Καρκίνος Μαστού
Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τον συχνότερο κακοήθη όγκο που εμφανίζεται στις γυναίκες. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι προσβάλλονται περίπου 4500 γυναίκες κάθε χρόνο. Μετά τον καρκίνο του δέρματος, ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός καρκίνος που διαγιγνώσκεται σε γυναίκες. Σχηματίζεται στα κύτταρα του μαστού. Μπορεί να εμφανιστεί τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, αλλά είναι πολύ πιο συχνός στις γυναίκες.
Καρκίνος Μαστού: Συμπτώματα
Τα σημεία και τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Σε συγκεκριμένο σημείο του μαστού διαπιστώνεται πάχυνση που φαίνεται διαφορετικό από τον περιβάλλοντα ιστό
- Αλλαγή στο μέγεθος, το σχήμα ή την εμφάνιση του μαστού
- Αλλαγές στο δέρμα πάνω από το στήθος, όπως λακκάκι
- Ανεστραμμένη θηλή
- Ξεφλούδισμα και ξηροδερμία της χρωματισμένης περιοχής του δέρματος που περιβάλλει τη θηλή ή το δέρμα του μαστού
- Ερυθρότητα του δέρματος πάνω στο στήθος
Καρκίνος Μαστού: Αιτιολογία
Ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται όταν κάποια κύτταρα του μαστού αρχίζουν να αναπτύσσονται ανώμαλα. Αυτά τα κύτταρα διαιρούνται πιο γρήγορα από ό, τι τα υγιή και συνεχίζουν να συσσωρεύονται, σχηματίζοντας μια μάζα. Τα κύτταρα μπορεί να εξαπλωθούν (μετάσταση) στους λεμφαδένες ή σε άλλα μέρη του σώματος. Έρευνες δείχνουν ότι οι αιτίες μπορεί να οφείλονται σε ορμονικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, αλλά και ο τρόπος ζωής μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο. Όμως οι αιτίες δεν είναι σαφείς γιατί πολλές φορές ο καρκίνος μαστού εμφανίζεται σε ανθρώπους που δεν προσβάλλονται από παράγοντες κινδύνου.
Καρκίνος μαστού και κληρονομικότητα
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου 5 έως 10% των καρκίνων του μαστού συνδέονται με γονιδιακές μεταλλάξεις που περνούν από γενιά σε γενιά. Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει ένας αριθμός κληρονομικών μεταλλαγμένων γονιδίων που μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα καρκίνου του μαστού. Τα πιο γνωστά είναι το γονίδιο καρκίνου του μαστού 1 (BRCA1) και το γονίδιο καρκίνου του μαστού 2 (BRCA2), και τα δύο από τα οποία αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή άλλων ειδών, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια εξέταση αίματος για να σας βοηθήσει να εντοπίσετε συγκεκριμένες μεταλλάξεις στα γονίδια.
Πότε είναι αυξημένος ο παράγοντας εμφάνισης καρκίνου του μαστού;
Παράγοντες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού περιλαμβάνουν:
- Αύξηση της ηλικίας. Ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνεται καθώς η γυναίκα μεγαλώνει.
- Ένα προσωπικό ιστορικό καρκίνου του μαστού. Εάν είχατε καρκίνο του μαστού σε ένα στήθος, έχετε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο άλλο στήθος.
- Κληρονομικότητα. Εάν η μητέρα, η αδελφή ή η κόρη σας διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού, ιδιαίτερα σε νεαρή ηλικία, ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνεται.
- Έκθεση σε ακτινοβολία
- Παχυσαρκία
- Έναρξη της περιόδου σε νεαρή ηλικία. Η έναρξη της περιόδου πριν από την ηλικία των 12 αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
- Έναρξη της εμμηνόπαυσης σε μεγαλύτερη ηλικία
- Έχοντας το πρώτο σας παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία. Οι γυναίκες που γεννούν το πρώτο τους παιδί μετά την ηλικία των 30 ετών ενδέχεται να έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
- Δεν υπήρξε ποτέ κάποια εγκυμοσύνη. Οι γυναίκες που δεν ήταν ποτέ έγκυες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού από τις γυναίκες που είχαν μία ή περισσότερες εγκυμοσύνες.
- Θεραπεία μετεμμηνοπαυσιακής ορμόνης. Οι γυναίκες που λαμβάνουν φάρμακα ορμονικής θεραπείας που συνδυάζουν οιστρογόνα και προγεστερόνη για θεραπεία.. Ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού μειώνεται όταν οι γυναίκες σταματούν να παίρνουν αυτά τα φάρμακα.
- Κατανάλωση αλκοόλ
Ποιοι παράγοντες μπορεί να συμβάλουν στην πρόληψη;
Κάνοντας αλλαγές στην καθημερινή σας ζωή μπορεί να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Συζητήστε με το γιατρό της και κάντε τις απαραίτητες εξετάσεις, όπως κλινικές εξετάσεις μαστού και μαστογραφίες. Εξοικειωθείτε με την αυτό-εξέταση και αν εντοπίσετε αλλαγές, εξογκώματα ή άλλα ασυνήθιστα σημάδια στο στήθος σας, μιλήστε αμέσως με το γιατρό σας. Η αυτό-εξέταση δεν μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο μαστού, αλλά μπορείτε να προλάβετε την εξέλιξη της πάθησης.
Η θεραπεία του καρκίνου του μαστού
Η θεραπεία έχει ως στόχο την αφαίρεση του όγκου. Οπότε το πρώτο βήμα στη θεραπεία είναι η εγχείρηση και έπειτα αν χρειαστεί γίνεται ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία ή ορμονοθεραπεία. Ανάλογα με το μέγεθος και της γενικής κατάστασης το όγκου προτείνεται από τον ιατρό ένα εξειδικευμένο πλάνο θεραπείας και αντιμετώπισης την πάθησης.