστή εφαρμογή της θεραπείας. Μια-δυο εβδομάδες πριν το καθορισμένο ραντεβού της συνεδρίας, το δέρμα προετοιμάζεται με κατάλληλες φαρμακευτικές κρέμες, που θα συστήσει ο δερματολόγος. Στη διάρκεια της συνεδρίας, ο ειδικός γιατρός καθαρίζει πολύ καλά την περιοχή που θα γίνει η θεραπεία, εφαρμόζει το χημικό διάλυμα με ειδικό πινέλο και μετά από λίγα λεπτά κάνει εξουδετέρωση του χρησιμοποιούμενου διαλύματος.

Στις επόμενες ώρες ή και μέρες πραγματοποιείται το απαραίτητο ξεφλούδισμα και ο θεραπευόμενος μπορεί να παρατηρήσει ερυθρότητα στην περιοχή εφαρμογής της θεραπείας ή και να νιώσει τοπικά αίσθημα παροδικού καψίματος.

Μετά τη θεραπεία, ο ασθενής θα πρέπει να χρησιμοποιεί καθημερινά ενυδατικές κρέμες και η επιδερμίδα να καθαρίζεται επιμελώς σε καθημερινή βάση πριν την εφαρμογή της κρέμας. Επίσης, κρίνεται απαραίτητη η εφαρμογή αντηλιακής κρέμας με υψηλό δείκτη προστασίας, όταν δεν είναι δυνατή η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο.

Συχνότητα συνεδριών

Οι συνεδρίες χημικού peeling επαναλαμβάνονται μετά από ένα μήνα ή ένα τρίμηνο ανάλογα με τις ανάγκες του περιστατικού.

 

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της μεθόδου

Στα βασικά πλεονεκτήματα της απολέπισης με χημικό peeling συγκαταλέγονται:

  • Είναι μια ασφαλής μέθοδος με ελάχιστες παρενέργειες ή επιπλοκές αρκεί να εφαρμοστεί από έμπειρο και εξειδικευμένο γιατρό – δερματολόγο
  • Αρκετά σύντομη συνεδρία που δεν ξεπερνά συνολικά τα 15-20’ και η διάρκεια του αποτελέσματος μεγάλη.
  • Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά συχνές και απαιτητικές δερματικές διαταραχές όπως ακμή και δυσχρωμίες
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις εφαρμογών μπορεί να συνδυαστεί με μεσοθεραπεία, ενέσιμα εμφυτεύματα, lifting με νήματα για καλύτερο αποτέλεσμα

Στα βασικά μειονεκτήματα της απολέπισης με χημικό peeling συγκαταλέγονται:

  • To χημικό peeling για την απολέπιση του δέρματος δεν μπορεί να εφαρμοστεί το καλοκαίρι και δεν είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος. (Εξαίρεση αποτελεί το μανδελικό peeling)
  • Οι πιθανές επιπλοκές που μπορεί να δημιουργήσει είναι η ερυθρότητα του δέρματος στην περιοχή εφαρμογής, το αίσθημα καύσου που νιώθει προσωρινά ο ασθενής και το ξεφλούδισμα που είναι απαραίτητο στάδιο της θεραπείας.
  • Το χημικό peeling αντενδείκνυται σε περιπτώσεις ανθρώπων με φωτοευαισθησία, αλλεργία, πρόσφατη ακτινοθεραπεία ή κρυοθεραπεία ή εγχείρηση, νόσο κολλαγόνου, ιώσεις όπως έρπη και μυρμηγκιά, φλεγμονώδεις δερματοπάθειες και ανοιχτές πληγές.

 

Δερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους ή με διαμάντι

Ένας σημαντικός μηχανικός τρόπος απολέπισης προσώπου είναι η δερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους ή με διαμάντι.

Το διαμάντι είναι πιο ήπιο και χρησιμοποιείται σε πιο ευαίσθητα δέρματα ενώ οι κρύσταλλοι δρουν πιο βαθιά στο δέρμα και χρησιμοποιούνται σε πιο ανθεκτικά δέρματα.

Στην δερμοαπόξεση ουσιαστικά, πραγματοποιείται ένας βαθύς καθαρισμός σε στεγνό δέρμα χωρίς τη χρήση ατμού.

Εφαρμογές της απολέπισης με δερμοαπόξεση

Στις συχνότερες εφαρμογές του μηχανικού peeling με δερμοαπόξεση περιλαμβάνονται:

Η θεραπεία ακμής, η λιπαρότητα του δέρματος και η σμηγματόρροια, πανάδες, ρυτίδες και γενικότερα σε περιπτώσεις θαμπού και ταλαιπωρημένου δέρματος.

Μεθοδολογία Θεραπείας

Το δέρμα καθαρίζεται σχολαστικά με ειδικό σαπούνι στην περιοχή εφαρμογής της θεραπείας. Με μια ειδική συσκευή εκσφενδονίζονται κρύσταλλοι στο δέρμα, οι οποίο όπως πέφτουν στην επιφάνεια του δέρματος, παρασύρουν νεκρά κύτταρα, επιφανειακό σμήγμα και ταυτόχρονα το αναρροφούν. Με τον τρόπο αυτό επιτελείται απολέπιση του προσώπου και επειδή αφαιρείται η κεράτινη στοιβάδα, το δέρμα γίνεται πιο λαμπερό. Στα λιπαρά δέρματα μειώνει την έκκριση σμήγματος, συνεπώς ενδείκνυται και για περιπτώσεις ακμής.

Δεν αφήνει σημάδια, μόνο λίγη ερυθρότητα στο δέρμα για λίγη ώρα και ίσως παρουσιαστεί κάποιο ξεφλούδισμα.

Είναι μια διαδικασία απλή, εντελώς ανώδυνη, σχετικά σύντομη (διάρκεια 60’ περίπου) και ο θεραπευόμενος επιστρέφει αμέσως στην καθημερινότητά του. Συνίσταται απλά η αποφυγή χρήσης μακιγιάζ για τουλάχιστον μια μέρα μετά τη θεραπεία.

Από την πρώτη κιόλας συνεδρία, το αποτέλεσμα είναι άμεσο και το πρόσωπο εμφανίζεται σαφώς πιο λαμπερό και ξεκούραστο. Ωστόσο, ανάλογα με το περιστατικό διαμορφώνεται και ο αριθμός των συνεδριών που απαιτούνται στο πρωτόκολλο θεραπείας.

Ο σχεδιασμός της θεραπείας γίνεται από τον ειδικό γιατρό – δερματολόγο και το πρωτόκολλο θεραπείας είναι εξατομικευμένο με βάση τις ανάγκες και τους αισθητικούς στόχους του ατόμου.