Συμπτώματα βουβωνοκήλης

Συμπτώματα της βουβωνοκήλης

Γράφει ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, MD, PhD, FACS, Master Surgeon στη Χειρουργική Αντιμετώπιση Κηλών του Κοιλιακού Τοιχώματος, Διευθυντής Γ’ Χειρουργικής Κλινικής και Κέντρου Αριστείας στη Χειρουργική Κηλών (SRC accredited) του Νοσοκομείου Metropolitan General και Πιστοποιημένος Ρομποτικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος (esurgery.gr και endohernia.gr).

 

Η βουβωνοκήλη είναι η πιο συχνή μορφή κήλης του κοιλιακού τοιχώματος. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά τον αντρικό πληθυσμό αλλά δεν αποκλείεται να απασχολήσει και ένα σημαντικό ποσοστό του γυναικείου πληθυσμού.

 

Πώς σχηματίζεται η βουβωνοκήλη;

Η βουβωνοκήλη δημιουργείται όταν αποδυναμωθεί κάποιο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος στην περιοχή του βουβωνικού πόρου. Συγκεκριμένα, διευρύνεται το φυσιολογικό άνοιγμα του βουβωνικού καναλιού, μέσα από το οποίο περνά ένα ενδοκοιλιακό όργανο. Η αδυναμία του κοιλιακού τοιχώματος μπορεί να είναι συγγενής, δηλαδή το άτομο να γεννιέται με αυτή ή επίκτητη, δηλαδή να αναπτύσσεται σταδιακά κατά τη διάρκεια της ζωής του. Οι κυριότεροι λόγοι για τη δημιουργία της κήλης είναι η γήρανση, η χρόνια καταπόνηση (λόγω παχυσαρκίας, βήχα, δυσκοιλιότητας ή άρσης μεγάλου βάρους) και η εγκυμοσύνη. Όλα τα παραπάνω αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση η οποία με τη σειρά της καθιστά το κοιλιακό τοίχωμα πιο ευάλωτο.

 

Συμπτώματα βουβωνοκήλης

Τα συμπτώματα της βουβωνοκήλης μπορεί να διαφέρουν ανά περίπτωση ως προς το είδος και την έντασή τους. Ωστόσο, τα συνηθέστερα συμπτώματα τα οποία μπορεί να παρατηρήσετε είναι τα εξής:

  • Εξόγκωμα στην πάσχουσα περιοχή. Αποτελεί το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα της βουβωνοκήλης. Το εξόγκωμα γίνεται πιο εμφανές όταν στέκεστε όρθιοι, βήχετε ή σφίγγεστε και υποχωρεί όταν ξαπλώνετε.
  • Πόνος ή δυσφορία. Εμφανίζονται στη βουβωνική χώρα και έχουν την τάση να εντείνονται όταν σηκώνετε βαριά αντικείμενα, βήχετε ή σφίγγεστε κατά την κένωση.
  • Αδυναμία ή πίεση. Επιπρόσθετα συμπτώματα μπορεί να είναι η αδυναμία και η πίεση που επιδεινώνονται με τη σωματική δραστηριότητα ή την παρατεταμένη ορθοστασία.
  • Αίσθημα καύσου. Στην περιοχή μπορεί επίσης να εμφανιστεί ένα αίσθημα καύσου, ιδιαίτερα με την εξέλιξη της κήλης.

 

Επιπλοκή βουβωνοκήλης: Περίσφιξη

Η περίσφιξη αποτελεί τη συχνότερη και σοβαρότερη επιπλοκή της βουβωνοκήλης. Πρόκειται για τον στραγγαλισμό του οργάνου το οποίο έχει βρεθεί εκτός του κοιλιακού τοιχώματος. Όταν συμβεί αυτό, το όργανο αδυνατεί να επιστρέψει στην αρχική του θέση, ενώ κινδυνεύει η αιμάτωση και η ζωτικότητά του.

Τα κυριότερα συμπτώματα της περίσφιξης είναι:

  • Έντονος κοιλιακός πόνος (μπορεί να ακτινοβολεί στην κάτω κοιλιακή χώρα)
  • Ναυτία και εμετός
  • Πυρετός
  • Διόγκωση και πρήξιμο (η κήλη γίνεται ακόμα πιο εμφανής)
  • Αδυναμία ανάταξης της κήλης
  • Ερυθρότητα και ευαισθησία στην περιοχή
  • Αλλαγές στο χρώμα του δέρματος

Η περίσφιξη μίας βουβωνοκήλης αποτελεί μια επείγουσα ιατρική κατάσταση η οποία απαιτεί άμεση χειρουργική παρέμβαση καθώς σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να επέλθει νέκρωση του σπλάχνου με σοβαρές επιπτώσεις ακόμη και για τη ζωή του ασθενή.

 

Σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης

Η μοναδική θεραπεία της βουβωνοκήλης αλλά και των επιπλοκών της είναι η χειρουργική. Στις σύγχρονες επιλογές θεραπείας υπάγονται ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές που προσφέρουν άριστα αποτελέσματα, όπως η Λαπαροσκοπική χειρουργική θεραπεία και η Ρομποτική χειρουργική θεραπεία. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων που προσφέρουν στους ασθενείς, επιτρέπουν ταχύτερη επιστροφή στην καθημερινότητα, μείωση του μετεγχειρητικού πόνου και της απώλειας αίματος και σημαντική ελαχιστοποίηση των μετεγχειρητικών επιπλοκών.