Τομείς Εξειδίκευσης
Συνοπτικό Βιογραφικό
Η Μεϊδάνη Αλεξάνδρα MD, PhD σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Το 1996 έλαβε τον τίτλο της ειδικότητας στην Οφθαλμολογία. Το 2012 βραβεύτηκε για τη διδακτορική της διατριβή με τίτλο «Η επίδραση της διόρθωσης της μυωπίας με τη μέθοδο LASIK στη ποιότητα ζωής των χειρουργηθέντων» από το Καποδιστριακό ΠανεπιστήμιοΙατρείο Ηλιούπολης
Δευτέρα: | 17:00 - 21:00 |
Τρίτη: | 17:00 - 21:00 |
Τετάρτη: | 17:00 - 21:00 |
Πέμπτη: | 17:00 - 21:00 |
Παρασκευή: | 17:00 - 21:00 |
Αναλυτικό Βιογραφικό
Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό «Άριστα παμψηφεί». Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών από όπου αποφοίτησε με βαθμό «Λίαν καλώς». Κατέχει Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στα Οικονομικά της υγείας από το Πανεπιστήμιο Aberdeen της Σκωτίας.
Το 1996 έλαβε τον τίτλο της ειδικότητας στην Οφθαλμολογία. Έχει μετεκπαιδευτεί στην παθολογία νόσων του οπίσθιου ημιμορίου, στη διαθλαστική Χειρουργική, σε παθήσεις του κερατοειδούς και στο καταρράκτη με μικρή τομή. Είναι κάτοχος του διπλώματος DiSSΟ, (diplome for Specialist Superior in Opthalmology), ΕSASO, 2016, USI, Lugano, Ελβετία.
Έχει εκπαιδευτεί (2008) και χρησιμοποιεί την τεχνολογία των femtosecond Lasers για τη διόρθωση διαθλαστικών ανωμαλιών. Έχει χρησιμοποιήσει τόσο τη σειρά των intralase όσο και το wavelight FS200 για τη δημιουργία του κερατοειδικού κρημνού.
Αποτελέσματα του διδακτορικού της έχει δημοσιεύσει το έγκριτο περιοδικό της διεθνούς εταιρείας Διαθλαστικής Χειρουργικής, Journal of refractive surgery. Η εργασία της αυτή συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 καλύτερων που έχουν δημοσιευτεί διεθνώς από το 2012.
Αναφορά σχετική, με την εργασία αυτή έχει γίνει σε Κινέζικα Οφθαλμολογικά περιοδικά και Ρώσικα συγγράμματα. Ακόμη, ασχολείται με τον κερατόκωνο (διασύνδεση κολλαγόνου) και έχει πιστοποίηση για τοποθέτηση ενδοκερατικών δακτυλίων (INTACS, FERRARA και KC solutions).
Είναι συνεργάτης του Οφθαλμολογικού τμήματος του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Στη θέση αυτή κύριο αντικείμενο της είναι η διάγνωση και θεραπεία νόσων του οπίσθιου ημιμορίου, όπως εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας και η διενέργεια ενδοϋαλοειδικών ενέσεων ως και η διάγνωση και θεραπεία του γλαυκώματος.
Είναι συνεργάτης του Κέντρου Ερευνών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συμμετέχει σε έρευνες Ποιότητας Ζωής με ψυχομετρικές μεθόδους. Έχει σταθμίσει και μεταφράσει στα Ελληνικά το Ερωτηματολόγιο QIRC για Διαθλαστικό σφάλμα. Συμμετέχει σε πολυκεντρικές μελέτες για τη σκλήρυνση κατά πλάκας.
Είναι κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Σπουδές και Επαγγελματική Εμπειρία
ΣΠΟΥΔΕΣ
- Διδάκτωρ, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
- Μεταπτυχιακό τίτλος σπουδών, Οικονομικά της υγείας, Πανεπιστήμιο Aberdeen, Σκωτία
- Κάτοχος του διπλώματος DiSSΟ, (diplome for Specialist Superior in Opthalmology), ΕSASO, USI, Lugano, Ελβετία, (2016)
- Μετεκπαίδευση στην παθολογία νόσων του οπίσθιου ημιμορίου, στη διαθλαστική χειρουργική, σε παθήσεις του κερατοειδούς και στο καταρράκτη με μικρή τομή
- Τίτλος ειδικότητας στην Οφθαλμολογία, (1996)
- Πτυχίο ιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Πανεπιστήμιο Πατρών
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
- Ιδιωτικό ιατρείο, Ηλιούπολη
- Επιστημονικός συνεργάτης, Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, (2006 - σήμερα)
- Συνεργάτης ιατρός, Οφθαλμολογικό τμήμα Φλουροαγγειογραφίας και Laser, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Μαρούσι, (2001 - σήμερα)
Μέλος Συλλόγων
- Ελληνική Οφθαλμολογική Εταιρεία
- Ελληνική Εταιρεία Ενδοφθάλμιων Φακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής.
- Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής
- European Society of Cataract and Refractive Surgeons (ESCRS)
- Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων
- Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (Πάρεδρο μέλος)
- Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών
- General Medical Council (UK) (αρ. Αναφοράς 6155860)
Ακαδημαϊκές Δημοσιεύσεις
- Εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής με θέμα "Η επίδραση της διόρθωσης της μυωπίας με τη μέθοδο της Laser in situ κερατοσμίλευσης στην ποιότητα της ζωής των χειρουργηθέντων". Η διατριβή αυτή βαθμολογήθηκε με “άριστα” από την 7μελή Επιτροπή του Πανεπιστημίου. Αποτελέσματα της διατριβής δημοσιεύτηκαν στο Journal of Refractive Surgery (peer-reviewed περιοδικό, της ISRS, International Society of Refractive Surgery), ενώ έγιναν ανακοινώσεις σε 5 διεθνή συνέδρια και 3 ελληνικά
- Femtosecond Laser-assisted LASIK Improves Quality of Life. Meidani A., Tzavara Ch., Dimitrakaki C., Pesudovs K., Tountas Y. J. Refractive Surg. 2012;28(5): 319-326.
- Mέτρηση Ποιότητας ζωής σε μυωπικό πληθυσμό. A. Mειδάνη, Χ. Τζαβάρα, Χ. Δημητρακάκη Ι. Τούντας. Οφθαλμολογικά Χρονικά, 2013, ΤΟΜΟΣ 23(50) ΤΕΥΧΟΣ 1: 3- 8.
- Modern psychometric theory and validity of Questionnaires of Quality of Life specific for refractive error. Meidani A., Dimitrakaki C., Tountas .Greek Annals of Opthalmology 2012; 3: 256- 252.
- Ερωτηματολόγια ποιότητας ζωής σχετιζόμενης με την υγεία σε άτομα με οφθαλμική νόσο: κριτήρια εφαρμογής. A. Mειδάνη, Χ. Δημητρακάκη Ι. Τούντας. Οφθαλμολογικά Χρονικά, 2011, ΤΟΜΟΣ 21(48) ΤΕΥΧΟΣ 3: 262- 267.
- Η μέτρηση της ποιότητας ζωής σχετιζόμενη με την υγεία στα άτομα με διαθλαστικό σφάλμα. A. Mειδάνη, Χ. Δημητρακάκη Ι. Τούντας. Aρχεία Ελληνικής Ιατρικής Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2006, 23(5):483-495.
Reviews