Κότσι στο πόδι

Κότσι στο πόδι: Υπάρχει λύση;

Το κότσι στο πόδι (επιστημονικά  «βλαισός μέγας δάκτυλος») είναι η πιο συχνή επίκτητη παραμόρφωση του ποδιού. Δημιουργεί αισθητικά, αλλά κυρίως λειτουργικά προβλήματα, επιρεάζοντας τη βάδιση και την ισορροπία του σώματος.

Τα συχνότερα συμπτώματα είναι ο πόνος και η δυσχέρεια στη βάδιση, ενώ συχνά ο ασθενής δυσκολεύεται στην ανεύρεση κατάλληλων υποδημάτων.

Πώς προκαλείται το Κότσι;

Η συχνή χρήση των στενών και ψηλοτάκουνων παπουτσιών πολλές ώρες την ημέρα έχει δικαιολογημένα ενοχοποιηθεί για το κότσι. Αυτός είναι και ο λόγος που το κότσι εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες, σε μια αναλογία 10:1 ως προς τους άνδρες.

Άλλες αιτίες είναι η κληρονομικότητα (όχι απόλυτη αιτία), η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η βλαισοπλατυποδία.

Επίσης, ανατομικές παραλλαγές μακριά από το κότσι, μπορεί να επιδράσουν στη δημιουργία του. Τέτοιες καταστάσεις είναι ο βραχύς αχίλλειος τένοντας και γαστροκνήμιος μυς, η βλαισότητα του γόνατος (βλαισογονία) και η έξω στροφή του γόνατος και του ισχίου.

Ποια είναι η κλινική εμφάνιση στο Κότσι;

Στα πρώτα στάδια, το μεγάλο δάκτυλο αρχίζει να στρέφεται προς τα έξω, δηλαδή προς το 2ο δάκτυλο, πιέζοντάς το. Με τον καιρό αναπτύσσεται ένα εξόγκωμα (οστεόφυτο) στο έσω χείλος. Αυτό το σημείο τρίβεται με το παπούτσι και προκαλεί έντονο ερεθισμό και πόνο κατά τη βάδιση.

Αργότερα, και ενώ η στροφή του μεγάλου δακτύλου προς τα έξω μεγαλώνει, το δεύτερο δάκτυλο μπορεί να εφιππεύσει στο μεγάλο δάκτυλο. Τότε το 2ο δάκτυλο κάμπτεται, στην προσπάθειά του να βρει χώρο μέσα στο στενό υπόδημα. Αυτή η, συνυπάρχουσα με το κότσι, παραμόρφωση ονομάζεται σφυροδακτυλία.

Λόγω της απώλειας της φυσιολογικής «μηχανικής» του ποδιού, εντοπίζονται σημεία στο πόδι, όπου ασκούνται υπερβολικές πιέσεις. Στα σημεία αυτά γρήγορα αναπτύσσονται υπερκερατώσεις, οι γνωστοί μας κάλοι, οι οποίοι κάνουν ακόμα πιο επώδυνη την παραμόρφωση. Αν η πάθηση παραμείνει χωρίς θεραπεία, σύντομα ο ασθενής δυσκολεύεται να περπατήσει ακόμα και λίγα μέτρα.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το κότσι;

Στα πρώτα στάδια, όταν η παραμόρφωση δεν είναι μεγάλη και όταν δεν υπάρχει ακόμα πόνος στη βάδιση, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικοί νάρθηκες, κυρίως κατά τις νυκτερινές ώρες.

Επίσης, συνιστάται η χρήση φαρδιών και μαλακών υποδημάτων. Στα συντηρητικά μέσα ανήκουν και τα επιθέματα για τους κάλους καθώς και σιλικονούχα μαξιλαράκια που χρησιμοποιούνται ανάμεσα στα δάκτυλα. Σε περιπτώσεις πλατυποδίας, βοηθούν οι πάτοι ανύψωσης της ποδικής καμάρας.

Εδώ θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η συντηρητική αντιμετώπιση δεν εξαφανίζει το κότσι, ούτε αναστρέφει την παραμόρφωση. Απλά, ανακουφίζει προσωρινά από το συμπτωμα και καθυστερεί την εξέλιξη.

Προοδευτικά, η παραμόρφωση μπορεί να επιδεινωθεί. Τότε, ο ασθενής εμφανίζει σημαντικές δυσκολίες και πόνο στη βάδιση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η συντηρητική θεραπεία δεν αποδίδει και χρειάζεται να καταφύγουμε στη χειρουργική αντιμετώπιση.

Τι είδους χειρουργείο πρέπει να γίνει για το κότσι;

Υπάρχουν πολλές επεμβάσεις για να αντιμετωπίσουμε το κότσι. Προηγείται ο κατάλληλος κλινικός έλεγχος, ακολουθούμενος από τις σωστές ακτινογραφίες. Αναλόγως του ασθενούς (ηλικία, δραστηριότητες), της παραμόρφωσης (μικρή-μεγάλη) και των συνοδών παθήσεων του ποδιού (σφυροδακτυλία, πτώση μεταταρσίων), αποφασίζεται ποια είναι η καταλληλότερη επέμβαση για το συγκεκριμένο ασθενή.

Πώς γίνεται η επέμβαση για το κότσι;

Για τη διενέργεια της επέμβασης αρκεί μόνο αναισθησία από τον αστράγαλο και κάτω.  Η τεχνική αυτή εξασφαλίζει ένα εντελώς ανώδυνο χειρουργείο, ενώ η αναισθησία του ποδιού παραμένει και τις πρώτες δύο μετεγχειρητικές ημέρες. Αυτού του είδους η αναισθησία, σε συνδυασμό με τις μεθόδους ελάχιστης παρεμβατικότητας, που χρησιμοποιούμε αποκλειστικά, εξασφαλίζει μια εντελώς ανώδυνη χειρουργική παρέμβαση και έναν απολύτως ικανοποιημένο ασθενή.

Η διάρκεια της επέμβασης κυμαίνεται περίπου από 20 λεπτά έως μία ώρα, ανάλογα με το βαθμό παραμόρφωσης.  Από ιατρικής άποψης, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια ημέρα.

Αν υπάρχει κότσι και στα δυο πόδια, προτιμούμε να το αντιμετωπίζουμε την ίδια χρονική στιγμή.

Πότε θα περπατήσω μετά την επέμβαση;

Η βάδιση ενθαρρύνεται αμέσως μετά την επέμβαση, με χρήση κατάλληλων υποδημάτων. Συνήθως, μετά από 3-4 εβδομάδες αφαιρούνται τα υποδήματα αυτά και ο ασθενής είναι σε θέση να φορέσει παπούτσια της αρεσκείας του.

Μπορεί να υποτροπιάσει η το κότσι;

Όταν ο προεγχειρητικός σχεδιασμός γίνει σωστά και ο χειρουργός έχει εμπειρία, το κότσι δεν θα υποτροπιάσει.

Συνοψίζοντας, η αντιμετώπιση της παραμόρφωσης με τις τεχνικές ελάχιστης παρεμβατικότητας εξασφαλίζει:

  • Αναίμακτο χειρουργείο,
  • Ελάχιστη παρέμβαση στους ιστούς,
  • Ανώδυνη μετεγχειρητική περίοδο,
  • Ταχύτατη κινητοποίηση με βάδιση, αμέσως μετά την επέμβαση,
  • Επιστροφή στο σπίτι την ίδια ημέρα