Εξάρθρωση ώμου
Τι είναι η εξάρθρωση ώμου;
Ο ώμος αποτελεί την άρθρωση που καταπονείται καθημερινά. Διαθέτει μεγάλο εύρος κίνησης σε σχέση με άλλες αρθρώσεις και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί πιο εύκολα και να προκαλέσει μια αστάθεια. Εξάρθρωση ώμου είναι η κατάσταση στην οποία η κεφαλή του βραχιονίου οστού μετατοπίζεται από την ωμογλήνη που αποτελεί τη φυσιολογική του θέση. Η άρθρωση του ώμου μπορεί να μετατοπιστεί μερικώς ή και ολικώς από την φυσιολογική του θέση.
Ποιοι είναι οι τύποι των εξαρθρημάτων του ώμου;
Υπάρχουν 3 τύποι εξαρθρημάτων του ώμου και είναι οι εξής:
- Πρόσθιο εξάρθρημα, το οποίο είναι και το πιο συνηθισμένο
- Οπίσθιο εξάρθρημα
- Κάθετο εξάρθρημα
Ποιοι παράγοντες προκαλούν την εξάρθρωση ώμου;
Η εξάρθρωση ώμου, συνήθως, είναι αποτέλεσμα κάποιου τραυματισμού αλλά και κατά τη διάρκεια αθλητική δραστηριότητας. Κάποιοι άλλοι παράγοντες είναι οι εξής:
- Χαλαρότητα των συνδέσμων
- Αθλήματα στα οποία είναι απαραίτητη η σωματική επαφή π.χ. πολεμικές τέχνες
- Τεχνική κατά την αθλητική δραστηριότητα
- Υπερκινητικότητα της άρθρωσης
Τι συμπτώματα εμφανίζει ο ασθενής;
Στην περίπτωση όπου ο ασθενής υποστεί εξάρθρωση ώμου, μπορεί να εμφανίσει έντονο πόνο στην περιοχή αλλά και δυσκαμψία. Με αυτόν τον τρόπο, θα υπάρχει δυσκολία κατά τη διεκπεραίωση των καθημερινών υποχρεώσεων αλλά και πιθανότητες υποτροπιασμού. Τέλος, άλλο ένα σύμπτωμα που μπορεί να εμφανίσει ο ασθενής είναι μούδιασμα στην περιοχή του ώμου.
Εξάρθρωση ώμου: Διάγνωση
Η διάγνωση της εξάρθρωσης του ώμου είναι μια πολύ απλή διαδικασία. Ο Ορθοπαιδικός θα εξετάσει κλινικά τον ασθενή τοποθετώντας το χέρι του με λυγισμένο αγκώνα σε ορθή γωνία και τον ώμο σε ελαφρά απαγωγή. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να παρατηρήσει αν ο ασθενής έχει υποστεί εξάρθρωση. Επίσης, ο ασθενής θα προβεί σε απεικονιστικό έλεγχο (ακτινογραφία και μαγνητική τομογραφία) ώστε να διαπιστωθούν οι τυχόν βλάβες που δημιουργήθηκαν λόγω του εξαρθρήματος. Ο ασθενής πρέπει να απευθυνθεί άμεσα στον Ορθοπαιδικό ώστε να μην υποτροπιάσει και να δημιουργηθεί ρήξη του επιχειλίου χόνδρου και εντύπωμα της βραχιονίου κεφαλής.
Πώς αντιμετωπίζεται η εξάρθρωση ώμου;
Το εξάρθρημα ώμου αποτελεί επείγουσα κατάσταση και απαιτείται η άμεση αντιμετώπισή του. Ανάλογα την κατάσταση του ασθενούς μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορους τρόπους:
- Φυσικοθεραπεία και εκγύμναση
- Ακινητοποίηση
- Λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
- Αρθροσκόπηση ώμου
Η συντηρητική θεραπεία, συνήθως, έχει αποτελέσματα σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας ενώ σε νεότερους ασθενείς προτείνεται η αρθροσκόπηση ώμου.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης ώμου;
Σε αρθροσκόπηση ώμου προτρέπονται, κυρίως, ασθενείς νεαρής ηλικίας. Μέσω της συγκεκριμένης επέμβασης, προσφέρεται η οριστική λύση στο πρόβλημα, καθώς, διαθέτει άριστα αποτελέσματα.
Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, η οποία περιλαμβάνει 3 τομές 4 χιλιοστών. Τα πλεονεκτήματα είναι τα εξής:
- Ταχύτερη ανάρρωση
- Μηδαμινός μετεγχειρητικός πόνος
- Ελάχιστο ποσοστό επιπλοκών
- Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
- Ελάχιστος τραυματισμός των οστών
- Άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα
Αποκατάσταση
Αφού, ο ασθενής προβεί στην αρθροσκόπηση ώμου, μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητα και στις υποχρεώσεις του άμεσα. Προληπτικά θα χρειαστεί να αποφύγει τις απότομες κινήσεις και θα τοποθετηθεί νάρθηκας για την ακινητοποίηση της περιοχής, περίπου 3 έως 4 εβδομάδες. Ανάλογα τη βλάβη που έχει υποστεί, θα χρειαστεί να ακολουθήσει και ένα πρόγραμμα ασκήσεων και φυσικοθεραπειών.